Hlavní navigace

Google si stojí za svým a odvolal se proti rekordní pokutě za Android

12. 10. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Evropská komise v polovině července vynesla důležitý verdikt. Google podle ní zneužíval dominantního postavení na mobilním trhu a musí za to zaplatit pokutu ve výši 4,34 miliardy eur. Vyšetřování probíhalo dlouho a nakonec skončilo stejně jako v předběžných závěrech Komise. Google se na Androidu prohřešil ve třech bodech, které narušují hospodářskou soutěž a poškozují spotřebitele tím, že jim zužují výběr.

  • Výrobci, kteří chtějí Play Store, musí na svá zařízení předinstalovat také vyhledávač Googlu a prohlížeč Chrome, čímž si firma upevňuje dominanci na dalších trzích.
  • Google některým výrobcům a operátorům platil, aby na zařízeních byl výhradně jeho vyhledávač.
  • Nedovolil výrobcům, kterým poskytoval licenci na Play Store, aby vyráběli jiná zařízení s odnožemi Androidu. Podle komise chtěli někteří výrobci využít fork Fire OS od Amazonu, ale Google jim to zakázal.

Šéf Googlu Sundar Pichai na to po vynesení verdiktu reagoval tím, že Android uživatelům přinesl možnost výběru z velkého množství zařízení, dal práci vývojářům a vytvořil pravidla zajištující kompatibilitu aplikací napříč různými zařízeními. Nijak přitom ale nerozporoval, co vytýkala Evropské komise.

MMF24

Pichai nicméně zmínil, že firma zvažuje odvolání. Na něj se nakonec čekalo tři měsíce. Agentura Reuters uvedla, že se Google odvolal u Tribunálu, druhého nejvyššího soudu v unii. Spor se tak může protáhnout na několik let.

TIP: EK udělila Googlu pokutu 2,42 miliardy eur kvůli dominanci vyhledávače

Byl pro vás článek přínosný?