Hlavní navigace

Digitální kurýr poprvé v akci. Facebook umí přenést data na Google Fotky

4. 12. 2019

Sdílet

Již brzy bude možné na pár kliknutí přenést fotky a videa z Facebooku do služby Google Fotky, umožní to rozhraní Data Transfer Project, které společně vyvíjejí největší internetové firmy. DTP je takovou malou revolucí, neboť pomůže s migrací dat z jedné služby do druhé, aniž byste museli nějaké soubory ručně stahovat a pak je zase někam nahrávat. DTP vytvoří přímou šifrovanou linku mezi různými servery.

Na projektu spolupracují kromě dvou zmíněných firem také Microsoft, Twitter a od letošního léta též Apple. Až doposud ale existovala jen schémata a zdrojové kódy, ale DTP nemohli uživatelé vyzkoušet prakticky. To se teď mění, v Irsku už propojení funguje a začátkem příštího roku chce Facebook novinku rozšířit celosvětově.

Zatím funguje pouze jednostranně (FB → Google) a týká se jen fotek ze samotné sociální sítě. Firma nicméně slibuje, že chce DTP rozšířit i na další své produkty (Messenger, WhatsApp, Instagram…). A doufejme, že v budoucnu půjdou přenášet i jiné typy dat a do jiných služeb.

Zrovna přenos fotek a videí mezi Facebookem a Googlem nemusí být nejlepším příkladem. Facebook používá dost agresivní nastavení ztrátové komprese, takže obraz dost ztrácí na kvalitě. A Google Fotky standardně provedou další kompresi, která kvalitu ještě zhorší. Rekompresi na straně Googlu ale lze vypnout, fotky a videa pak ale nebudou mít neomezenou kapacitu a uberou volné místo z Google Disku.

CS24

PS: Ještě před pár lety Facebook rezolutně tvrdil, že jeho data do konkurenčních služeb nikdo přenášet nebude.

Zdroj: Facebook

Byl pro vás článek přínosný?