Hlavní navigace

Epic Games Store chystá novinky a „okrádá“ Steam o další hry

17. 1. 2019

Sdílet

Zdroj: Epic Games

Steam loni získal několik nových konkurentů. Největší ambice v prodeji PC her má nejspíš vydavatelství Epic Games. Tvůrci Unrealu a jeho slavného enginu nebo dnes nejpopulárnější multiplayerové hry Fortnite spustili vlastní Store v prosinci. Nabídl jen pár titulů, měl však velké plány. Každé dva týdny uživatelům daruje jednu hru zdarma. Chce se opřít o silnou spolupráci se streamery, youtubery a jinými vlivnými osobnostmi sociálních sítí. A výhody má i pro vydavatele anebo menší indie vývojáře. Jeho obchod si účtuje jen 12% provizi a při použití Unreal Enginu nepožaduje tradiční 5% gáži. Steam si ponechává mnohem vyšší provize.

Epic láká velké hry

Spuštěný obchod ale mohl některé hráče zklamat. Nejenže dostali velmi omezený katalog titulů, i funkčně byl (a pořád je) Store očesaný. Epic ale obojí řeší. Exkluzivně bude prodávat poslední sezónu The Walking Dead. Hra to po krachu studia Telltale měla nahnuté, vývoj dalších epizod ale dokončí studio Skybound, které vlastní Robert Kirkman, autor komiksové předlohy. Třetí epizoda vyšla toto úterý, finální přijde 26. března 2019. Obě již budou jen v Epic Games Storu, nikoliv na Steamu či GOG, kde hra vycházela doteď.

Aktualizováno: Poslední dvě epizody budou k dostání na Steamu i GOGu pro ty, kteří si již dříve koupili Season Pass.

Epic ale ulovil i větší rybu. V polovině března dorazí střílečka Tom Clancy's: The Division 2 od Ubisoftu. Francouzská společnost má na PC vlastní obchod Uplay, ale k hráčům byla vstřícná a nechávala je nakupovat hry i na konkurenčním Steamu či Originu od EA (byť hráči stejně museli používat i klientský program Uplay). Druhý díl The Division to mění, a kromě domovského Uplaye bude jen na Epic Games Storu.

Ubisoft bude u Epicu tento rok vydávat i další hry, ale zatím není zřejmé, jestli exkluzivně. Pokud The Division 2 finančně propadne, jedním z důvodů by mohla být právě nedostupnost na Steamu.

Své o tom vědí Poláci. CD Project Red loni vydal nové RPG ze světa Zaklínače Thronebreaker: The Witcher Tales exkluzivně ve vlastním obchodu GOG. A prodeje byly pod očekávání, přestože recenzenti hru chválili a značka je ve světě velmi populární. Nad dostupností Cyberpunku 2077 tak ještě visí otazník.

Chystané funkce Epic Games Storu

Epic Game Store byl narychlo spíchnutý z launcheru, přes který lidé spouštěli Fortnite a Unreal Tournament. Postupem času se z něj ale stane plnohodnotný ekosystém. Prozradil to na Twitteru Sergej Galjokin, jeden z lidí pracujících na Epic Games Storu a také autor SteamSpye.

Obchod již například spustil refundace a okopíroval model od Steamu. Hry lze vrátit do 14 dní od nákupu, pokud jste je nehráli déle než dvě hodiny. Epic chce také přidat podporu nových měn, takže bychom v budoucnu mohli nakupovat v korunách.

KL24

Přibydou uživatelské recenze i diskuze / technická podpora, která má spíš připomínat lajkovací systém na Redditu nebo Quoře než klasické diskuzní fóra. S tím souvisí i chystané sociální funkce. Hráči budou mít vlastní profily, budou sbírat achievementy apod.

Změna čekají i katalog. Dorazí vyhledávač, kategorie, spojování her do kolekcí, vývojáři budou moci vytvářet vlastní stránky a nebudou chybět ani žebříčky nejpopulárnějších her.

Byl pro vás článek přínosný?