Hlavní navigace

Dropbox láká na předplatné. Zdvojnásobil kapacitu a přidal nové funkce

31. 5. 2019

Sdílet


Jsou to dva měsíce, co Dropbox začal utahovat opasky. U bezplatných účtů omezil počet synchronizovaných zařízení na tři. Kdo tedy využívá více počítačů, mobilů a tabletů současně, ten musí přejít na některý z placených tarifů. Aby k tomu měli i jiný důvod, Dropbox přidává další výhody.

U nejnižšího placeného tarifu plus zdvojnásobil kapacitu z 1 na 2 TB. Cena zůstává na 10 eurech (260 Kč), ale jen při zaplacení na rok dopředu. Při měsíčních platbách už uživatelé budou muset uhradit 12 eur (310 Kč) měsíčně.

Jen pro srovnání: Google Drive s 2TB úložištěm stojí 300 Kč měsíčně (3000 Kč na rok), ale má výhodu v tom, že lze kapacitu sdílet až s 5 dalšími účty. Apple nabízí 2TB iCloud za 249 Kč a rovněž je u něj kapacita sdílená s rodinou. Microsoft za 269 Kč měsíčně (2699 Kč za rok) poskytuje Office 365, kde až šest uživatelů dostanou MS Office a OneDrive s vlastní (nesdílenou) 1TB kapacitou.

Ale zpět k Dropboxu. Účet Plus nově nabízí i funkci Smart Sync, která automaticky z počítače maže nepoužívané soubory a nechává tam pouze zástupce pro jejich okamžité stažení z cloudu. Přibývá také Rewind, díky němuž lze vrátit soubory, složky nebo i celý účet do původní podoby až o měsíc nazpět. Brzy dorazí také fulltextové vyhledávání v obsahu souborů. Uživatelé vyšších tarifů Professional nebo firemních účtů ještě dostanou funkci Watermarking, která na sdílené fotografie umístí volitelný vodoznak chránící soubor před zneužitím.

Zdroj: Dropbox

Byl pro vás článek přínosný?