Hlavní navigace

HP EliteBook Folio 9470m: kvalitní pracovní ultrabook (recenze)

16. 1. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Design, zpracování a specifikace

HP před časem uvedlo na trh EliteBook Folio 9470m, skutečně pracovní ultrabook. Jde o konkurenci třeba k Lenovo ThinkPadu X1, který má také úhlopříčku 14" a i svým zaměřením se ultratenkému EliteBooku velmi podobá. Strohým matným designem, výbornou klávesnicí i touchpadem, slotem na dokovací stanici, čtečkou otisků prstů a hlavně pevným zpracováním tyto stroje vybočují z řady oblíbených ultrabooků, které z naprosté většiny patří spíše do spotřební třídy.

Pár slov k názvu a označení – EliteBooky jsou nejvyšší pracovní řadou HP. V případě klasických stříbrných notebooků, přesně jako je tento, se jedná o řadu P, plnohodnotný 14" model je EliteBook 8470p. Tmavě šedá řada pracovních stanic s pár vylepšeními má koncovku W, jako třeba EliteBook 8470w. Náš EliteBook Folio je model 9470m, HP jej zařazuje číselně v podstatě do nejvyšší řady vůbec, za pozornost stojí třeba podsvícená klávesnice, kterou EliteBooky P nemají. Přívlastek Folio potom zdědil tenký EliteBook od modelu HP Folio 13, což byl pracovní ultrabook od HP minulé generace.

HP EliteBook Folio 9470m
HP EliteBook Folio 9470m

Design

Nejen za sebe musím říct, že je EliteBook Folio nádherný notebook. Rád se strefuji do podobnosti EliteBooků s MacBooky Pro a tady to platí dvojnásob. Přístroj je krásně tenký (19 mm) a v zavřeném stavu jde o stříbrný kvádr se zakulacenými všemi hranami. Spodní strana je pochopitelně černá.

Po otevření se vám ukáže opět stříbrná základna s ne už tolik zakulacenými hranami, na rozdíl od řady podobných ultrabooků si ale v HP dali pozor a opěrky vůbec neřežou. Na základně najdete černou klávesnici zapuštěnou trochu ve vaničce, rozměrný šedý touchpad, trackpoint a jinak žádné výstřelky – tenké vypínací tlačítko, dva kulaté vypínače Wi-Fi a zvuku, čtečku otisků prstů a dvě stříbrné nálepky. Na rozdíl od spousty ultrabooků s kapkovitým bočním pohledem je EliteBook po celé ploše stejně silný.

HP EliteBook Folio 9470m HP EliteBook Folio 9470m HP EliteBook Folio 9470m HP EliteBook Folio 9470m HP EliteBook Folio 9470m

Moc chválím celkově matné provedení – lesklou plošku tady nikde nenajdete, displej s černým rámečkem ve stříbrném víku je také matný.

Zpracování

Kvalita zpracování je ukázková. Svrchní strana základny je z jemně kartáčovaného stříbrného hliníku, který drží jak kámen, opěrky se vůbec neprohýbají a zvednout ultrabook za roh není nic, čeho byste se museli bát – nic nevrže a nic se ani nehne.

Povrch víka i vnější lem základny je tvořen měkčeným šedým plastem, který je moc pohodlný na omak, nicméně mu schází vysoká mechanická odolnost kovu proti poškrábání, na zápůjčku jsem dostal přístroj se škrábancem v plastu a nějaké nošení s klíči, které by v případě standardního EliteBooku neudělalo ani vlásek, zde budete muset zapomenout. Jde ale spíše o kosmetickou vadu, protože víko je jinak poměrně dost pevné, což nasvědčuje tomu, že je pod plastem kovový rám. Dalším malým kompromisem je nemožnost otevřít notebook na 180 °, jak to umí „tlusté“ EliteBooky. EliteBook Folio otevřete zhruba na klasických 135 °.

Jinak ale musím zpracování pochválit, takový Zenbook od Asusu může být celkově kovový, ale ze zkušenosti mám dojem, že nebude tak pevný ani trvanlivý jako šasi EliteBooku, ani toho ultratenkého.

