Hlavní navigace

Čína bude brzo mít v prodeji vlastní grafickou kartu Arise. Objevily se fotky hotové karty i čipu

16. 6. 2022

Sdílet

Zdroj: GlenFly
Čínská samostatná grafická karta snad navazující na někdejší S3 Graphics se možná už brzo začne prodávat. Unikly fotky i benchmark, skóre v OpenCL ovšem vypadá velmi bídně.

Intel včera v Číně vydal svoji první samostatnou grafiku Arc pro desktop. Právě Čína ale usiluje o to mít svoji vlastní technologii v každé kategorii hardwaru a tamní firmy se snaží i o vlastní lokálně vyvinuté GPU. Vypadá to, že vlastní grafické karty už teď má Zhaoxin, tedy firma, která vyrábí i lokální čínské x86 procesory. Jeho GPU Glenfly Arise je, zdá se, hotové a možná se také co nevidět začne prodávat.

Čínských firem plánujících vlastní GPU je několik. Víme o Jingjia Micro, která se možná zaměřuje hlavně na embedded a letecký/vojenský průmysl, More Threads s GPU Musa a také o GPU Fantasy od Innosiliconu. A k tomu je zde i značka Glenfly. To je zřejmě dceřiná firma Zhaoxinu vyrábějícího procesory pokračující v linii architektur VIA. Zhaoxin zdědil přes VIA zřejmě i technologii grafických jader S3 Graphics a je možné, že GPU vyvíjená pod značkou Glenfly jsou tedy pokračování grafik S3 a VIA Chrome. Nicméně teď opět i v podobě samostatných karet.

Glenfly Arise 1020?

Teď se na internetu objevily obrázky grafiky Glenfly Arise 1020 (Arise bude asi jméno těchto GPU, Glenfly značka výrobce), která by možná už pomalu mohla směřovat k sériové výrobě. Jde o malou nízkoprofilovou kartu, jejíž spotřeba bude do 75 W, a výkon tedy asi poskytne hodně lowendový – buď stačící na starší hry, nebo by mohlo jít i o kartu s úkolem hlavně dostat obraz na monitor a akcelerovat přehrávání videa a základní GUI operačního systému.

GPU Glenfly Arise GT10C0 GPU Glenfly Arise GT10C0 (zdroj: Bilibili)

Provedení je hodně podobné ES grafice Glenfly, jejíž fotky se objevily už před rokem (je na fotce v záhlaví článku), ale jde o nové upravené PCB. Nejvýraznější viditelná změna je zjednodušení (zlevnění) napájení, kde je zřejmě o jeden regulátor v každé ze dvou fází méně. Poprvé také můžeme vidět, jak vypadá samotný čip, popsaný Arise GT 10C0. Karta by měla mít osazené jen 2 GB paměti, ale jsou vidět další čtyři pozice, takže minimálně 4GB kapacita je také možná. Ve skutečnosti by asi bylo možné mnohem víc, na PCB je celkem osm pozic.

Grafika Glenfly Arise 1020 1600 Grafika Glenfly Arise 1020 (zdroj: Bilibili)

Zdá se jinak, že paměti nejsou GDDR6 nebo GDDR5 (s těmi by osm čipů dávalo 256bitovou nebo 128bitovou sběrnici), ale běžná DDR4 nebo DDR3. Čipy totiž mají, zdá se, 96 kontaktů (šest řad po 16 kuličkách), což by sedělo na čipy DDR3 či DDR4 s 16bitovou šířkou (GDDR5/6 má dvakrát pět řad kuliček). Efektivní sběrnice by tedy byla 64bitová, ale GPU by asi mělo podporovat celkem 128 bitů (při osazení všech pozic).

Co je ale nejpodstatnější, máme obrázky druhé strany PCB s čárovým kódem a popisky uvádějícími různé certifikace. Ty by mohlo znamenat, že toto již není žádný prototyp nebo ES vzorek, ale možná již předprodukční či produkční vzorek. To znamená, že tyto grafiky by teoreticky mohly brzo jít do výroby a pak prodeje.

Grafika Glenfly Arise 1020 zadní strana PCB Grafika Glenfly Arise 1020, zadní strana PCB (zdroj: Bilibili)

Úplně jasné to není. Leaker, který ukázal její fotky, totiž uvádí, že zatím příliš funkční nebyla – Windows 10 kartu rozeznaly jako zařízení „Zhaoxin VGA BIOS“ a zdá se, že legacy VESA režim zobrazení fungoval, ale nic dalšího již ne. Ovšem to by také mohlo být čistě proto, že nebyl k dispozici ovladač, bez nějž toho GPU moc předvést nemůže, i kdyby už šlo o zcela finální sériový hardware.

Test Arise 1020 v OpenCL

Před nedávnem se ale možná právě tato grafika objevila v databázi benchmarku Geekbench, dle nějž se jmenuje „Glenfly Arise 1020“ a má 24 výpočetních jednotek (kolik ale na jednu „Compute Unit“ připadá FP32 jednotek neboli shaderů, to netušíme). Geekbench detekoval frekvenci 608 MHz, ale nevíme, jestli je to správné číslo.

Grafika Glenfly Arise 1020 v databázi Geekbench Grafika Glenfly Arise 1020 v databázi Geekbench (zdroj: Geekbench Browser)

Naměřený výkon v OpenCL je mimochodem extrémně špatný (o řády horší než u dnešních grafik) a některé subtesty asi selhaly, což ale mohou způsobovat nevyladěné ovladače.

Produkt může být jen pro Čínu

Jak brzo by se grafiky Arise od Glenfly mohly začít prodávat, zatím netušíme. Zatím také není jasné, v jak velkém objemu se budou prodávat a vyrábět. A vydání a dostupnost na západním trhu jsou ještě více nejisté.

Zhaoxin teď například v kontextu sankcí proti ruskému napadení Ukrajiny uvedl, že se strategicky orientuje jen na čínský trh, takže ani Glenfly se nemusí vůbec snažit tyto grafiky exportovat. Nicméně ekosystém GPU a samostatných grafik každopádně po letech, kdy existovaly de facto jen dvě značky, zase začíná vykazovat košatění a rozvětvování.

MMF24

Tip: Počítačový Moskvič: Rusko se uchyluje k čínským procesorům Zhaoxin místo Intelu a AMD

Zdroje: Bilibili, VideoCardz, Geekbench, Tom's Hardware

Byl pro vás článek přínosný?