Hlavní navigace

HP Compaq 6720s - Levná kvalita

15. 7. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

[firstpagebreak title=Co čekat od levného notebooku]Nejlevnější notebooky jsou velmi oblíbenou náhradou kancelářských počítačů, protože jsou v součtu vlastně levnější a praktičtější alternativou. V oblasti kolem 11 tisíc korun se pohybuje velké množství modelů všech výrobců. Zákazníky oslovují různými kombinacemi výbavy. Když se zaměříme na ty modely, které jsou vybaveny operačním systémem, tak se již okruh poněkud zmenšuje, ale pořád se dá vybírat.

Možná se vám to nebude zdát, ale notebooky v této kategorii nejsou v mnohých ohledech výrazně horší, než mnoho modelů v cenách do 20 tisíc korun. S těmi totiž mnohdy sdílejí tělo a odlišují se chudší výbavou, která například neobsahuje výkonný dvoujádrový procesor, velké a rychlé disky či několik GB operační paměti.

Co koupíte levně

Obvyklá konfigurace nejlevnějších notebooků obsahuje levný Celeron M s jedním jádrem a bez pokročilých úsporných funkcí. Klasikou je i použití starší čipové sady a kapacita paměti jen zřídka překračuje 1 GB. Jde prostě o každou korunu. Ve výbavě se naštěstí pevně usídlilo Wi-Fi a u většiny také Bluetooth. Velikosti disků pak oscilují v rozmezí 80 až 160 GB - v současnosti standardní základ.


Výrobci často šetří u levných notebooků na bateriích

Ostatní parametry odpovídají masovým notebookům: 15,4" displej s rozlišením 1 280 × 800 bodů a hmotnost do 3 kg. Nepočítejte s nijak úchvatnou výdrží, šetří se i na bateriích, které jsou často s nižší kapacitou.

Výprodej je nejvýhodnější

V současnosti je nabídka velmi bohatá a zahrnuje jak stálé nabídky velmi levných modelů, tak i atraktivní výprodeje výběhových modelových řad. Právě výprodeje jsou atraktivnější než stálá nabídka, protože většinou obsahuje o třídu lepší konfiguraci - například dvoujádrový procesor a 2 GB operační paměti proti Celeronu s 1 GB v stejné cenové úrovni.

Cenovou válku nakonec stejně vyhraje zákazník. Hlavně pro uživatele, kteří nekladou velké nároky na použití notebooku v terénu a zároveň jej nechtějí používat na hraní her, jsou ty nejlevnější modely obzvláště vhodné.

Etalon třídy

HP Compaq 6720s je vzorovým reprezentantem levných notebooků. Díky spartánské výbavě se jeho cena vtěsná do 10 až 13 tisíc v závislosti na vybrané konfiguraci. Potencionální zákazníky přitom může oslovit střídmým vzhledem, štíhlým a kvalitním tělem s velmi příjemnou hmotností 2,5 kg.


Otevření displeje omezuje konstrukce

Šedé víko displeje a plocha kolem klávesnice vkusně ladí s černými částmi notebooku. Ačkoliv je vše plastové, tak tělo působí docela pevně a nevzbuzuje pocit, že by se mělo rychle rozpadnout či rozvrzat. Kvalita šedých povrchů již tak ideální není - docela rychle se na nich ukážou oděrky způsobené běžným používáním. Šedá barva je totiž nátěr a oděrky ukazují jiný odstín materiálu pod ním.

[pagebreak title=Výdrž, displej, klávesnice a výbava]

Se střídmou výbavou

Specialitkou 6720s jsou indikační diody, které se na těle notebooku téměř nevyskytují - v zavřeném stavu nepoznáte, zdali je notebook zapnutý, spí nebo je zcela vypnutý. Indikuje to pouze zapínací tlačítko. Zajímavě je řešena indikace připojeného napájení. Decentní světýlko nad konektorem svítí modře při nabíjení a červeně při čistém běhu na adaptér. Zcela nepřítomná je indikace aktivity disku.

Rozložení portů bude vyhovovat hlavně pravákům - téměř všechny jsou na levé straně s výjimkou audio konektorů a čtečky SD karet umístěných na přední hraně. Výbava je střídmá: trojice USB většinou postačí, ale s FireWire nebo digitálním výstupem pro monitor nepočítejte. Pro rozšíření lze použít slot ExpressCard.