Specifikace

HP EliteBook Folio 9470m
Cena s DPH 31 690 Kč (CZC.cz)
Zapůjčil HP ČR
Hardwarová výbava
Procesor Intel Core i5-3427U
Počet jader (virtuálních) 2 (4)
Frekvence 1,8 GHz
Max. frekvence (turbo) 2,8 GHz
Operační paměť 4 GB (1× 4 GB DDR3 1600 MHz)
Úložiště (velikost) 500 GB (+ 32 GB)
Úložiště (typ, rychlost) pevný disk, 7200 ot./min + SSD cache
Optická mechanika
Displej 14", 1366 × 768 px, TN, matný
Grafická karta Intel HD Graphics 4000
Rozhraní
Výstupy na monitory DisplayPort, D-Sub (VGA)
Porty (s výjimkou USB) 1× 3,5mm audio jack, RJ-45 (LAN), SmartCard, dokovací konektor
Počet portů USB 2.0
Počet portů USB 3.0 3
Čtečka paměťových karet SD/MMC
Bezdrátové sítě Wi-Fi 802.11n, Bluetooth 4.0 + HS
Rozměry, baterie
Rozměry 338 × 231 × 18,9 mm
Hmotnost 1,63 kg
Baterie šestičlánková, 52 Wh
Výkon napájecího adaptéru 45 W
Software
Operační systém Windows 7 Professional (předinstalovaný) + Windows 8 Pro (na DVD)
Secure Boot podporován, lze vypnout

Klávesnice, touchpad, displej a konektivita

Porty, konektivita, a notebook ze stran

Odzadu zleva tu máme napřed zdířku pro napájecí adaptér, chválím použití toho klasického silného konektoru, který používá HP i Dell u většiny svých notebooků, nikoli ztenčeného, jaký můžete najít na ultraboocích jako je například HP Spectre XT Pro. Dále máme výdech chlazení, slot pro zámek Kensington, nabíjecí port USB 3.0, u kterého funguje funkce PowerShare, nicméně když zapojíte telefon do vypnutého notebooku, tak se jako u HP obvykle chvíli přepíná nabíjení a nenabíjení a až po pár minutách se začne nabíjet normálně. Potom tu je jeden 3,5mm jack pro zvuk a nakonec čtečka kontaktních karet SmartCard.

Na čele notebooku najdete vlevo vepředu jen čtyři kontrolky – Wi-Fi, stav, dobíjení a aktivita úložiště.

HP EliteBook Folio 9470m HP EliteBook Folio 9470m HP EliteBook Folio 9470m HP EliteBook Folio 9470m

Na pravé straně tu jsou další dva porty USB 3.0, DisplayPort, VGA (D-Sub), konektor pro dokovací stanici a síťový konektor RJ-45. Zadní strana je čistá, na spodní straně je ještě konektor pro přídavnou deskovou baterii.

Bezdrátový adaptér je tu Intel Centrino Advanced-N 6235, který podporuje Wi-Fi 802.11n i Bluetooth 4.0. Drátová síťovka je také od Intelu, model 82579LM, podporuje standard Ethernet v rychlosti až 1 Gb/s.

Klávesnice

Klávesnice je výborná, má nízký zdvih, je zapuštěná do těla notebooku a odsazená od každého kraje přibližně o 2 cm. Klávesy jsou v rámci možností rozměrné, zarážky jsou relativně citelné, povrch kláves je matný a velmi snadno klouzavý a pokud se snažíte, není problém psát téměř bez jakéhokoli hluku. Při trochu silnějších úhozech také nenaděláte mnoho hluku, i když samozřejmě to už není bezhlučné. Podložka klávesnice nepruží téměř vůbec.

Nechybí kontextová klávesa, Home, End, PgUp a PgDn mají každá po svém vlastním knoflíku a celkově nemám jedinou velkou výtku, snad jen, že velký Enter je dost zúžený a šipky nahoru a dolů jsou půlené z jedné klávesy, jak je to u všech notebooků HP.

HP EliteBook Folio 9470m HP EliteBook Folio 9470m HP EliteBook Folio 9470m HP EliteBook Folio 9470m HP EliteBook Folio 9470m

Klávesnice je bíle podsvícená, což ani na klasických EliteBoocích řady P nevidíme, podsvícení můžete zapnout naplno, zpoloviny nebo úplně vypnout.

