Hlavní navigace

Jestli přijde čtvrtý mobilní operátor, se rozhodne ještě letos

Sdílet

Zdroj: Redakce

Česko má na hodně dlouhou dobu poslední možnost, aby přišel nováček a rozbil trojblok operátorů T-Mobile, O2 a Vodafone. Virtuální operátoři, kterých v zemi působí více než 100, nejsou a nebudou plnohodnotnou alternativou. A menší operátoři fungující v okrajových pásmech (Nordic Telecom či Poda) rovněž nemohou konkurovat nabídkou služeb ani pokrytím. To se může změnit již na podzim.

Z dohody Mezinárodní telekomunikační unie a následných rozhodnutí Evropské komise a české vlády totiž dojde k uvolnění části televizního pásma 700 MHz, které připadne právě mobilním sítím. Pro zemi v srdci Evropy to bude milník hned ze dvou důvodů. Kromě možného vzniku nového operátora totiž ve stejnou dobu skončí vysílání DVB-T a naostro odstartuje DVB-T2.

Dnes ale bude řeč o těch mobilech. Český telekomunikační úřad již v polovině roku 2018 předložil první návrh podmínek, podle kterých se bude o uvolněné frekvence soutěžit. Po konzultaci s ministerstvy průmyslu a vnitra tento týden vydalo aktualizovanou verzi. Předběžný návrh pořád zvýhodňuje potenciálního nového operátora.

Aukci by ČTÚ rád uspořádal v druhé polovině 2019 s tím, že vítězové by byli známi nejpozději začátkem roku 2020. Otálet nemá smysl. Od 1. července 2020 již přestane v řečeném pásmu fungovat televize a mobilní operátoři budou muset začít pomalu ladit vysílače a služby na nové pásmo.

Naděje pro nováčka

V pásmu 700 MHz se budou dražit dva 30MHz úseky 703–733 MHz a 758–788 MHz. Ty budou dle podmínek určeny pro sítě s duplexním režimem FDD (frekvenčním dělením), takže nižší frekvence jsou vyhrazeny pro uplink, vyšší pro dowlink. Původně úřad počítal s tím, že v aukci nabídne šest bloků o šířce 2 × 5 MHz. Podle nových pravidel ale pásmo rozdělí na dva bloky 2 × 5 MHz a dva 2 × 10 MHz. Pásmo je technologicky neutránlí, operátoři v něm ale nejspíš budou rovnou spouštět 5G.

Zároveň je stanoven spektrální limit, aby žádný ze zájemců nemohl vykoupit celé pásmo. Každý zájemce může získat maximálně 2 × 10 MHz. Teoreticky tedy hrozí, že dojde k rovnoměrnému rozdělení jako u osmistovky, kdy si pásmo rozebrali stávající operátoři. ČTÚ ale chce v první části aukce vyhradit jeden duplexní 10MHz blok pro nováčka. Pokud se nepřihlásí, je to konec nadějí. Společnosti T-Mobile, O2 a Vodafone by si frekvence mohly rozdělit na vyvolávací cenu, nebude o co soutěžit. Právě tak to dopadlo v aukci pásma 800 MHz.

Nordic Telecom Nordic Telecom

Potenciální nováček ale existuje, Nordic Telecom má velké ambice. Bude ale potřebovat také velké investory, protože nákup frekvencí a budování sítě stojí miliardy korun. Ať už se přihlásí kdokoliv mimo stávající trojku a nakonec vyhraje, ČTÚ mu chce poskytnout i další výhodu. Stávají operátoři by mu po dobu pěti až šesti let museli poskytovat tzv. národní roaming a nabízet za nediskriminačních podmínek přístup k hlasovým, SMS a datovým službám. To aby nováček mohl začít nabízet první tarify, i když ještě nebude mít plně vybudovanou síť. V Česku s tím zkušenosti nemáme, ale v takovém režimu dodnes funguje slovenská 4ka.

Novou podmínkou pro držitele frekvencí v pásmu 700 MHz bude též poskytování PPDR služeb pro komunikaci bezpečnostních složek. Z toho bude vyplývat povinnost pokrývat i specifické oblasti i budovy, to by ovšem platilo jen pro stávající trojku operátorů, pokud některý z nich získá blok o velikosti 2 × 10 MHz.

Úřad přidělí bloky na 15 let (a následně je dle zájmu bude prodlužovat). Operátoři budou muset začít frekvence alespoň částečně využívat 18 měsíců od nabytí a do 36 měsíců využít jejich plnou šíři. Do 7 let musí pokrývat 99 % populace a 95 % území. Úřad zemi nově rozkouskuje do šesti skupin okresů podle hustoty obyvatel a k nim zřejmě nastaví ještě další priority. Doposud v aukcích rozděloval okresy jen do dvou skupin. Kromě celkového území musí operátoři do pěti let pokrýt také 95 % délky dálnic a 95 % železničních koridorů.

Jednou z podmínek bude také zvýšená ochrana před rušením televizního příjmu, se kterou dodnes úřad s operátory a televizními vysílateli bojuje v pásmu 800 MHz.

Další prostor pro operátory bude v pásmu 3,5 GHz

Aukce sedmistovky se spojí ještě s dražbou pásma 3,5 GHz. ČTÚ chce nejprve rozdělit devatenáct 10MHz bloků v rozsahu 3410–3600 MHz, později i zbývající blok 3400–3410 MHz. To je pásmo vhodné primárně pro pevné sítě, charakteristika je stejná jako u již předloni vydraženého pásma 3,7 GHz, na kterém letos začali první operátoři nabízet internetové připojení. T-Mobile v roce 2017 ostrouhal a místo něj uspěl Air Telecom a Poda. Letos má šanci na odvetu.

Vysílač Ilustrační foto (zdroj: albertoadan / Pixabay)

Tady již úřad nováčky zvýhodňovat nebude. Předběžně ale navrhuje jednotný spektrální limit 80 nebo 100 MHz, který bude platit pro 3,5 i 3,7 GHz. Pokud by nakonec schválil nižší hodnotu, odstřihne tím od aukce Nordic, který již v pásmu 3,7 GHz drží 80MHz šířku. O2, Vodafone a Poda drží po 40 MHz.

Cloud24

Také toto pásmo bude primárně určeno pro (pevné) 5G sítě. Dražitelé je budou muset spustit nejpozději rok od nabytí frekvencí. Přesné podmínky pokrývání zatím neznáme. Úřad ale opět upřednostní pokrývá obcí do 10 000 obyvatel.

Navržené podmínky popisované v článku se ještě mohou změnit. ČTÚ spouští další veřejné připomínkové řešení, ze kterého nakonec mohou vyjít různé alternativy.

Byl pro vás článek přínosný?