Hlavní navigace

Sluchátka Huawei FreeBuds 5i: povedený zvuk s Hi-Res a ANC (recenze)

Sdílet

Zdroj: Cnews
Huawei rozšiřuje své portfolio o bezdrátová sluchátka FreeBuds 5i, nástupce loňské generace s označením 4i. Nově jsme se tak dočkali certifikace Hi-Res, zvýšené odolnosti a zlepšené výdrže společně s lepší ANC. Bude to ale stačit?

Obsah balení:

Součástí balení je mimo sluchátka s napájecím pouzdrem také napájecí USB-C/USB-A kabel o délce přibližně 25 cm a dvojice silikonových nástavců v S a L velikostech. V balení se nachází také záruční karta a příručka pro rychlé spuštění. Přestože se jedná o drobnost, mohl by si Huawei pro příště odpustit plastový předěl oddělující sluchátka od příslušenství a místo něj zvolit jinou alternativu, například recyklovatelný karton.

V balení se mimo sluchátka nachází napájecí kabel a dvojice náhradních silikonových nástavců V balení se mimo sluchátka nachází napájecí kabel a dvojice náhradních silikonových nástavců (zdroj: Cnews)

Parametry:

Frekvenční rozsah: 20–40 000 Hz
Velikost měniče: 10 mm
Připojení: Bluetooth 5.2 (podpora kodeků LDAC, AAC, SBC)
Kapacita baterie:
  • sluchátka: 55 mAh
  • pouzdro: 410 mAh
Nabíjení:
  • sluchátka: cca 60 minut
  • pouzdro: cca 110 minut
Výdrž:
  • ANC zapnuto: 6 + 18,5 hodiny
  • ANC vypnuto: 7,5 + 28 hodin
ANC: aktivní ANC, režim volání, režim Awareness
Zvýšená odolnost: IP54
Funkce:
  • Hi-Res Audio
  • automatické pozastavení hudby
  • paralelní připojení ke 2 zařízením
  • podpora gest – přijmutí hovoru, přepínání mezi hudbou, pořizování selfie
Rozměry a hmotnost:
  • sluchátko: 30,9 × 21,7 × 23,9 mm, 4,9 g
  • pouzdro: 48,2 × 61,8 × 26,9 mm, 33,9 g

Vzhled:

Samotná sluchátka s nabíjecím pouzdrem se designem nesou v duchu loňských FreeBuds 4i. Špuntová sluchátka s krátkým „ocáskem“ jsou vyrobena z lesklého plastu a celoplastové je také nabíjecí pouzdro. V mnou testované modré verzi je pouzdro matné a příjemné na dotek. Mimo modrou budou sluchátka FreeBuds 5i dostupná také v černé a bílé barevné variantě.

FreeBuds 5i designem věrně kopírují loňské 4i (zdroj: Cnews)
FreeBuds 5i designem věrně kopírují loňské 4i (zdroj: Cnews)
Díky plochým zádům se vám pouzdro při položení na stůl neodkutálí pryč (zdroj: Cnews)
Díky plochým zádům se vám pouzdro při položení na stůl neodkutálí pryč (zdroj: Cnews)
Jednoduchý design doplňuje napájecí USB-C konektor a tlačítko pro párování (zdroj: Cnews)
Jednoduchý design doplňuje napájecí USB-C konektor a tlačítko pro párování (zdroj: Cnews)

Sluchátka i pouzdro na sobě nesou decentní nápis Huawei a zadní část pouzdra je plochá, aby se vám jinak oválovité pouzdro neodkutálelo ze stolu pryč. Na těle pouzdra se nachází pouze USB-C konektor pro nabíjení ve spodní části a tlačítko na boku pro aktivaci párování. Pochválit musím Huawei za přítomnost zvýšené odolnosti IP54, minimalistické rozměry a hmotnost sluchátek i pouzdra, konkrétně asi 5 g pro každé sluchátko a 34 g v případě nabíjecího pouzdra. Pokud se řadíte mezi příznivce superkompaktních sluchátek, přijdete si u nových FreeBuds 5i na své.