Vypínací tlačítko je tenký proužek s vlastní kontrolkou a poměrně tuhým stiskem, nemusíte se tak býát, že o něj brnknete a stisknete jej omylem, na pravé horní straně nad klávesnicí máme další dva kontrolkové knoflíky – vypínače zvuku a Wi-Fi.

Touchpad

Máme tu klasický touchpad, nikoli clickpad, jak je dnes v módě, a také trackpoint, od Synaptics. Obecně jsem velmi potěšen, touchpad je hladký, prst po něm snadno klouže, ale ani mírně zpocený se nijak nezadrhává, touchpad je větší, než na EliteBoocích normálně bývá, velmi citlivý a přesný. Pohyb je akcelerován rovnoměrně ve vertikálním i horizontálním směru a není třeba nic nastavovat. Máme tu dvě oddělená tlačítka z měkčeného plastu, není problém je stisknout snadno a naprosto bezhlučně. V rohu touchpadu je nenápadná černá tečka, dvojklikem na ni touchpad vypnete a rozsvítí se v tečce drobná oranžová kontrolka, opětovným dvojklikem zase zapnete. Trackpoint se tímto nevypíná.

HP EliteBook Folio 9470m HP EliteBook Folio 9470m HP EliteBook Folio 9470m HP EliteBook Folio 9470m HP EliteBook Folio 9470m

Nad touchpadem jsou dvě stejná kvalitní tlačítka patřící k trackpointu, samozřejmě není problém je používat i v kombinaci s touchpadem. Trackpoint sám potom opět chválím, je citlivější, než na EliteBoocích býval, alespoň, co se mi zdá, vyčnívá asi milimetr nad úroveň kláves a je s ním opravdu radost pracovat. Pro kliknutí ale musíte použít tlačítka, ani po silném klepnutí na „čudlík“ se proklik nesejme.

Displej

Displej pro mě byl celkem zklamáním. Jediné plus tu mohu dát za matnou povrchovou úpravu, kterou u ultrabooku vidím vždycky rád, a zvláště u pracovního stroje se tak nějak dá očekávat. Displej používá klasickou matrici TN TFT a na úhlopříčce 14" zobrazuje 1366 × 768 px, obvyklé základní (a trestuhodně nízké) rozlišení. S typem panelu souvisí hodně nepřesné barvy, o dost vyšší teplota barev a hlavně špatný kontrast.

Pro srovnání: Asus Zenbook Prime má na 13,3" úhlopříčce 1920 × 1080 px, IPS panel s perfektními pozorovacími úhly, několikanásobným kontrastem a mnohem silnějším podsvícením.

HP EliteBook Folio 9470m – screenshoty a grafy

Svítivost: 9-156 cd/m2
Kontrast: 1:66

Pozorovací úhly jsou na tom dost zle, tradičně hlavně ve vertikálním směru. Pozor bych si také dal na intenzitu podsvícení – oněch maximálních 156 cd/m2 sice stačí, ale už je to silně na hraně, displej je i při maximálním podsvícení celkem tmavý. Oceňuji ladění podsvícení po malých krocích až na velmi malou úroveň.

Hardware, výkon, HD Tune, CrystalDiskMark

Hardware - vnitřnosti

Procesorem je tu Intel Core i5-3427U, poněkud netradiční model, taktovaný na 1,8-2,8 GHz. Samozřejmostí je podpora HyperThreadingu, jde tedy o virtuální čtyřjádro. V procesoru je integrovaná grafika Intel HD Graphics 4000. Celý čip disponuje 4 GB RAM typu DDR3 na 1600 MHz efektivně v jediném modulu (tedy jednokanálovém osazení.

Máme tu 7200otáčkový 500GB pevný disk od Hitachi, model HTS725050A7E630, a k němu 32GB SSD od Samsungu coby velkou cache pro často používaná data. Notebook je vybaven čidlem pro detekci pádu a disk může v tomto případě zaparkovat hlavičky, aby nedošlo k jeho poškození.

HD Tune Pro – první průchod

HP EliteBook Folio 9470m – screenshoty a grafy
HD Tune Pro – druhý průchod

HP EliteBook Folio 9470m – screenshoty a grafy

 

Výkon

Procesor je na ULV čip velmi rychlý a nebudete mít žádný problém, i když model Core i7-3517U osazovaný do řady podobně drahých ultrabooků je výkonem ještě zhruba o 10 % výše. RAM stačí, jednokanálové osazení zaručuje nižší spotřebu, ovšem také nižší výkon integrované grafiky. Protože jsem ULV Core i5 s HD Graphics 4000 a jednokanálovou RAM testoval už několikrát, vkládám z 3DMarků starší grafy s výsledky HP Spectre XT Pro. Pro srovnání máte u 3DMarku 11 screenshot jak z EliteBooku, tak ze Spectru, herní výkon se prakticky vůbec neliší.

