Hlavní navigace

Google šlape jako hodinky. Jen nebýt těch sexuálních skandálů…

26. 10. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Alphabet zažil nejlepší čtvrtletí v historii, překonal i rekordní výsledky z posledně. Firma od června do září utržila 33,7 miliardy dolarů, o 21 % více než před rokem. Čistý zisk vzrostl o 37 % na 9,2 miliardy dolarů. Už se opakujeme jako kolovrátek, ale dominantní dceřinkou Alphabetu zůstává Google. To on má na svědomí tržby ve výši 33,6 miliardy dolarů. Z přímých plateb za prodej produktů a služeb pochází 4,6 miliardy, z reklamy má firma 29 miliard. Důležitější je inzerce ve vlastních produktech, ta vygenerovala 24 miliard dolarů. Meziročně přibylo 10 % prokliků, byť jejich cena klesla v průměru o 7 %. TIP: Tohle je garáž, kde před 20 lety vznikl Google Finanční ředitelka Ruth Poratová výsledky neupřesnila, ale motorem firmy je prý v současnosti mobilní reklama. Zbytek Alphabetu (Google Fiber, Nest, Laboratoř X, Loon, Calico atd.) utržil jen 146 milionů, ale prodělal 727 milionů.

Sexuální skandál v Googlu

Akcie firmy na pozitivní výsledky reagovaly růstem, ale pouze vyrovnaly jejich cenu ze začátku týdne. Ta klesla poté, co list The New York Times vydal článek o tom, jak Google ochránil otce Androidu Andyho Rubina. NYT má od dvou blízkých zdrojů potvrzeno, že Rubin na hotelovém pokoji v roce 2013 přinutil svou milenku, která byla zároveň zaměstnankyní Googlu, k orálnímu sexu. Ona to pak nahlásila, firma usoudila, že mluví pravdu, a požádala Rubina k rezignaci.

Andy Rubin v roce 2013 skutečně odstoupil a následně založil novou investiční společnost, která mj. stojí za firmou Essential vyrábějící stejnojmenný mobil s Androidem. Ač Google nemusel, tak podle NYT vyplatil zlatý padák. Údajně 90 milionů dolarů vyplácených dvěma miliony měsíčně po následující čtyři roky. Google v managementu podle deníku ututlal ještě další dva případy sexuálního obtěžování. V jednom případě to znovu skončilo vysokým odstupným, ve druhém muže přesunuli na jiné místo.

https://twitter.com/Arubin/status/1055632399172755456

KL24

Rubin tvrdí, že článek NYT neříká tak úplně pravdu. Odstupné prý bylo hodně nadsazené a obvinění ze sexuálního zneužití v hotelu falešné. Rubina měl skandál pouze očernit při probíhajícím rozvodovém řízení a rozhodnutí o tom, jak si rodiče rozdělí péči o děti.

S reakcí přispěchal i šéf Googlu Sundar Pichai a ředitelka oddělení lidských zdrojů Eileen Naughtonová. Zaměstnancům poslali společný dopis, k jehož znění se dostal TechCrunch. Pichai v něm uvádí, že článek na NYT se mu nečetl lehce. Ve firmě prý ale obvinění berou vážně a vyšetřovali všechny nahlášené případy obtěžování. Propustili kvůli tomu již 48 lidí, z toho 13 vyšších manažerů. Nikdo z nich prý nedostal odstupné.

Byl pro vás článek přínosný?