Hlavní navigace

Čínské x86 procesory Zhaoxin jsou konečně na našem trhu – v NAS počítači od QNAPu

31. 7. 2021

Sdílet

Zdroj: Zhaoxin
Docela velké překvapení – léta platí, že čínské x86 procesory Zhaoxin (navazující na procesory VIA) na západě neseženete. Teď se 16nm osmijádro KX-U6580 ale dá koupit u nás, v NASu od QNAPu.

Z času na čas tu píšeme o tom, že x86 procesory nevyrábí jenom Intel a AMD, ale na trhu existuje také třetí značka – dříve tchajwanská VIA, nyní místo ní Zhaoxin z komunistické Číny, kam se produkce těchto alternativních procesorů přesunula. Jenže vždycky je u toho ten problém, že se čipy Zhaoxin na západě nedají sehnat, takže jde jenom o kuriozitu.

Teď se ale objeví možnost, jak se k těmto CPU dostat i u nás: QNAP je totiž začal používat jako hardware pro NASy, a zrovna typ s čínským CPU se prodává globálně a je i v našich obchodech. PC to sice není, ale vlastně to k němu má dost blízko. Jde o jeden z prvních (ne-li úplně první) výpad procesorů Zhaoxin mimo Čínu, což stojí za pozornost.

Zhaoxiny na prodej v ČR. V NASech

NAS, o kterém je zde řeč, je QNAP TVS-675. Je to model určený pro segment malých firem a domácností/živností (tzv. SOHO) a pohání ho procesor Zhaoxin KaiXian KX-U6580. To je osmijádrové CPU (bez SMT, takže jen s 8 vlákny) z generace KX-6000 vyrobené na 16nm procesu TSMC, o které jsme psali v roce 2018, a dosahuje taktu 2,5 GHz. TDP by snad mělo být 70 W.

Architektura těchto CPU je spíše na úrovni malých „Atomových“ jader od Intelu (i když nový Tremont a Gracemont asi je o dost dál), od čehož se odvíjí výkon, který se dá očekávat. Nějaké testy KX-U6580, pořízené dlouholetým expertem na hardware VIA a Zhaoxin Tralalákem, se dají najít zde.

NAS má šest šachet pro 3,5" pevné disky a zároveň dva sloty M.2 (2280) pro SATA nebo NVMe SSD, u těch se počítá s tím, že budou použity pro cachování. Konektivitu do sítě zajišťují dva 2,5Gb/s Ethernety, ale zařízení má také dva sloty PCI Express 3.0 ×4. Do těch se dají instalovat rozšiřující síťové karty, SSD a podobné adaptéry.

Mašinka má i výstup HDMI 2.0 a čtveřici USB (dva USB 3.0, dva USB 3.1 10Gb/s) včetně jednoho vepředu. Grafický výstup (podporující 4K monitory nebo televize s 60Hz obnovovací frekvencí) zajišťuje zřejmě integrované GPU v procesoru nebo čipsetu, označené Zhaoxin C-960. Pravděpodobně by mělo vycházet z linie (integrovaných, dříve i samostatných) GPU VIA a S3, o tomto vývoji se bohužel tady na západě většinou moc nedozvíme. GPU má poskytovat podporu multimediálního dekódování a transkódování videa ve formátu H.264 a HEVC.

Tip: První čínská grafická karta od Zhaoxinu/GlenFly už běží a benchmarkuje, objevily se fotky

Vlastně by asi nic moc nemělo bránit tomu, dostat do něj normální operační systém (minimálně Linux je zaručený minimálně přes oficiální funkci Ubuntu Linux Station, protože na tom je založen i systém od QNAPu. Jedná se vlastně do značné míry o polo-NAS, polo-server, od čehož už je využití jako desktop nebo pracovní stanice je hned vedle.

U Windows je otázka, zda by vám nechyběly ovladače a jak by fungovala instalace). Pokud by si tedy někdo chtěl Zhaoxin vyzkoušet a nemá nervy na to, pořídit si z Číny embedded desku s tímto CPU jako skutečně skalní fandové VIA, je toto taková nenápadná skrytá možnost.

Galerie: QNAP TVS-675, NAS s čínským procesorem Zhaoxin KX-6000

Základní deska NASu QNAP TVS-675 má dokonce i rozšiřitelnou RAM. Uvádí se podpora až 64 GB DDR4 ve dvou slotech SO-DIMM. Ve výchozím stavu z výroby je osazeno 8 GB v jednom modulu.

Cena tohoto zařízení není ovšem úplně nejnižší, protože jde už o trošku pokročilejší NAS (viz třeba i ten 2,5Gb/s Ethernet). Naše obchody už opravdu tento NAS mají v nabídce skladem nebo s dodací dobou pár dní, takže máme i českou cenu. Ta se pohybuje mezi 30 000 a 31 000 Kč a je to mimochodem bez disků. Půjde tedy sice o onu ojedinělou šanci se k procesoru Zhaoxin nějak dostat, ale ne o šanci lacinou. Za příspěvek k hardwarové diverzitě má QNAP každopádně pomyslnou pochvalu.

MMF24

Tip: Čínské x86 procesory Zhaoxin KX-6000 konečně sehnatelné? Vychází první DIY deska

Deska C1888 s x86 procesorem Zhaoxin Kaixian KX-U6780A (fotogalerie)

Zdroje: Tom's Hardware, QNAP

Byl pro vás článek přínosný?