Hlavní navigace

Corsair chystá výkonné PCIe 4.0 SSD s hodně nadprůměrnou garantovanou výdrží v zápisu

27. 1. 2021

Sdílet

Zdroj: Amazon
Corsair opět bude mít SSD pro ty z vás, které znervózňuje životnost SSD. Typicky mají teď PCIe 4.0 SSD nové generace s vysokými výkony zapisovací výdrž kolem 600 až 700 přepisovacích cyklů, ale u Corsairu MP600 Pro bude záruka na 1800 cyklů.

V létě jsme se tu pozastavovali nad nadprůměrnou garantovanou výdrží u SSD Corsair Force MP510, u kterých výrobce uvádí, že mají přežít nějakých 1700 přepisovacích cyklů (pro 4TB model je to 6820 TB celkového zápisu). Je třeba říci, že papírová výdrž není vše a konkurenční disky by to třeba zvládly stejně, jen jejich výrobci nemají potřebu se k tomu zavazovat. Ale pokud vás podobná garance oslovuje, pak tu teď je další takové SSD, ale výkonnější v souladu s nejvyššími požadavky dneška.

Tato firma teď má nové moduly Corsair MP600 Pro, které přináší rozhraní PCI Express 4.0 ×4 a díky tomu také adekvátní výkon. Firma již měla na trhu moduly MP600, které ještě ale používaly první generaci PCIe 4.0 řadiče, Phison E16. Jejich výkon byl relativně omezen, maximální rychlosti byly 5,0 GB/s. Corsair MP600 Pro je ale již modul založený na druhé generaci řadičů (Phisonu E18), která už novou generaci PCIe využívá pořádně.

Moduly by měly být založené na 3D NAND se zápisem TLC jako obvykle. Předchozí moduly MP600 měly čipy Toshiby s 96 vrstvami (generace BiCS4), zde ve verzi Pro by tudíž možná mohly být tytéž, pokud ne nějaké novější.

Výkon by měl odpovídat ostatním SSD se stejným řadičem (podobné moduly vydalo vícero značek). Maximální rychlost sekvenčního čtení je podle Corsairu až 7000 MB/s, při sekvenčním zápise mají tato SSD zvládat až 6850 MB/s. Je to ovšem při zápisu do pseudoSLC cache, toto tedy není udržitelné neomezenou dobu a stabilní výkon při zápisu, který překročí její kapacitu, bohužel není uveden (jak je dnes bohužel normou). Neznáme také IOPS, ale opět se lze domnívat, že budou obdobné jako u jiných SSD s řadičem Phison E18.

1800 přepisovacích cyklů u TLC NAND

Ovšem jak už bylo naznačeno, zvláštností a tahákem tohoto specifického SSD je, že opět bude garantovat nadstandardní výdrž. Záruka je pětiletá, což je běžné. Ale 2TB model má ve specifikacích napsaný garantovaný objem zápisu 3600 TB, což by znamenalo 1800 přepisovacích cyklů (ony moduly Force MP510 dodávaly 1700 cyklů).

Ne že by to bylo nějak dechberoucí, ale třeba Samsung u SSD 980 Pro nyní garantuje jen 600 cyklů (takže jeho 2TB model má výdrž 1200 TB), tedy třetinu. Jiné moduly se stejným řadičem Phison E18 typicky inzerují 700 cyklů (takže 1400 TB pro 2TB disk). Corsair tedy zase bude pro zájemce nabízet onen nadstandard, byť jak již bylo řečeno, to neznamená nutně, že konkurenční moduly jsou horší.

V předchozí generaci PCIe 4.0 SSD bylo více modulů garantujících vysokou životnost (Corsair MP600, Patriot VP4100, Adata Gammix S50, Aorus Gen4, Seagate Firecuda 520). Ale druhá generace modulů s rozhraním PCIe 4.0 to zdá se vesměs opouští, alespoň soudě dle těch, kteří již moduly vydali. Corsair MP600 Pro je v ní zatím první, který 1800 zapisovacích cyklů zachoval i u disků s Phisonem E18 (tak doufáme, že někdo u MP600 Pro omylem neuvedl  nesprávný údaj).

Corsair by měl tyto moduly asi vydat poměrně brzo, ale zatím ještě vypuštěné nebyly. Prosákly jen neoficiálně, objevily se totiž přechodně na německém Amazonu, odkud máme informace právě o 2TB modelu a ze stejného zdroje jsou i fotografie. Počítáme, že vedle 2TB verze by asi mohly existovat také 1TB moduly, další možnost by teoreticky mohla být 500 GB, nebo možná naopak 4 TB.

Únik na Amazonu pravděpodobně znamená, že Corsair tato SSD uvede poměrně brzo, zatím je ale tuzemské vyhledávače cen nikde nevidí. Kolik tedy za takovéto SSD zaplatíte a zda nebudou výměnou za příslib životnosti dražší než jiné PCIe 4.0 moduly, zatím nevíme.

Galerie:Corsair MP600 Pro

Zdroj: Tom's Hardware

Byl pro vás článek přínosný?