Hlavní navigace

Google nechce čekat na operátory. Nástupce SMS rozjede bez nich (aktualizováno)

15. 11. 2019

Sdílet

Aktualizováno 15. listopadu 2019

Google na svém blogu konečně oficiálně oznámil, že textovkový standard RCS opravdu rozjíždí tak, aby fungoval i bez asistence operátorů. Zopakoval, že novinku už spustil v Británii a Francii, později se přidalo i Mexiko. Do konce roku budou funkci moci využívat všichni v USA a firma slibuje rozšíření do dalších zemí i v příštím roce. Snad se dočkáme také v Česku, protože místní operátoři jsou v podpoře RCS zcela nečinní.

Na webu už jsou návody, jak RCS vynutit ručně i v ostatních zemích, ale proces – zdá se –není příliš spolehlivý.

Původní článek z 2. července 2019

Standard Rich Communication Services (RCS) by se konečně mohl rozšířit tak, jak si zaslouží. Postará se o to Google, který RCS integroval do výchozího editoru zpráv v Androidu a postupně bude funkci spouštět po celém světě.

RCS je považován za skutečného nástupce SMS a MMS. Nestojí za ním jedna společnost, ale konsorcium GSMA, kde najdeme stovky firem od operátorů, přes výrobce mobilů až po softwarové tvůrce. Díky tomu jde o univerzální řešení, které bude fungovat všude. Jenže realita je jiná.

Jak už jsme informovali v loňském článku, RCS se stále vyvíjí a operátoři mohou podporovat pouze zastaralou verzi protokolů. Nebo hůř, standard nepodporují vůbec, přestože se podílejí na jeho vývoji. To je případ i tuzemské trojky. Jediný Vodafone sice RCS podporuje, avšak pouze omezeně v rámci vlastní aplikace Message+.

Google rozjíždí RCS i bez operátorů

Nejinak je tomu ve světě, proto se Google rozhodl zakročit. Jak jeho zástupci potvrdili pro magazín The Verge, Google rozšíří RCS i bez ohledu na operátory. Novinka je zatím dostupná jen v Británii a Francii. Uživatelům, jejichž operátoři RCS nepodporují, Google pošle upozornění, že by si mohli aktivovat služby RCS (které firma nazývá prostě Chat). Pokud tak učiní, budou moci ostatním uživatelům s aktivními RCS posílat rozšířené zprávy, které jsou na rozdíl od SMS zdarma. Navíc umožňují chatovat ve skupinách, posílat soubory, zobrazit stav adresáta nebo informovat o tom, že druhá strana právě píše.

TIP: Na Androidu lze posílat SMS z počítače

Stejné funkce již roky nabízí i iMessages od Applu. U něj to funguje automaticky i bez souhlasu nebo asistence operátora, takže mezi dvěma iPhony se standardně pošle iMessage místo SMS. Řešení Applu má navíc tu výhodu, že zprávy jsou šifrovány (end-to-end) a díky centralizované databázi je jasné, kdo iMessages přijímat může a kdo ne.

Počet odeslaných SMS v ČR klesá Počet odeslaných SMS v ČR klesá

RCS jsou šifrované pouze při cestě na a ze serveru, na něm jsou uloženy v čitelné podobě. Google říká, že obsah zprávy uchovává jen po nezbytně nutnou dobu, než je doručí. Pak je automaticky odstraní. Delší dobu ale ponechává metadata (kdo, komu a kdy píše), k čemuž jej ale zřejmě nutí zejména zákon o data retention. V případě, že je v telefonu SIM karta od operátora podporujícího RCS, služba se přepne ze serverů Googlu na ty od operátora. Pokud odesílat i adresát mají RCS (od Googlu či operátora) a jsou v dosahu internetu, pošle se RCS, v opačném případě SMS.

A proč vlastně zavádět RCS, když už se lidi naučili psát přes Facebook Messenger, WhatsAppe, Skype a další služby? Právě kvůli oné univerzálnosti a decentralizaci. Komerční aplikace spravované jednou firmou mohou ze dne na den skončit. Změní se jejich podmínky. Mohou zrušit podporu některých platforem.

KL24

TIP: Allo končí. Google bude mít na vykecávání jen čtyři aplikace

RCS takto omezeny nejsou. Vážou se na telefonní číslo, takže se nemusí nikam registrovat. Fungovat by měly i bez instalace další aplikace. Dostupné budou na všech možných platformách, pokud tam bude kompatibilní editor zpráv. A výpadek jednoho serveru neohrozí zbytek sítě. Zkrátka jako SMS.

Byl pro vás článek přínosný?