HP EliteBook Folio 9470m – screenshoty a grafy

S diskem je to trochu ošemetné. Na jednu stranu si nemohu odpustit kritiku za nepřítomnost SSD, která by sice zvedla cenu o dost výše, ale pracovnímu EliteBooku by bleskové úložiště opravdu slušelo, tím spíše, že jej má třeba spotřební bratříček Spectre XT. Na druhou stranu je zde dobře fungující pevný disk s 32GB SSD coby cache a jelikož se jedná dost netradičně o 7200otáčkový disk, výkon není špatný, naopak je lepší než prakticky u všech ultrabooků bez plnohodnotného velkého SSD. Stále ale mějte na paměti, že notebook je co do odezvy stále systémem s diskem a rychlost SSD je úplně někde jinde.

Grafy: Cinebench R11.5, x264 BenchMark FHD, PCMark Vantage

Poznámka: Procesory a grafické karty nebyly měřeny na přesně srovnatelných konfiguracích.

Cinebench R11.5 prověří výkon procesoru pro rendering náročných grafických scén. Měří se výkon jednoho jádra (vlákna) a celého procesoru.

Cinebench R11.5
[body, vyšší je lepší]

HP EliteBook Folio 9470m – screenshoty a grafy

x264 BenchMark FHD testuje výkon procesoru při převádení 1080p videoklipu při použití kodeku H.264.

x264 BenchMark FHD
[fps, vyšší je lepší]

HP EliteBook Folio 9470m – screenshoty a grafy

PCMark Vantage
[body, vyšší je lepší]

HP EliteBook Folio 9470m – screenshoty a grafy

Grafy: 3DMark 06, 3DMark Vantage, 3DMark 11

Poznámka: Procesory a grafické karty nebyly měřeny na přesně srovnatelných konfiguracích.

  • Grafy v této kapitole jsou postaveny z výsledků HP Spectre XT Pro. Herní výkon je prakticky identický.

3DMark 06 je starším herním benchmarkem, dobře ukazuje na výkon ve starších hrách z doby kolem roku 2006-2007. Testujeme ve standardním nastavení, tedy v rozlišení 1280 × 1024 px.

3DMark 06
body [více je lépe]

HP EliteBook Folio 9470m – screenshoty a grafy

3DMark Vantage je podobným nástrojem od Futuremarku, jen o dva roky novějším, používá DirectX 10 a už se tu pracuje s fyzikálními výpočty. Testujeme v základním nastavení, tzn. v rozlišení 1280 × 1024 px v profilu Performance, výsledky jsou tak ve tvaru Pxxxx.Níže najdete i graf GPU Score.

3DMark Vantage
[body, vyšší je lepší]

HP EliteBook Folio 9470m – screenshoty a grafy

3DMark Vantage - GPU Score
[body, vyšší je lepší]

HP EliteBook Folio 9470m – screenshoty a grafy

 

3DMark 11 je nejnovějším benchmarkem od Futuremarku, pracuje s DirectX 11 a pokročilou fyzikou i trochou teselace. Testujeme v základním nastavení v profilu Performance, výsledky jsou tedy ve tvaru Pxxxx.

HP Spectre XT Pro – screenshoty a grafy
HP Spectre XT Pro – 3DMark 11

HP EliteBook Folio 9470m – screenshoty a grafy

HP EliteBook Folio 9470m – 3DMark 11

3DMark 11
[body, vyšší je lepší]

HP EliteBook Folio 9470m – screenshoty a grafy

3DMark 11 - Graphics Score
[body, vyšší je lepší]

HP EliteBook Folio 9470m – screenshoty a grafy

 

Výdrž, provozní vlastnosti, software

Výdrž, hluk a zahřívání

Výdrž byla docela obstojná, jak se dá čekat. 7200otáčkový disk v kombinaci s SSD sice není nejúspornější kombinací, ale máme tu šestičlánkovou 52Wh baterku, ULV procesor s integrovanou grafikou, nepříliš silně podsvícený displej s nízkým rozlišením a paměť v jediném slotu. Rekordy nepadly, ale výsledek přes 5 h při surfování na webu je velmi dobrý a HD film můžete se zapnutou Wi-Fi přehrávat 4,5 h, což je dost slušné.

