Hlavní navigace

Cubieboard4: ARM deska s osmijádrem Allwinner A80. Napájet se dá i z baterie

13. 3. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Mezi různými vývojářskými či kutilskými deskami na bázi čipů ARM je Cubieboard jednou ze zavedenějších „značek“, i když věhlasu Raspberry Pi zdaleka nedosahuje. Pokud tedy máte o alternativní CPU zájem, možná vás bude zajímat, že tento výrobce nyní přišel s novou deskou, nazvanou Cubieboard4, kódovým označením též CC-A80. Tento model je založen na procesoru Allwinner A80 s osmi jádry, jenž už je sice staršího data, patřil ale v 32bitové generaci k tomu nejvýkonnějšímu, co se mezi mobilními SoC na bázi ARMu urodilo.

Deska o rozměrech 11,1 × 11,1 cm nese 2GB paměti DDR3 a zřejmě 8GB úložiště eMMC (které je zřejmě na objednávku možné mít i větší, až do kapacity 64 GB), spolu s již zmíněným čipem A80. Ten je hybridním osmijádrem architektury big.LITTLE, obsahujícím čtyři Cortexy-A7 na taktu až 1,3 GHz a čtyři výkonnější Cortexy-A15 běžící až na 2,0 GHz. Integrována je v něm také grafika PowerVR G6230 a multimediální blok. Ten podporuje dekódování i enkódování 4K videa ve formátu H.264 nebo VP8, případně také VP9 a H.265, ale to už jen ve Full HD.

Deska Cubieboard4 s čipem Allwinner A80
Deska Cubieboard4 s čipem Allwinner A80

Desky na bázi čipů Allwinner mívají pod Linuxem vcelku dobrou podporu (Cubieboard oficiálně podporuje Ubuntu a Debian), momentálně ale údajně není tak dotažená jako ve výchozím Androidu. Problém by potenciálně mohl být s ovladači pro GPU, jelikož PowerVR nemá otevřené ovladače. U čipů ARM bývá obecně problém s tím, že někdy vyžadují k běhu vlastní fork jádra, někdy i poměrně starý.

 

Příjemná je na desce Cubieboard4 výbava. Kromě HDMI 1.4 pro obrazovku (maximální rozlišení je zřejmě 1920 × 1080 bodů) je osazen i analogový D-Sub; na desce jsou čtyři porty USB 2.0 a navíc micro USB 3.0 OTG. Přítomen je gigabitový Ethernet, čtečka karet MicroSD a také bezdrátová síťovka Wi-Fi 802.11n (2,4/5 GHz) a Bluetooth 4.0. Cubieboard4 má též dva jacky pro audio a infračervený senzor pro dálkové ovládání.

Deska Cubieboard4 s čipem Allwinner A80

Deska se napájí externím adaptérem s požadovaným výkonem 12,5 W (2 A při 5 V), použít se ale dá i port USB 3.0 a co je zajímavé, živit se umí také baterií. Má totiž přípravu na napájení z 3,7V akumulátoru Li-Pol, takže si na Cubieboardu můžete založit vlastnoručně navržené a vyrobené mobilní zařízení, případně článek použít coby UPS. Na desku lze jinak osadit i knoflíkový článek (součást dodávky) pro napájení hodin reálného času, takže nebudete odkázáni na synchronizaci času z internetu.

Deska Cubieboard4 s čipem Allwinner A80

Cubieboard4 má být k mání za cenu 125 USD bez poštovného (v přepočtu to momentálně vychází na 3200 korun, pokud ovšem ignorujeme DPH a případné clo). Mezi deskami na bázi ARMu tedy není dvakrát levná, což asi částečně omlouvá lepší hardware. V balení by měl být i adaptér, pasiv určený k chlazení procesoru, dva kabely USB, baterie pro hodiny, anténka a také jednoduchý kryt ze dvou desek a distančních sloupků. Desky Cubieboard by snad měly distribuovat i evropské firmy (včetně jedné slovenské), ovšem těm nejspíš bude chvíli trvat, než novinku přidají do katalogu.

Zdroj: Liliputing, Cubieboard

Byl pro vás článek přínosný?