Pohodlné psaní

Osazená klávesnice patří k těm lepším - stejnou najdete například i v HP Pavilion. Její rozložení sice není zcela "klasické", jenž se používá hlavně u business notebooků, netrpí ale žádnými většími výstřelky proti ergonomii. U testovaného kusu byl pouze menší problém s hlučností pravé části klávesnice, která mírně vrzala například na klávese backspace.

Touchpad zapuštěný do šedé plochy je zbytečně malý. Navíc má pouze dvě tlačítka, na kterých ani neumí simulovat stisk třetího (většinou za pomoci stisku obou tlačítek současně). Také jeho umístění není ideální - není vycentrován vzhledem ke klávesnici a pozici rukou, ale sídlí úplně uprostřed těla notebooku.

Konfigurovatelná nebo multimediální tlačítka byste hledali u tohoto notebooku marně. Obsahuje pouze možnost přímého vypnutí/zapnutí dostupných bezdrátových adaptérů. K nevýhodám patří také OSD nabídka při změně hlasitosti, která vás přepne z aktuálně používané aplikace. Tuto (dis)funkci lze naštěstí vypnout zákazem procesu QlbCtrl. Tato operace sice zruší software HP Quick Launch Buttons, ten však bez dalších programovatelných tlačítek nepotřebujete.

Jednohlasně s omezením

Multimediální použití je v případě pracovně orientované 6720s mírně omezené. Obsahuje totiž pouze jediný mono reproduktor, který sice zvládne i hudbu, ale stereo z něho nevykouzlíte. Chybí i integrovaný mikrofon a pro Skype či VoIP jej bude nutné přikoupit - stejně jako webovou kameru.

Zvuk do sluchátek je naštěstí bez problémů - hraje dostatečně kvalitně a také docela nahlas. Při nastavení vysoké hlasitosti totiž často dochází k značnému zkreslení. U 6720s stačilo na testovací Sennheiser PX 100 přibližně 30 % maxima pro dostatečně hlasitý poslech bez zkreslení.

Vydrží i s Celeronem

Při testování výdrže se 6720s ukázala také v dobrém světle. Díky použití baterie s kapacitou 47 Wh a spotřebě kolem 13 až 14 W při surfování přes Wi-Fi zvládne přes 3 hodin méně náročného použití. Při zvýšeném zatížení, například sledování YouTube videa a podobně se spotřeba samozřejmě zvýší na přibližně 18 W a výdrž logicky klesne ke 2,5 hodinám. S tímto časem počítejte při aktivní práci s Wi-Fi a například při puštěné hudbě do sluchátek.


Metodika testování


Adaptér je i s dlouhou a tlustou přívodní šňůrou docela malý

Přehrávání filmů je i pro relativně pomalý Celeron hračkou. U testovacího XviD filmu o velikosti 700 MB a délce 2 hodiny má spotřebu 15-17 W, což zaručí přes 2,5 hodiny zábavy na cestách. Výdrž samozřejmě ovlivňuje i použitý procesor: Celeron M neumí tak dobře šetřit jako plnotučná dvoujádra a proto i méně (klidně i o 30 % kratší dobu) vydrží na baterie.


Celková hmotnost včetně adaptéru nepřesáhne 3 kg - to je na 15,4" notebook výborný výkon

Průměrné zobrazení

Displej u testované konfigurace byl v obvyklém 15,4" rozměru s lesklým povrchem a rozlišením 1 280 × 800 bodů. Použitý lesklý filtr samozřejmě vylepšil kontrast, neobsahuje ale žádnou lepší antireflexní úpravu a odlesky jsou proto docela výrazné. I v horším světelném prostředí je to hlavně otázka zvyku. Existují však i konfigurace vybavené matným displejem.

Kvalita zobrazení odpovídá průměru - notebookové LCD v tomto nejrozšířenějším rozměru jsou až na výjimky stejně kvalitní. V tomto případě si výtku zaslouží pouze zbytečně přepálené zobrazení žlutých odstínů - displej není optimálně nekalibrován. Pro běžnou práci však bohatě postačí a fotografie budou pro netrénované oko přijatelně kvalitní. Analogový výstup pro externí monitor funguje i při rozlišení 1 680 × 1 050 bodů velmi dobře - obraz netrpí žádnými z typických chyb. Je ostrý a bez rušení.