  • Web (ExtraNotebook.cz v Chrome, obnovování každých 15-20 s, Wi-Fi, poloviční jas): 5:18 h
  • Film (smyčka 720p Pulp Fiction v Media Player Classic, hlasitost 20 %, Wi-Fi, poloviční jas): 4:32 h

Hluk mě moc nepotěšil. Spát vedle počítače, na kterém běží nenáročný test výdrže, se samozřejmě dá, ale i ze dvou metrů jsem ho zřetelně slyšel, v zátěži se potom ventilátor rozjede ještě o trochu víc. Jde o celkem nepříjemný zvuk o trochu vyšší frekvenci, i když bez nějakého vrčení, trochu vyšší foukání. Po zklidnění přístroje se navíc ukáže, že je regulace trochu nerozumná, jak tomu obvykle bývá, a ventilátor nezpomalí, dokud neklesne teplota procesoru třeba pod 45 °C.

Klidové teploty se pohybovaly těsně nad 40 °C v docela intenzivně vytopené místnosti, což je dobrá hodnota, notebook byl chladný, v zátěži se teploty zvedaly až nad 70 °C, nicméně ani po několika minutách se teplota nevyklubala na povrch těla notebooku, teplejší byla jen část základny pod displejem, případně nalevo nad výdechem, a to jen trošku.

HP EliteBook Folio 9470m – screenshoty a grafy
Teploty v klidu

HP EliteBook Folio 9470m – screenshoty a grafy
Teploty v zátěži

Máte přibalený malinký 45W adaptér, doba nabití byla zhruba 2:10 h.

Zvuk

Na rozdíl od notebooků spotřební řady na ProBoocích a EliteBoocích nenajdete červené logo Beats Audio, nemůžu ale říct, že by to zvuk o něco ochudilo. Spíše naopak, byl jsem v rámci možností příjemně překvapen, zatímco u Spectre XT Pro, který se okázale chlubí zvukem od Beats, jsem byl zklamán. Řekl bych, že jde prakticky o stejné reproduktory.

Jakékoli basy samozřejmě zcela chybí, výšky také nejsou nejideálnější, ale s celkem širokým středem si notebook poradil pěkně a bez zvukových artefaktů i na té nejvyšší hlasitosti, hlasový projev byl velmi čitelný, hudba samozřejmě hůře. Hlasitost není nejvyšší, ale stůl při konferenci ozvučí celkem bez problému.

HP EliteBook Folio 9470m HP EliteBook Folio 9470m

Software, BIOS a zabezpečení

EliteBook Folio se prodává s předinstalovanými Windows 7 Professional s balíčkem SP1 v 64b edici, jak asi mnohé odpůrce osmiček potěší, ale v balení najdete i DVD s Windows 8 Pro. Vybere si tedy každý, i když v HP nevyřešili úplně nejvhodněji instalaci nového systému z DVD na ultrabooku, který nemá optickou mechaniku.

Na Windows 7 má notebook po instalaci 69 programů, naštěstí vás nebude obtěžovat žádný zbytečný antivirový software, o zabezpečení se stará celkove HP ProtectTools Security Manager. Je zde celá sada softwaru Cyberlink a jelikož jde o Windows 7, nechybí ani Microsoft Office Starter. Předinstalována je i čtečka PDF souborů.

BIOS je vcelku samozřejmě typu UEFI, ovšem na příliš ergonomické nebo plynulé ovládání touchpadem se netěšte. Není to tedy žádný problém, jen to nepůsobí tak elegantně, jako jiné BIOSy, třeba u Dellu.

Notebook podporuje Secure Boot, ten je ale v základu vypnut a v BIOSu ho můžete přepínat. Potěšilo mě, že se BIOS automaticky synchronizoval s operačním systémem, pro přístup můžete použít guest-účet, nebo se přihlásit jako uživatel systému s plnými právy, nebyl problém ani s otiskem prstu, co jsem nahrál v systému, místo hesla. Notebook má TPM čip i čtečku otisků prstů Validity. Samozřejmostí je podpora Intel Anti-Theft Technology.

