Hlavní navigace

Chrome 72 opravuje 58 děr a zahajuje ukončení podpory TLS 1.0 a 1.1 a FTP

30. 1. 2019

Sdílet

Zdroj: Redakce
Také Google vydává svůj prohlížeč v nové verzi. Chrome 72 nabízí pouze novinky pod kapotou. Kromě zlepšování podpory nových technologií ale postupně dochází k odebírání těch starých.

V úterý kromě Firefoxu 65 vyšel také konečně hotový Chrome 72. Google v tomto vydání opravil 58 slabých míst zabezpečení. Prohlížeč nepřináší žádné velké a uživatelsky vděčné novinky, jde spíše o věci pod kapotou a věci týkající se vývoje webů. Ne, že by Google nabídl jeden přehledný seznam důležitých novinek, tak pravidelně činí pouze právě v otázce technických záležitostí. Případně můžete nahlédnout do nekonečně dlouhého výpisu se záznamy každé provedené změny, což nedoporučujeme. Co tedy víme? Chrome 72 v reakci na příslušnou pracovní skupinu považuje zastaralé bezpečnostní protokoly TLS 1.0 a 1.1. Zcela odebrány ale budou až ve Chromu 81 začátkem roku 2020, takže do té doby není potřeba nic řešit. Řešení stejně spočívá na straně provozovatelů webů. K podobným krokům přistupují též další prohlížeče.

Další novinky ve Chromu 72

Prohlížeč od Googlu dále odsouvá na vedlejší kolej podporu letitého protokolu FTP. Konkrétně už sám nevykreslí obsah souborů na serveru, pouze přehled adresářů. Zatímco tak v Chromu stále uvidíte přehled složek, např. obrázky ze serveru FTP už ale vykresleny nebudou, prohlížeč vás raději vybídne ke stažení. FTP je na odchodu, Google se odkazuje na vypnutí serverů FTP s archivem linuxového jádra, k němuž došlo v roce 2017.

Odebrány byly dále HPKP a API Cache.addAll()window.open() pro otevírání vyskakovacích oken při opouštění stránek. Chrome toto chování už stejně nedovoloval. Redaktor 9to5Google si všiml, že z prohlížeče zmizela možnost nastavit Chromecast, místo toho chce, abyste nastavení provedli skrze Google Home pro iOS či Android.

Tip: Chrome 71 netoleruje zatajování informací o platbách a škodlivé reklamy

MMF24

Z techničtějších záležitostí za zmínku stojí ještě podpora API Windows Web Authentication, díky němuž na zařízení se jmenovaným systémem při dvoufaktorovém přihlášení využijete klíče FIDO U2F či CTAP pro USB, Bluetooth LE či NFC. Podporováno je i přímo Windows Hello v Desítkách. V případě zájmu si prohlížeč stáhněte z oficiálního webu www.google.com/chrome.

Byl pro vás článek přínosný?