Hlavní navigace

Google zefektivňuje Mapy pro Android. Informace o hromadné dopravě však „haprují“

9. 2. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce
Nová verze Maps pro Android mění prostředí a přidává informace o hromadné dopravě. Ne všechny novinky však v Česku využijete. Např. informace o hromadné dopravě jsou zatím achillovou patou Google Maps.

Google si nachystal pár dalších novinek pro své Mapy, přesněji pro aplikaci pro Android. Na první pohled si všimnete, že se ve spodní části aplikace zobrazují prvky, které jste tam dříve neviděli. Již po krátkém používání hodnotím umístění prvků jako přínosné. Doslova na dosah prstu máte informace o podnicích v okolí, rychle naplánujete trasu, případně zjistíte, kdy jede nejbližší tramvaj. Ve spodní nástrojové liště navíc najdete nabídku, skrze kterou změníte mapové podklady.

Informace o hromadné dopravě většinou chybí

Pro třetí možnost bohužel platí, že Google v Česku zatím informace o veřejné hromadné dopravě až na výjimky nezprostředkovává. Můj test v Pardubicích odhalil, že se nedozvíte nic o městské hromadné dopravě, Google Maps aspoň uvede nějaké informace o vlacích. Ale jak můžete vidět na obrázku, jedná se o velmi chabý informační pokus. V Pardubicích jsou podle Maps např. dvě hlavní nádraží. Jedno je spojené pouze s vlaky od Regiojetu, druhé s vlaky od ostatních dopravců.

Spodní nástrojová lišta je užitečná
Spodní nástrojová lišta je užitečná
Rychlá změna mapových podkladů
Rychlá změna mapových podkladů
Plánování tras automobilem funguje. Získáte i informace o aktuálním stavu dopravy
Plánování tras automobilem funguje. Získáte i informace o aktuálním stavu dopravy

A co hůř, dostupné jsou pouze informace o mezinárodních spojích. Většina vlakových spojů je pro Maps neviditelná, takže pokud budete chtít vyrazit na výlet, pro hledání spojů budete často muset využít jinou službu. K výjimkám patří Praha, kde podle některých ohlasů plánování cesty MHD funguje.

V tomto ohledu tedy mají Mapy.cz nadále konkurenční výhodu, protože pokrývají celé Česko. Google však v minulosti ukázal, že novinky umí v Česku zavést. (Např. informace o návštěvnosti míst v reálném čase byly dostupné do několika týdnů pro premiéře.) Nezbývá než doufat, že mu to nebude dlouho trvat, abychom i my mohli čerpat všechny nové funkce v Maps na celém území státu.

Situaci na silnicích Google zná

Naplno v Česku funguje plánování tras, takže se řidiči a řidičky mohou na Maps spoléhat. Google nezapomíná ani informovat o tom, jaký je stav provozu ve vašem okolí. Kdyby byla situace špatná, Maps vám nabídne alternativní trasu.

Co se informací o podnicích týče, Google nabízí seznamy míst, kam se nedostane každý podnik. Jde o vybrané provozovny, kde se např. najíte levně nebo kde výborně vaří. Osobně jsem si těchto seznamů nevšiml, takže je možné, že v tomto bude Česko opět pozadu a dočkáme se jich později. Buď jak buď, standardní vyhledávání podniků podle kategorií v Maps funguje stejně jako dřív. Nyní je jen hledání příhodněji umístěno – stačí klepnout a tlačítko ve spodní nástrojové liště.

Vyhledávání míst je dostupnější než dříve
Vyhledávání míst je dostupnější než dříve
Informací o hromadné dopravě v Česku Google nemá mnoho
Informací o hromadné dopravě v Česku Google nemá mnoho
Pardubice mají dvě hlavní nádraží, kde nezastavují osobní vlaky ani rychlíky
Pardubice mají dvě hlavní nádraží, kde nezastavují osobní vlaky ani rychlíky

Byl pro vás článek přínosný?