Hlavní navigace

HP končí s webOS a možná přestane vyrábět PC

18. 8. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Konec Palmu, definitivně

Telefony Pre a tablet TouchPad už nebudou mít nástupce se systémem webOS. Hewlett-Packard, který před rokem celý Palm koupil, oznámil konec vývoj hardwarových zařízení, ale webOS úplně nezatracuje. Prý bude stále hledat místo, kde systém uplatnit.

Nabízí se v podstatě jen osobní počítače, kde ale zkrátka nemá co nabídnout. Maximálně jako lehký operační systém přímo na flash paměti v základní desce, jako to dělal třeba Asus se svým Instant Bootem. Případně může najít cestu v dalších chytrých zařízeních v domácnosti nebo automobilech, kde je půda stále nezoraná. Nedávno se mluvilo i o tom, že by webOS mohlo být licencováno třetím stranám.


HP TouchPad na trhu neuspěl, nástupce už mít nebude, zdroj: HP

Zahození webOS jistě nepotěší skalní fanoušky ještě z dob Palmu. HP pod svým vedením vydal dvě generace telefonů, ale bez valného úspěchu. Teď se nabízí otázka, jestli firma věřila, že upadající Palm vzkřísí, nebo šla také hlavně po patentech, které se budou hodit pro jiné platformy. HP jako dlouholetý partner Microsoftu může výrazněji naskočit k Windows Phone (Windows Mobile dříve podporoval), ale možná vsadí na rostoucí Android.

Tedy pokud má HP vůbec ještě ambice něco v mobilním světě dokázat. Hlavním zdrojem příjmů jsou enterprise řešení (servery, datová úložiště a sítě), služby, tiskárny a stále také počítače. Naopak telefony a tablety se nacházejí v účetní položce Personal Systems Group / Other, kde je kvartální obrat jen 186 milionů dolarů. Druhé nejmenší tržby v celém odvětví firmy.

Někdo moudrý před nedávnem řekl, že se udrží dvě nebo tři mobilní platformy. Symbian už jen dožívá, od MeeGo už dala ruce pryč Nokia (ale Intel stále věří), BlackBerry je zralé na odkup, Samsung Bada má stále nejasnou budoucnost. Tak že by nakonec opravdu přežil jen Windows Phone, Android a iOS?

Ve šlépějích IBM a Lenova

Zároveň se mluví o tom, že by se celá divize PSG (notebooky, desktopy, mobily a tablety) mohla od firmy odtrhnout stejně jako třeba kdysi prodal svou divizi IBM čínskému Lenovu.

HP by se už pouze soustředilo na korporátní sféru, kde v posledních letech vložila nemalé investice, aby se vyrovnala právě IBM. Teď má dokonce v plánu za 10 miliard dolarů koupit britskou vývojářskou firmu Autonomy. Jedná se přibližně o 60 % vyšší hodnotu, než je její současná tržní kapitalizace. Autonomy má 25 000 klientů z oblastí podniků, právnických firem nebo veřejného sektoru. Firma vyvíjí software pro komunikaci s klienty, archivování, třídění dat, vyhledávání, řízení podniku, webové optimalizace apod.

Hewlett-Packard už ve velkém nakupoval loni:

Až na tiskárny a skenery by se tak Hewlett-Packard úplně odtrhl od spotřebitelského segmentu. Stejně jako IBM. Bylo by vtipné, kdyby po 10 letech byla znovu vzkříšena samostatná značka Compaq. Tohoto výrobce totiž HP koupil v roce 2002 za 25 miliard dolarů. Jedná se o dosud největší akvizici této společnosti. Nákup Autonomy by byl až třetí nejdražší, na druhém místě je 13,9miliardový obchod s EDS.

HP je stále největším výrobcem počítačů

Konec nových zařízení s webOS a plány s Autonomy oznámil HP zároveň s výsledky hospodaření za třetí fiskální kvartál. V něm firma dosáhla obratu 31,2 miliardy dolarů (loni 30,7 miliardy) se ziskem 1,9 miliardy.

CS24

Mimochodem, s tím vtipem o Compaqu přišel na Twitteru Michael Dell :-).

Zdroj: HP

Byl pro vás článek přínosný?