Dvojice sluchátek drží v pouzdře pomocí magnetů (zdroj: Cnews)
Dvojice sluchátek drží v pouzdře pomocí magnetů (zdroj: Cnews)
Sluchátka drží v uších dobře a nepůsobí rušivým dojmem (zdroj: Cnews)
Sluchátka drží v uších dobře a nepůsobí rušivým dojmem (zdroj: Cnews)
Na přední straně je decentní nápis Huawei (zdroj: Cnews)
Na přední straně je decentní nápis Huawei (zdroj: Cnews)

Kvalita hudby:

Vzhledem k rozměrům sluchátek a měniče samotného (10 mm) nehrají ve výsledku vůbec špatně. Sluchátka disponují certifikací Hi-Res Audio, která jim společně s podporou Bluetooth kodeku LDAC umožňuje bezdrátové přehrávání hudby s rozlišením až 24bit/96 kHz s rychlostí až 990 kbps. Mimo LDAC kodek disponují sluchátka kodekem AAC a dnes již prakticky zbytečným SBC.

Sluchátka Huwei FreeBuds 5i Sluchátka Huwei FreeBuds 5i (zdroj: Huawei)

Přestože fyzikální zákony nelze oklamat a takto malé měniče nemohou zákonitě podat stejné hudební výsledky jako daleko větší měniče v náhlavních sluchátkách, výsledný zvuk se řadí mezi nadprůměr a uspokojí jak posluchače elektronické, klasické nebo rockové hudby, tak i příznivce tvrdších hudebních stylů. Maximální hlasitost je rovněž pro většinu lidí dostatečná.

Aplikace a ANC:

Základní párování sluchátek s telefonem a ovládání gesty zvládnete bez mobilní aplikace. Pro jakoukoliv další interakci se sluchátky je zapotřebí mobilní aplikace AI Life. Na Google Play byste ji však hledali marně. Tato aplikace se nachází pouze v obchodu s aplikacemi od Huawei. Pro její instalaci je tedy nutné (pokud nemáte Huawei telefon) stáhnout obchod s aplikacemi Huawei a v něm následně stáhnout cílovou aplikaci AI Life.

Tip: Huawei FreeBuds Pro 2: mistři basu (recenze)

Celá aplikace je vcelku přehledně rozdělena oválnými okny do jednotlivých sekcí, ve kterých se zobrazuje stav baterie sluchátek a pouzdra, vybraný ANC režim, nastavení gest a další. V nastavení gest je možné přiřadit funkce jednotlivým gestům pro obě sluchátka zároveň, nebo zvlášť pro levé a pravé. Zajímavostí je možnost najít sluchátka skrze mobilní aplikaci nebo pořízení fotografie dvojím poklepáním na sluchátko v otevřené aplikaci fotoaparátu.

Jednoduché rozhraní mobilní aplikace doplňují informace o baterii a další... (zdroj: Cnews)
Jednoduché rozhraní mobilní aplikace doplňují informace o baterii a další... (zdroj: Cnews)
...nastavení gest, ANC a sluchátek samotných  (zdroj: Cnews)
...nastavení gest, ANC a sluchátek samotných (zdroj: Cnews)
Nastavení gest je možné pro každé sluchátko zvlášť (zdroj: Cnews)
Nastavení gest je možné pro každé sluchátko zvlášť (zdroj: Cnews)

FreeBuds 5i disponují celkem 3, respektive 2 režimy potlačení hluku – aktivním potlačením hluku, transparentním režimem a úplným vypnutím. Huawei se chlubí potlačením až 42 dB oproti okolnímu hluku a tuto hodnotu mohu vesměs potvrdit. Velmi hlasité zvuky vám neodruší žádné ANC, standardní hluk v MHD nebo na ulicích zvládají sluchátka skvěle. U aktivního ANC máte navíc na výběr mezi 3 dalšími podrežimy – Ultra pro velmi hlučná místa, Obecný pro běžný hluk a Příjemný pro místa s nízkým hlukem.

