Hlavní navigace

Názory k článku Fenomén levného zboží z AliExpressu. Jak nakupovat co nejvýhodněji?

  • 28. 2. 2019 18:11

    Kaz

    No, když pominu podivnou komerční pachuť tohoto článku, tak nevím, kolik má autorka zkušenosti s padělky nebo reklamacemi na Aliexpressu. Petr Stehlík marně z prodejců například dostával originální čidla DS18B20, všichni posílali neustále padělky a nic s tím nezmohl. Já sám jsem zkusil několik USB nabíječek kolem 2-4$ a když jsem je vykuchal, tak jsem se zděsil a šly do popelnice (byly opravdu nebezpečné, na požár). Hodně jich je vzato z jiného zařízení, odcvaknuté a přepájené dráty a jen nabastlené do jiné krabičky atd. Pokud něco takového kupujete, tak rozhodně nekupujte nejlevnější, ale např. Orico apod.
    S reklamacemi to také není tak růžové. Často je třeba natočit video atd. Rozhodně to není tak bezproblémové, jak se autorka článku snaží namluvit, takže velké varování a nevěřte těm pohádkám, jak je to kouzelné a jednoduché. Navíc to posílat zpět, jak občas chtějí, je pakárna.
    Na Aliexpress také kupuji, ale jsem si tohoto rizika vědom a raději moc nekupuji dražší věci (mám tak nějak limit 20$), právě kvůli problematičtějším reklamacím. Nějaké byly bez problémů, nějaké jsem časem vzdal, propálil bych více času.
    Už se stalo, že tam byl nějaký hromadný hack účtů, při kterém lidem přepsali doručovací adresy. No a lidé si toho nevšimli (Aliexpress si adresu pamatuje, takže není třeba ji vyplňovat) a zboží ti lidé pak vlastně zaplatili někomu jinému, resp. to zaplatili sobě, ale dorazilo úplně jinam.
    Od více pro mě důvěryhodných lidí (ne youtubeři) jsem slyšel, že na Gearbest je to s reklamace lepší, jak na Ali. Ale Gearbest zase nemám rád právě pro tu masírku od místních youtuberů.