Hlavní navigace

Jak převést tabulku z papíru nebo obrázku do Excelu? Snadno a rychle

Sdílet

Máte před sebou tabulku v papírové podobě a potřebuje ji rychle dostat do digitální podoby v Excelu? Namísto zdlouhavého ručního přepisu vyzkoušejte tento jednoduchý trik.

Papírovou tabulku dostanete do digitální podoby poměrně jednoduše. Stačí vám k tomu váš telefon nebo jiné zařízení s fotoaparátem a Excel. Požadovanou tabulku nejdříve vyfoťte a následně ji jakýmkoliv způsobem dostaňte do počítače jako obrázek. K tomu můžete využít například některé z cloudových úložišť, USB kabel nebo jakýkoliv jiný způsob, který je vám blízký.

Původní tabulka v papírové podobě

Původní tabulka v papírové podobě

Autor: Cnews

Jakmile máte hotovo, otevřete program Excel a v hlavní liště přejděte do záložky Data. Zde vyhledejte kategorii Načíst a transformovat data, což je soubor funkcí sloužících pro nahrávání dat z externích zdrojů. V našem případě je to obrázek, tudíž klikněte na tlačítko Z obrázku a následně Obrázek ze souboru.

MMF24


Vložení tabulky z papírové podoby 1

Na transformaci z externích zdrojů je Excel připraven

Autor: Cnews
Vložení tabulky z papírové podoby 2

Průběh transformace do digitální podoby je možné sledovat

Autor: Cnews

Tip: před nahráním obrázku do Excelu doporučujeme oříznout obrázek pouze na požadovanou tabulku. Zbylý text okolo může Excel zbytečně mást.

Po vybrání požadovaného obrázku započne transformace obrázku do digitální podoby, kterou je možné sledovat v pravé části Excelu. Zde se také po dokončení zobrazí návrh tabulky společně s možnými úpravami. Kde si Excel není zcela jistý, vyzve vás ke kontrole, zda text uvnitř každého pole převedl správně, či nikoliv.


Vložení tabulky z papírové podoby 3

V předposledním kroku můžete zkontrolovat a upravit nejasné části tabulky

Autor: Cnews
Vložení tabulky z papírové podoby 4

V našem případě potřebuje tabulka trochu finálních úprav

Autor: Cnews

Pomocí tlačítka Zkontrolovat můžete projít jednotlivá červeně označená pole a případně je upravit. Jakmile jste s tabulkou spokojeni, můžete tlačítkem Vložit data tabulku vložit a dále s ní pracovat.

Byl pro vás článek přínosný?