Hlavní navigace

První čínská grafická karta od Zhaoxinu/GlenFly už běží a benchmarkuje, objevily se fotky

25. 6. 2021

Sdílet

Zdroj: GlenFly
Nejen Intel chystá vlastní samostatné grafické karty. Výrobce čínských x86 procesorů Zhaoxin má vlastní GPU GlenFly a už se objevily první fotky, na kterých karta spouští benchmark Unigine Heaven.

Ve světě GPU hardwaru jsou oči nyní upřené k Intelu, který se připravuje k vydání svých vlastních herních grafik Xe (respektive asi Iris Xe, což je hezčí název). Ale není to jen Intel, který se chystá narušit letité soupeření pouhých dvou firem této oblasti. Loni v létě přišla zpráva, že firma Zhaoxin, která také po léta vyvíjí třetí alternativu x86 procesorů (které se ale ne a ne dostat na širší trh, nebo alespoň ne mimo Čínu), už chystá i vlastní čínské GPU, které by také mohlo být alternativou k samostatným grafikám Nvidia GeForce a AMD Radeon. A toto GPU už zdá se opravdu existuje – na internet se dostaly první fotografie karty, kterou Zhaoxin vyrobil a už na ní spustil i nějaký ten 3D benchmark.

GPU Zhaoxin je přesněji řečeno vyvíjeno pod značkou či dceřiným podnikem nazvaným GlenFly Technology, který patří Zhaoxinu a do nějž bylo zdá se převedeno grafické IP a patenty firmy. Ty by asi mohly být dědictvím integrovaných GPU, které používají procesory Zhaoxin a které by mělo kořenit ve tchajwanské firmě VIA a její grafické části S3 Graphics. Ta Zhaoxin spolu s čínskou stranou spoluzaložila a poskytla technologie, na nichž od té doby Zhaoxin staví (s 20% podílem).

Je to tedy poměrně stará linie DNA, která sahá až do počátků 3D akcelerátorů pro PC v 90. letech, ovšem od té doby vypadla ze soutěže o výkonné herní grafické karty. Nyní by se po delší době skrze GlenFly mohlo S3 zase podívat do herních GPU, byť nevíme, zda ještě nynější grafická architektura vychází z předchozích čipů S3, nebo už mezitím byla udělaná tlustá čára a byla vyvinuta nějaká od základu nová mikroarchitektura.

GlenFly teď ukázal fotky svého GPU při testování – respektive, je na nich běžící karta, v níž by mělo být GPU Zhaoxin/GlenFly osazené, ale je kryto chladičem, takže samotný čip vidět nemůžeme. Je možné, že jde o ES nebo nějaký prototyp a není jisté, zda stejné GPU také reálně přijde na trh. Může se třeba stát, že první generace bude spíše zkušební a komerčního uvedení se dočká až nějaká následující.

Čínské samostatné GPU GlenFly/Zhaoxin Čínské samostatné GPU GlenFly/Zhaoxin (Zdroj: GlenFly)

Karta na fotce je nízkoprofilová s jednoduchým aktivním chladičem a zřejmě bez konektorů pro přídavné napájení. Mělo by tedy jít o čip se spotřebou do 75 W a tomu odpovídajícím relativně nižším výkonem. Karta má výstupy D-Sub a HDMI, přes nějž je připojený monitor. Na tom běží benchmark Unigine Heaven (32 FPS), který je poměrně starý, ale ukazuje, že by měl fungovat 3D engine GPU.

Čínské samostatné GPU GlenFly/Zhaoxin GPU GlenFly/Zhaoxin pohání benchmark Unigine Heaven, podle GUI při 32 FPS (Zdroj: Zhaoxin)Unigine Heaven

GlenFly má fotku na svém webu jako ilustraci a uvádí u ní, že jeho tým je nejdál a nejblíže dokončení z projektů lokálně navrženého čínského GPU. Je uvedeno, že grafická architektura má být použita v x86 procesorech i ARM procesorech a také v samostatných GPU, přičemž uplatnění má být v PC. Noteboocích, mobilních zařízeních i embedded.

Na tuto fotku upozornil na Twitteru uživatel Löchzwerg. Ten zřejmě aktivity VIA a s ní spojených značek dlouhodobě sleduje podobně jako u nás (respektive v SR) známý nadšenec Tralalák, protože před šesti lety to byl stejný uživatel, kdo přinesl na západ testy nového procesoru VIA Qaudcore (ještě z éry před Zhaoxinem).

Uvádí, že by snad mohlo jít o GPU označený Ji Rui 3000 (který podle některých informací zase byl mezitím i zrušen), ale není jisté, zda toto není omyl vzniklý jazykovou bariérou a nedostatkem informací o tomto čínském hardwarovém dění. GlenFly toto GPU ukazuje na svém webu, takže by nemuselo jít o zrušený produkt, protože v takových případech firmy spíš odkazy na jejich existenci zahlazují. Ale jak již bylo řečeno, může jít jen o prototyp nebo vzorek.

Zatím těžko předvídat, kdy by se v Číně grafické karty založené na tomto čipu, nebo případně na jeho další evoluci, mohly začít prodávat. Jejich parametry také vůbec neznáme, ale od dosavadního outsidera se asi přirozeně nedá očekávat, že by najednou rozjetým konkurentům vytřel zrak. O GPU Zhaoxinu se uvádělo, že stále má být 28nm, takže by šlo zřejmě jen o karty se základní funkcí, ne o něco, co by poskytovalo konkurenceschopný 3D výkon.

KL24

Pokud byste o tuto kuriozitu měli zájem, asi se připravte na pochmurnou realitu. K nám na západ se do prodejní sítě tento hardware asi dostane ještě méně, než procesory Zhaoxin. Tedy v praxi vůbec.

Deska C1888 s x86 procesorem Zhaoxin Kaixian KX-U6780A (fotogalerie)

Zdroje: GlenFly, Tieba Baidu, Löchzwerg

Byl pro vás článek přínosný?