Hlavní navigace

Empétrojková zombie ožila: Vychází nový Winamp 5.9 s podporou Windows 11 a podcastů

29. 7. 2022

Sdílet

Zdroj: Depositphotos
Winamp se po mnoha letech dočká nové verze. Kdysi populární přehrávač hudebních souborů formátu MP3 vznikl před čtvrtstoletím a v podstatě skončil v roce 2013.

Winamp poprvé vyšel jako shareware v roce 1997. Vytvořil jej programátor Justin Frankel a založil kvůli tomu firmu Nullsoft. Winamp se stal brzy synonymem formátu MP3. Firmu pak odkoupilo AOL za 80 milionů dolarů, ale v roce 2013 vývoj přehrávače v podstatě zrušilo.

Majitelem již mrtvého Winampu se později stala společnost Radionomy za cenu odhadovanou mezi 5 a 10 miliony dolarů. Za celou dobu však přišla jen Winampem 5.8 beta kvůli kompatibilitě s novými verzemi Windows. Před necelým rokem jsme psali o tom, že Radionomy nabírá programátory, a že se tedy zřejmě bude něco dít.

„It Really Whips the Llama's Ass“

Nyní trochu překvapivě vyšla verze 5.9 jako release candidate 1 (sestavení 9999), takže velmi brzy by měla vyjít nová finální verze. Winamp 5.9 bude mít podporu Windows 11, kodeku VP8 a vylepšenou podporu podcastů.

CS24

Winamp 5.9 novinky Winamp: novinky ve verzi 5.9 (obrázek: Cnews)

Na nepřehledném webu Winampu je sice stále odkaz ke stažení staré verze 5.8, ale po klepnutí se stáhne již nová verze 5.9. Stahovat můžete přímo zde.

Zdroj: Winamp via Computerbase (DE)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.