Hlavní navigace

Elon Musk chce celý Twitter pro sebe. Nabízí za něj 43 miliard dolarů

14. 4. 2022

Sdílet

Zdroj: Depositphotos
Elon Musk před časem koupil necelých deset procent akcií Twitteru. Stal se největším akcionářem a dostal nabídku křesla ve správní radě s jednou podmínkou. Pokud se mu koupě celé firmy nepodaří, zřejmě svůj podíl zase prodá.

Ostatní majitelé se obávali, aby si Musk postupně nekoupil v Twitteru většinu, a tak si stanovili podmínku, že křeslo dostane výměnou za to, že se o to nepokusí. Chtěli, aby zůstal minoritním akcionářem. Musk křeslo odmítl a nyní je jasné proč. Podle Muska musí společnost provozující sociální média přejít do soukromého vlastnictví, protože v současném stavu nemůže "ani prosperovat, ani sloužit" svobodě projevu.

"Moje nabídka je mou nejlepší a konečnou nabídkou, a pokud nebude přijata, budu muset přehodnotit svou pozici akcionáře."

Elon Musk projevil zájem koupit celý Twitter a nabídnul za něj 43 miliard dolarů. Respektive o něco méně, neboť desetinu firmy již vlastní. Musk nabídnul 54,20 dolaru za jednu akcii. Před jeho minulou transakcí měl Twitter cenu asi 40 dolarů za akcii.

https://twitter.com/elonmusk/status/1514564966564651008

Musk používá Twitter jako hlavní komunikační kanál, ale některé věci se mu na síti nelíbí. Kritizoval nástup nového CEO po odchodu zakladatele Jacka Dorseyho a vadí mu také cenzura a omezená svoboda projevu.

"Investoval jsem do Twitteru, protože věřím v jeho potenciál stát se platformou pro svobodu projevu na celém světě a věřím, že svoboda projevu je společenskou nutností pro fungování demokracie," napsal Musk v dopise zaslaném předsedovi představenstva Twitteru Bretu Taylorovi. Nabídku nyní posoudí představenstvo firmy a také regulační úřady.

zdroj: CNBC

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.