Funkce najít sluchátka vám pomůže s nalezením zašantročených sluchátek (zdroj: Cnews)
Funkce najít sluchátka vám pomůže s nalezením zašantročených sluchátek (zdroj: Cnews)
Nastavení zvukového výstupu (zdroj: Cnews)
Nastavení zvukového výstupu (zdroj: Cnews)

Ovládání:

Jakmile máte sluchátka jednou spárovaná s telefonem, stačí je vždy jen vyjmout z pouzdra a nasadit do uší. Sluchátka se automaticky spárují s telefonem, a to i v případě, kdy používáte pouze jedno. Samotné ovládání pak probíhá pomocí intuitivních gest, což u sluchátek považuji za důležitou věc a musím za to Huawei pochválit.

Všechny barevné kombinace sluchátek FreeBuds 5i Všechny barevné kombinace sluchátek FreeBuds 5i (zdroj: Huawei)

Další výhoda spočívá v podpoře gest na obou sluchátcích nezávisle na sobě. Standardně dvojím poklepáním pozastavíte přehrávanou hudbu, potažením po těle sluchátek pak regulujete hlasitost. Asi 2sekundovým podržením prstu na těle sluchátek ve výchozím nastavení přepínáte mezi režimy ANC. Příchozí hovor přijmete dvojitým poklepáním na jedno ze sluchátek.

Výdrž:

Nabíjení probíhá pomocí přibaleného USB-C kabelu Nabíjení probíhá pomocí přibaleného USB-C kabelu (zdroj: Cnews)

Přestože se jedná o malá sluchátka, celková výdrž mě samotného překvapila. Huawei se chlubí výdrží až 28 hodin, která je ovšem reálná pouze při vypnutém ANC. Při aktivním ANC se můžete dostat na hodnotu přibližně 16 až 18 hodin s pouzdrem. Pokud ANC oželíte, zvýší se reálná výdrž na hodnotu přibližně odpovídající té uváděné výrobcem, tedy asi na 26 hodin.

Nabíjení sluchátek je možné pouze pomocí USB-C konektoru ve spodní části nabíjecího pouzdra. Samozřejmostí je nabíjení sluchátek po vložení do pouzdra, aby byly vždy maximálně dobité, pokud je budete potřebovat. Huawei slibuje i podporu rychlonabíjení, kdy vám 15 minut nabíjení sluchátek v pouzdře vystačí na 4 hodiny poslechu.

ANC zapnuto: ANC vypnuto:
6 + 18 hodin 7 + 26 hodin

Hodnocení:

Sluchátka Huawei FreeBuds 5i se svým provedením a cenou snaží oslovit co nejširší publikum. Za prodejní cenu přibližně 2400 Kč dostanete kvalitně zpracovaná sluchátka s minimalistickým provedením, dobrým zvukovým podáním s Hi-Res certifikací a LDAC kodekem.

KL24

Co mě rovněž překvapilo, je celková výdrž a poměrně funkční ANC vzhledem k ceně. Je vidět, že tato technologie pomalu opouští segment prémiových sluchátek a šlape si cestičku k levnějším sluchátkům střední třídy. Pokud bych měl FreeBuds 5i něco vyčíst, byl by to nejspíše použitý lesklý plast samotných sluchátek, který vypadá lacině a v horkých letních dnech bude klouzat v rukách. Celkově se ale jedná o podařeného nástupce loňských FreeBuds 4i, který si dokáže najít místo v mnoha kapsách spokojených posluchačů.

Líbilo se mi:

Nelíbilo se mi:

+ vzhledem k rozměrům vynikající zvuk - použitý lesklý plast sluchátek
+ Bluetooth 5.2 s LDAC kodekem - krkolomnější cesta k aplikaci AI Life
+ zvýšená odolnost IP54
+ použitelné ANC
+ intuitivní a funkční gesta
+ uspokojivá výdrž

 

Byl pro vás článek přínosný?