Výsledky testů a screenshoty

Výsledky benchmarků

Souhrnné testy výkonu PC
PCMark Vantage 7915; Memories: 5229, TV and Movies: 4237, Gaming: 7454, Music, 12689, Communications: 10655, Productivity: 11366, HDD: 19347
PCMark 7 4004; Lightweight: 3966, Productivity: 3511, Creativity: 6903, Entertainment: 2976, Computation: 10549, Storage: 4595
3DMark 06
3DMark Vantage
3DMark 11 P595; Graphics: 515, Physics: 3172, Combined: 565
Testy výkonu procesoru
CineBench R11.5 xCPU: 2,51 pts., 1CPU: 1,09 pts., OpenGL: 12,84 fps
x264 Benchmark FHD 7,70 fps
Testy výkonu SSD
CrystalDiskMark 3 (čtení) Seq: 163,8 MB/s, 512k: 235,6 MB/s, 4k: 18,01 MB/s, 4k QD32: 202,8 MB/s
CrystalDiskMark 3 (zápis) Seq: 104,2 MB/s, 512k: 79,74 MB/s, 4k: 34,14 MB/s, 4k QD32: 35,76 MB/s
HD Tune Pro 5.00 Min.: 63,1 MB/s, Max.: 134,4 MB/s, Průměr: 99,6 MB/s, přístupová doba: 16,2 ms
AS SSD copy benchmark ISO: 63,65 MB/s, Program: 46,16 MB/s, Game: 58,48 MB/s
Testy výdrže
Výdrž web - 1 tab (čas) 5:18 h
Výdrž video (čas) 4:32 h

HP EliteBook Folio 9470m – screenshoty a grafy HP EliteBook Folio 9470m – screenshoty a grafy HP EliteBook Folio 9470m – screenshoty a grafy HP EliteBook Folio 9470m – screenshoty a grafy HP EliteBook Folio 9470m – screenshoty a grafy HP EliteBook Folio 9470m – screenshoty a grafy HP EliteBook Folio 9470m – screenshoty a grafy HP EliteBook Folio 9470m – screenshoty a grafy HP EliteBook Folio 9470m – screenshoty a grafy HP EliteBook Folio 9470m – screenshoty a grafy HP EliteBook Folio 9470m – screenshoty a grafy HP EliteBook Folio 9470m – screenshoty a grafy HP EliteBook Folio 9470m – screenshoty a grafy HP EliteBook Folio 9470m – screenshoty a grafy HP EliteBook Folio 9470m – screenshoty a grafy HP EliteBook Folio 9470m – screenshoty a grafy HP EliteBook Folio 9470m – screenshoty a grafy HP EliteBook Folio 9470m – screenshoty a grafy HP EliteBook Folio 9470m – screenshoty a grafy HP EliteBook Folio 9470m – screenshoty a grafy HP EliteBook Folio 9470m – screenshoty a grafy HP EliteBook Folio 9470m – screenshoty a grafy HP EliteBook Folio 9470m – screenshoty a grafy HP EliteBook Folio 9470m – screenshoty a grafy HP EliteBook Folio 9470m – screenshoty a grafy HP EliteBook Folio 9470m – screenshoty a grafy HP EliteBook Folio 9470m – screenshoty a grafy HP EliteBook Folio 9470m – screenshoty a grafy HP EliteBook Folio 9470m – screenshoty a grafy

 

Závěr, plusy a mínusy

Závěr

EliteBook Folio posouvá kategorii velmi pěkných EliteBooků do ještě hezčí ultratenké podoby. Notebook je skutečně moc pěkný a v celomatném stříbrném hranatém provedení působí seriózně, díky zakulaceným hranám ale ne stroze. Navíc je pohodlnější na dotek. Přidává větší touchpad a podsvícenou klávesnici a zachovává si spoustu výhod jako řadu zabezpečovacích systémů a vstupů, jako je čtečka karet SmartCard nebo otisků prstů, velmi pohodlný touchpad, trackpoint i klávesnici, nebyla vynechána ani výměnná baterie, slot na přídavnou baterii nebo konektor pro dokovací stanici.

