Hlavní navigace

HAMR konečně přichází. Kapacity HDD výrazně stoupnou, Seagate slibuje do pěti let 48 TB

6. 11. 2018

Sdílet

Zdroj: blickpixel / Pixabay

Zvyšování kapacit pevných disků není v poslední době moc rychlé a dost zaostalo za tím, jak rostou kapacity SSD (které ale v přepočtu na kapacitu pořád vyjdou o hodně dráž). Když si vezmete, co slibovaly společnosti vyrábějící magnetické disky před několika lety, skutečnost za plány dost zaostala. Ovšem prý by se to teď konečně mohlo změnit díky tomu, že se na trh konečně dostane opožděná technologie HAMR (nebo MAMR u WD). Firma Seagate nyní ukázala plány na následující léta, podle nichž by se zpomalující tempo zvětšování kapacit mělo otočit a během několika let dosáhnout na výrazně větší objemy dat. Do pěti let bychom prý měli být až u 48 TB na jeden pevný disk.

Technologie je už spolehlivá

Seagate nyní sdělila, že pevné disky s technologií HAMR začne na ostro vyrábět a prodávat na běžném trhu přespříští rok (2020). Tyto disky mají mít kapacitu 20 TB nebo víc. Již příštího roku (2019) by ale mělo přijít nějaké menší pilotní nasazení. Ovšem tato první vlna nebude běžně dostupná a bude určena pro testování velkým partnerům (například velkým provozovatelům datacenter, výrobcům serverů a tak podobně). Mělo by jít ještě o HDD s nižší kapacitou 16 TB.

Poté má ale dojít k rychlému růstu kapacit. Někdy v letech 2021 až 2020 jsou plánována HDD obsahující úložný prostor 36 TB a v letech 2023–2024 už to má být 48 TB (bavíme se tu o zařízeních s desktopovým rozměrem 3,5"). Nárůst by měl pak ještě pokračovat, grafy Seagate jdou až někam k roku 2025. Technologie už je teď po stále se prodlužujícím čekání prý konečně na cestě do našich rukou (skříní/pozic). Seagate uvádí, že do této chvíle vyrobila milióny hlaviček s technologií HAMR a potvrdila, že jsou spolehlivé.

Roadmapa Seagate pro pevné disky se zápisem HAMR (Zdroj: The Register) Roadmapa Seagate pro pevné disky se zápisem HAMR (Zdroj: The Register)

Dvojnásobná kapacita každého 2,5 roku?

HAMR má podle Seagate dosáhnout toho, že se kapacita HDD bude každých 30 měsíců (dva a půl roku) zdvojnásobovat, což by bylo hodně nad mírou evoluce v posledních letech. Lépe řečeno: zdvojnásobí se hustota záznamu na jednu plotnu, takže při stejném počtu ploten bude dosaženo ono zdvojnásobení kapacity. Má-li v roce 2023 přijít HDD s kapacitou 48 TB, pak by v letech 2025 až 2026 mohla možná kapacita být až 100 TB. Pokud se ovšem potenciál HAMR v té době už nevyčerpá a opět se nezačne narážet na fyzikální limity.

Uvnitř pálí laser

Technologie HAMR je poměrně komplikovaná záležitost. Zvyšuje hustotu záznamu tím, že před zápisem ohřeje na kratičký okamžik plochu na plotně na několik stovek stupňů miniaturním laserem. Při vysoké teplotě totiž lze vytvořit stabilní magnetické pole o mnohem menším rozměru, než je možné při pokojové teplotě. Právě velikost, na kterou lze spolehlivě uložit jeden bit, se stala u běžné technologie označované PMR překážkou. Bez technologií jako HAMR nebo MAMR (kde je podobného efektu dosaženo mikrovlným zářením) zdá se nebude možné hustotu zápisu dále zvyšovat.

Že je disk typu HAMR, počítač nijak nepocítí. Tato HDD budou plně kompatibilní a zvenku na úrovni rozhraní se nebudou lišit od běžných. Neměly by být tedy žádné potíže s kompatibilitou. Zda se nějak zvýší spotřeba, není ještě známo.

KL24

Technologie HAMR při zápisu plotnu zahřívá laserem, což dovoluje zvýšit hustotu záznamu za limity běžného zápisu PMR Technologie HAMR při zápisu plotnu zahřívá laserem, což dovoluje zvýšit hustotu záznamu za limity běžného zápisu PMR

Seagate plánuje vyrábět disky HAMR v klasické podobě, ale také s technologií Multi Actuator (tedy se separátními paralelně pracujícími vystavovacími mechanismy), což zvýší jejich výkon. U některých modelů optimalizovaných na maximální kapacitu by mohl být zároveň s HAMR použitý pro změnu záznam SMR s překrývajícími se stopami, který má komplikovaný (pomalý) přepis, ale zvyšuje kapacitu.

Roadmapa Seagate pro pevné disky se zápisem HAMR (Zdroj: The Register) Roadmapa Seagate pro pevné disky se zápisem HAMR (Zdroj: The Register)

Obnovení rychlejšího růstu kapacit by pevným diskům mělo opět zlepšit atraktivitu v roli úložišť pro velké objemy dat. A to i pokud by se opět ralita třeba o rok opozdila a kapacity byly třeba o něco nižší. SSD sice poměrně rychle zlevňují, ale pokud budou klesat ceny za gigabajt i u magnetických disků, měla by jim výhoda lepších kapacit vůči pamětem NAND v dohledné době zůstat.

Byl pro vás článek přínosný?