Hlavní navigace

Chytré hodinky a náramky stojí pět stovek i půl milionu [Shrnutí roku 2015]

28. 12. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Apple má společenské hodinky, Microsoft sportovní náramek

Apple Watch byly představeny už na podzim 2014, ale do obchodů zamířily až letos na jaře. Nejdříve přišly ve dvou velikostech, třech edicích a s několika různými pásky, později Apple doplnil další barevné kombinace. Cenově se hodinky pohybovala v přepočtu na korun od 11 000 Kč až do 430 000 Kč.

Apple watchOS2

Hodinky spolupracují výhradně s iPhony. Z počátku byly na telefonu plně závislé, ale podzimní aktualizace jim dovolila spouštět aplikace nezávisle na mobilu. Před dvěma týdny se dokonce naučily česky. Jinak ale Apple příliš odvážný nebyl. Watch jsou především prodlouženou rukou telefonu, měří tělesnou aktivitu, prostě jako všechny ostatní hodinky.

Microsoft Band 2

To Microsoft vydal už druhou generaci Bandu. Označuje jej především jako náramek pro sportovce, ale letošní redesignovaný model už vypadá dobře i u obleku. Band 2 obsahuje přes 10 různých snímačů, má nový zaoblený AMOLED displej a kamarádí se s Windows, Androidem i iOS.

Android Wear vs Tizen vs. Pebble

Google zatím vlastní hodinky nepředstavil, ale vyvíjí platformu Android Wear a spolupracuje s ostatními výrobci. Hlavním letošním tahákem bylo zpřístupnění Wi-Fi, LTE, lepší ovládání a také párování s iPhonem. Systém dostal autonomní přehrávač hudby, always-on režim displeje a také podporu GPS. Pokud šlo o tvary nebo ceny, vybrat si mohl každý.

LG Watch Urbane 2

LG, Motorola a Huawei ukázaly krásné hodinky s kruhovými displeji. Asus bodoval cenou. Do vlaku jménem Android Wear naskočily i tradiční hodinkářské firmy jako Fossil nebo Tag Heuer. LG dokonce uvedlo první model, který umí telefonovat, ale prodávat jej Korejci zatím nezačali.

Pro Samsung je Android Wear nedůležitý, korejská firma se soustřeďuje především na vlastní systém Tizen. Letos na něm postavil hodinky Gear S2, své první s kruhovým displeje. Jsou krásné, mají zřejmě nejpohodlnější ovládání pomocí otočné lunety, jen těch aplikací není mnoho. Vývojáři se zaměřují na větší platformy.

Samsung Gear S2

Rozjel se rovněž kickstarterový hit Pebble. Maličká firma představila hodinky Time s barevným displejem novým ovládáním. Následovaly kovové Pebble Time Steel, které už konečně začaly vypadat seriózně. Začátkem podzimu pak přišly Pebble Time Round s kruhovým displejem, tenkým a lehkým tělem. Všechny Time se před Vánocemi dočkaly nové aplikace Health pro měření denní a noční aktivity.

Pebble Health

Trh s nositelnostmi ovládá Fitbit. Ten letos uvedl sportovní náramky Surge a Charge. Ty první mají velký displej, měřič tepu, GPS, povedenou synchronizaci s mobilem a vypadají více jako hodinky. Ty druhé jsou spíš náramkem. Mají jen maličký černobílý displej a chybí jim GPS.

 

Xiaomi vyrobil zhruba stejně náramků Mi Band jako Apple hodinek Watch. Cenově se však pohybují na úplně jiném spektru. Mi Band lze v Číně koupit i za 300 Kč. Bodují více než měsíční výdrží, voděodolným tělem a dobrou mobilní aplikací. Letošní Mi Band 1S navíc obsahuje i měřič srdečního tepu.

Xiaomi Mi Band 1S

Čtvrtý v pořadí – Garmin – rozjel sezónu hned čtyřmi novými hodinkami a náramky Vívofit 2, Vívoactive, Fénix 3 a Epix. K tomu přidal jednoduchý náramek Vívosmart HR a Forerunner 25 s až 10týdenní výdrží.

Naše recenze

Byl pro vás článek přínosný?