[pagebreak title=Výkon, software a hodnocení]

Výkonu akorát

Vzhledem k testované konfiguraci nelze čekat nijak oslnivý výkon - Celeron M s jedním jádrem není v současnosti žádný rychlík a v určitých situacích může být i brzdou. Pro běžnou kancelářskou práci však samozřejmě postačuje, stejně tak zvládne i jakékoliv video v běžném rozlišení a webové aplikace či hudbu bez zadýchání. S videem ve vysokém rozlišení nepočítejte a při výpočtově náročnějších úkolech, které jsou často optimalizované pro dvoujádrové procesory si také docela počkáte.


Metodika testování
Recenze Toshiba Satellite A300-15J
Některé z testů neproběhli kvůli vlastnostem MS Vista Home Basic

S výkonem přímo souvisí i hlučnost chlazení, které je v tomto případě vyřešeno velmi dobře. Ačkoliv při testované konfiguraci s Celeronem M větrák neustále běží, je jeho zvukový projev velmi dobrý - neruší. V zátěži se pak samozřejmě rozjede do méně příjemných tónů.


Perforace plastového těla jsou malé ale postačující

Nic však nebrání výběru lépe vybavené konfigurace - v této kategorii jde o každou stokorunu, a proto i existují takto nastavené výbavy pro absolutně nejlevnější nabídku. Dvoujádrový procesor pomůže i při běžné práci - výrazně zlepšuje odezvu systému. Pro náročnější uživatele by také neuškodilo přidat další gigabajt operační paměti - necelých 500 Kč navíc.


Přístup k paměťovým slotům i pevnému disku je velmi jednoduchý


Metodika testování
Recenze Toshiba Satellite A300-15J
Některé z testů neproběhli kvůli vlastnostem MS Vista Home Basic


Kombinace integrované grafiky a jednojádrového Celeronu se na hry viditelně nehodí

Softwarová výbava

V různých konfiguracích si můžete 6720s pořídit s Windows Vista Basic nebo Business a také bez operačního systému. Verze Business má zásadní výhodu v možnosti legálního použití Windows XP Professional.

Výbava aplikací zahrnuje obvyklý bezpečnostní balík Symantec Internet Security s aktualizacemi na 90 dní, PDF Complete pro tvorbu a čtení PDF, Roxio Creator Basic a MyDVD Basic pro vytváření DVD a InterVideo WinDVD pro jejich přehrávání. Microsoft přidal zkušební verzi Office 2007.

Nástroje od HP zahrnují ProtectTools, které jsou bez čtečky otisků prstů pro běžného uživatele celkem zbytečné a výborný nástroj Backup and Recovery pro vytváření, správu a obnovování záloh.

Hodnocení

Testovaný HP Compaq ve výsledku pozitivně překvapil. Navzdory příslušnosti k nejlevnější kategorii, kde nelze čekat žádné špičkové produkty, je dojem z tohoto notebooku veskrze pozitivní. Štíhlé tělo, příjemná hmotnost a na danou třídu výborná kvalita vyhotovení jsou silné důvody pro koupi. Pozitivní je i neořezaná kapacita baterií, která umožňuje alespoň základní mobilitu i s méně úsporným Celeronem.


Testovanou konfiguraci již nelze koupit - nejbližší aktuální konfigurace má označení KE103EA

Momentálně se 6720s doprodává - na trhu se co nevidět objeví jeho nástupce 6730s. Ten působil při letmém vyzkoušení na prezentaci jako důstojný pokračovatel - určitě ale nebude dostupný za tak atraktivní ceny díky statusu novinky a také vylepšené výbavě i konfiguraci.

Klady a zápory

+ nízká hmotnost
+ štíhlé a kvalitní tělo
+ střídmý design
+ dobrá kapacita baterie
+ tiché chlazení

CS24

- hlučnější klávesnice
- s Celeronem vyšší spotřeba
- zbytečně malý touchpad bez třetího tlačítka
- pouze mono reproduktor
- chybí integrovaný mikrofon
- horší rozložení konektorů
- v základu pouze 1 rok záruky při nákupu "na firmu"

Informace

Zapůjčil:               www.hp.cz
Cena:                   10 až 13 tisíc Kč (v závislosti na konfiguraci)

Byl pro vás článek přínosný?