Hlavní navigace

Vodafone jako druhý po O2 spouští komerční 5G. Ve více městech i v metru

2. 10. 2020

Sdílet

Zdroj: Vodafone
Vodafone jako druhý český mobilní operátor spouští síť 5G. O2 nabízí od června síť páté generace ve dvou městech (Praha a Kolín), Vodafone pokryl rovnou pět měst: Prahu včetně části metra, Brno, Karlovy Vary, Ústí nad Labem a Jeseník.

Síť 5G červeného operátora prozatím běží na frekvencích shodných se sítí LTE, konkrétně 1800 a 2100 MHz. Jako první v Česku přitom využije technologii Dynamic Spectrum Sharing (DSS), která zajišťuje dynamické sdílení frekvencí mezi 4G a 5G sítí podle aktuálních potřeb. Frekvence tedy nejsou pevně rozdělené.

Oproti tomu O2 provozuje své 5G na frekvenci 3700 MHz a technologii Massive MIMO. Ovšem zatím ne v metru. V obou případech jde o tzv. frekvence sub6, na milimetrové vlny si ještě počkáme dlouho. Vodafone také příští rok na jaře vypne 3G, do té doby by měl pokrytí 5G ještě rozšířit.

Pro přopojení budete samozřejmě potřebovat mobilní telefon s podporou 5G, kterých je na trhu zatím málo (ale přibývají). SIM bude stačit ta stávající (musí umět LTE) a Vodafone alespoň v počátku nebude uměle zastropovávat rychlost sítě. Ve zprávě to podmiňuje pořízením 5G telefonu u něj, ale mělo by to fungovat pro všechny uživatele. Navíc se omezení nebude vztahovat ani na LTE tarify s neomezenými daty, které v podmínkách omezenou rychlost mají.

Vodafone stejně jako O2 nepokrývá města celá, spíše jejich části. V Praze je to tak širší oblast okolo Stodůlek (sídlo Vodafonu), v Brně severozápadní část okolo Králova Pole a Žabovřesk, ale další tři menší města už jsou pokryta celkem dobře.

CS24

vodafone spusteni 5g Vodafone spouští 5G v pěti městech

„Signál 5G budeme v následujících měsících rozšiřovat i do dalších oblastí. Věříme, že technologie mohou měnit svět k lepšímu a že náš příspěvek k digitalizaci Česka už je opravdu vidět. Chceme dál stavět kapacitní a odolné sítě, na které se čeští spotřebitelé, firmy i stát mohou spolehnout. Skutečně masivní a celostátní rozšíření 5G s potřebnou kapacitou se ale neobejde bez kmitočtů, které by měla nabídnout chystaná aukce,“ říká Petr Dvořák, generální ředitel společnosti Vodafone Czech Republic.

zdroj: TZ Vodafone

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.