Nevýhodou je nízké rozlišení špatného displeje, celkem klasicky nijak extra tiché chlazení a také jediná konfigurace na trhu, která má sice rychlý disk ještě zrychlený 32GB SSD, ale pokud chcete plnohodnotné velké SSD, musíte notebook rozšroubovat (ne vše funguje na posuvníky, jako tomu je u klasických ProBooků a EliteBooků), koupit a vyměnit si ho sami.

HP EliteBook Folio 9470m
HP EliteBook Folio 9470m

Mezi kompromisy od tlustých EliteBooků se může řadit třeba nemožnost úplně otevřít notebook na 180 °.

Výkon je ovšem celkem vyvážený a vysoký, škoda nepřítomnosti velkého SSD, a cena je volená celkem příjemně. Ano, Asus vám sice nabízí za tuto cenovku ultrabooky o dost lepší, kvalitou zpracování, konektivitou a možnostmi zabezpečení ale EliteBook Folio vítězí jako výborný pracovní ultrabook. Alespoň, pokud připojíte v práci velký monitor.

Plusy / mínusy
kvalitní zpracování v tenké formě nízké rozlišení displeje
výborná podsvícená klávesnice špatné barvy, kontrast i úhly displeje
rozměrný dobrý touchpad i trackpoint vyšší provozní hluk
dokovací konektor jen jedna prodávaná konfigurace
uživatelsky vyměnitelná baterie SSD by pracovnímu ultrabooku slušelo víc
čtečka otisků prstů, SmartCard, čip TPM
velmi elegantní design
500 GB místa v relativně rychlém úložišti
Windows 7 i Windows 8 – vyberte si

CS24

HP EliteBook Folio 9470m
Cena s DPH 31 690 Kč (CZC.cz)
Zapůjčil HP ČR
Hardwarová výbava
Procesor Intel Core i5-3427U
Počet jader (virtuálních) 2 (4)
Frekvence 1,8 GHz
Max. frekvence (turbo) 2,8 GHz
Operační paměť 4 GB (1× 4 GB DDR3 1600 MHz)
Úložiště (velikost) 500 GB (+ 32 GB)
Úložiště (typ, rychlost) pevný disk, 7200 ot./min + SSD cache
Optická mechanika
Displej 14", 1366 × 768 px, TN, matný
Grafická karta Intel HD Graphics 4000
Rozhraní
Výstupy na monitory DisplayPort, D-Sub (VGA)
Porty (s výjimkou USB) 1× 3,5mm audio jack, RJ-45 (LAN), SmartCard, dokovací konektor
Počet portů USB 2.0
Počet portů USB 3.0 3
Čtečka paměťových karet SD/MMC
Bezdrátové sítě Wi-Fi 802.11n, Bluetooth 4.0 + HS
Rozměry, baterie
Rozměry 338 × 231 × 18,9 mm
Hmotnost 1,63 kg
Baterie šestičlánková, 52 Wh
Výkon napájecího adaptéru 45 W
Software
Operační systém Windows 7 Professional (předinstalovaný) + Windows 8 Pro (na DVD)
Secure Boot podporován, lze vypnout

Galerie fotografií

HP EliteBook Folio 9470m HP EliteBook Folio 9470m HP EliteBook Folio 9470m HP EliteBook Folio 9470m HP EliteBook Folio 9470m HP EliteBook Folio 9470m HP EliteBook Folio 9470m HP EliteBook Folio 9470m HP EliteBook Folio 9470m HP EliteBook Folio 9470m HP EliteBook Folio 9470m HP EliteBook Folio 9470m HP EliteBook Folio 9470m HP EliteBook Folio 9470m HP EliteBook Folio 9470m HP EliteBook Folio 9470m HP EliteBook Folio 9470m HP EliteBook Folio 9470m HP EliteBook Folio 9470m HP EliteBook Folio 9470m HP EliteBook Folio 9470m HP EliteBook Folio 9470m HP EliteBook Folio 9470m HP EliteBook Folio 9470m HP EliteBook Folio 9470m HP EliteBook Folio 9470m HP EliteBook Folio 9470m HP EliteBook Folio 9470m HP EliteBook Folio 9470m HP EliteBook Folio 9470m HP EliteBook Folio 9470m HP EliteBook Folio 9470m HP EliteBook Folio 9470m HP EliteBook Folio 9470m HP EliteBook Folio 9470m

Byl pro vás článek přínosný?