Hlavní navigace

Epic Games jde také proti Steamu a zakládá vlastní herní obchod

4. 12. 2018

Sdílet

Zdroj: Epic Games

Pár dní poté, co Steam oznámil, že si sníží provize a nechá více peněz vydavatelům či studiím, aby mu nepláchli jinde, přichází razantní odpověď od Epic Games. Společnost stojící za sériemi Unreal (Tournament), Gear of War nebo Infinity Blade spustí vlastní herní obchod. Zatím jej známe jen jako Epic Games Store, dorazí příští rok na Windows, macOS, ale prý také Android a další otevřené platformy.

Coby vývojáři jsme sami chtěli dvě věcí: obchod se férovou ekonomikou a přímý vztah s hráči. A slyšeli jsme, že mnoho z vás to chce také,“ uvádí Epic v tiskové zprávě.

Vývojáři budou moci přímo oslovovat uživatele, kteří si koupili jejich hry, a to skrz obchod, nebo e-mail (pokud jim ho hráči poskytnou). Obchod bude také těsně svázán s youtubery, twitcher, bloggery a jinými vlivnými osobnosti, kteří doporučují hry fanouškům. Za to budou dostávat také část provizí.

Tvůrci her budou mít pod kontrolou celou produktovou stránku. Neobjeví se na ní žádná reklama, související hry jiných studií a ve výsledcích vyhledávání nebudou sponzorované výsledky.

Provize v Epic Games Storu Provize v Epic Games Storu

Tím hlavním argumentem ale budou nižší provize. V branži obecně platí, že 30 % tržeb si nechá provozovatel obchod, 70 % jde tvůrcům obsahu. Steam teď sleví a úspěšným vydavatelům (s tržbami nad 50 milionů dolarů) nechá 20 %. Epic Games si ovšem zaúčtuje jen 12 %, takže zbylých 88 % zůstane vydavatelům.

TIP: Grafika k nerozeznání od reality se blíží. Mrkněte na nový Unreal Engine

O peníze jde až na prvním místě, takže to může znamenat odliv vlivných tvůrců ze Steamu (Uplaye, Originu, Battle.netu, Microsoft Storu…). Epic Games Store má i další bonus. Pokud tvůrci hru vyvíjejí v Unreal Enginu, Epic už po nich nebude chtít obvyklých 5 % tržeb. Místo 65 % jako na Steamu jim zůstane 88 %. Obchod ale bude přijít i hry s jinými enginy, jen tam už si tvůrci musí licence platit zvlášť.

MMF24

Bližší informace firma sdělí ve čtvrtek na The Game Awards. Epic Games už letos naznačovali, že politika 70:30 jim není po chuti. To když vyšel veleúspěšný Fortnite na Androidu. Hráči musí titul instalovat bokem mimo Play Store. Veškeré nákupy a mikrotransakce, na kterých Epic denně utrží miliony dolarů, zůstanou jen v jeho kapse.

Byl pro vás článek přínosný?