Hlavní navigace

Nová mapa pokrytí ukáže, jaký mobilní signál je u vás doma, na dálnicích i železnicích

27. 2. 2019

Sdílet


Český telekomunikační úřad dnes na adrese qos.ctu.cz spustil novou mapu pokrytí. Zaměřuje se výhradně na mobilní sítě a jsou (či budou) na ní všechna data, která má úřad k dispozici. Na mapě tak lze zkontrolovat pokrytí 2G, 3G a 4G v různých pásmech dle jednotných matematických modelů, nechybí ani údaje o dálnicích a železničních koridorech, které mají operátoři povinnost pokrývat. Kvalita či dostupnost signálu jsou vyznačeny barvou. U každého operátora lze samozřejmě pokrytí sledovat zvlášť.

Celá mapová aplikace vlastně nabízí tolik údajů a možností, až se v tom bude laik ztrácet. V základu totiž po otevření mapky uvidíte body s jednotlivými měřeními rychlostí a kvality signálu pomocí aplikace Netmetr. To jsou ale jen orientační údaje od samotných uživatelů.

Kdybyste chtěli zobrazit opravdovou mapu pokrytí, ve filtrech v levém sloupci otevřete menu Simulace pokrytí a tam zatrhněte čtvereček. Pro přehlednost pak v menu Měření naopak odškrtněte body. V menu Typ měření si pak můžete zvlášť vybrat ona pokrytí dálnic a železničních koridorů (uvnitř i vně vozů). V těchto případech jde o hodnoty z roku 2016, kdy ČTÚ prováděl měření, takže od té doby mohli operátoři pokročit.

TIP: Jestli přijde čtvrtý mobilní operátor, se rozhodne ještě letos

KL24

Mapka v současnosti má ještě několik omezení. Vůbec nezobrazuje pokrytí 3G a v případě 2G jsou k dispozici jen údaje z dálnic a železnic. V budoucnu pak ČTÚ přidá i mapky 5G.

Byl pro vás článek přínosný?