Hlavní navigace

O2 spouští „5G internet na doma“. Bezdrátově nabídne rychlost až 250 Mb/s (aktualizováno)

19. 11. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Největší česká telekomunikační společnost ode dneška začne nabízet nový typ internetového připojení. O2 jej přezdívá 5G internet na doma. (Jestli skutečně používá technologie 5G, nebo je to jen marketingový název, v tuto chvíli nevíme.) Pevné připojení využívá rádiové pásmo 3,7 GHz, které O2 vydražilo za 200 milionů korun. Ve stejném pásmu už vysílá také Nordic Telecom a na spuštění se připravuje také Poda. Vodafone, který v aukci rovněž získal frekvenční blok, zatím mlčí. O2 své 5G nabízí v místech, kam nedosáhne jeho optická nebo metalická síť a kde dnes uživatelé nemohou mít připojení rychlejší než 50 Mb/s. Síť je prý dostupná napříč celou republikou, například na Olomoucku, Pardubicku, Budějovicku nebo Kutnohorsku, a to i mimo velká města. Síť bude v prvních třech měsících pokrývat 340 000 domácností.

O2 mlží o cenách i dostupnosti

Dostupnost lze zjistit na zrychlujeme.cz. Operátor na dost  nepřehledné stránce neřekne, kde je připojení dostupné, kolik stojí, ani jaké jsou podmínky. Také nedělí připojení na drátové a bezdrátové. A podrobnější informace vám sdělí, jen pokud do formuláře zadáte adresu a telefon, na který se vám operátor ozve. A ještě musíte dát souhlas, aby vás mohl s marketingovými nabídkami oslovovat i do budoucna. Tohle je opravdu protiuživatelský přístup.

Ze zprávy operátora vyplývá, že pokud už u něj máte jinou službu, získáte 100Mb/s linku na prvních šest měsíců za 449 Kč. K příjmu je nutný vnitřní modem, který v místech s horším signálem bude vyžadovat ještě vnější anténu.

TIP: Kdo má nejlevnější VDSL internet?

Reálně budou rychlosti i ceny pravděpodobně odpovídat tarifům VDSL. Tj. za linku o rychlosti 100/10 Mb/s standardně zaplatíte 649 Kč s úvazkem na 24 měsíců nebo 849 Kč bez úvazku. V budoucnu operátor nabídne i 250Mb/s tarif.

Aktualizováno:

O2 potvrdilo rychlost uploadu na 10 Mb/s, což v původní zprávě chybělo. Vyšší tarif tedy bude stejný jako u Nordic Telecomu, akorát levnější o 6 Kč. NT nabízí navíc ještě slabší tarif 40/4 Mb/s za 395 Kč.

KL24

Tato služba obsahuje nestandardní omezení v tom, že si ji nemůžete pořídit, pokud jste v dosahu rychlé DSL. Samozřejmě je logické jít spíše do rychlého drátu, ale tady je předem dané, jakou službu si můžete pořídit a jakou ne.

Po šesti měsících se rychlost automaticky sníží na 50 Mb/s (vznikne tedy další tarif 50/5 Mb/s za 449 Kč), pro zachování vyšší rychlosti by se cena zvýšila na 649 Kč (549 Kč při kombinaci s jinou O2 službou).

Byl pro vás článek přínosný?