Hlavní navigace

I Huawei má serverové procesory ARM. Taishan Hi1620 s jádry Ares míří hodně vysoko

27. 11. 2018

Sdílet

Zdroj: HiSilicon

Když se teď mluví o tom, že by Intel mohl ztratit větší podíl v serverových procesorech, jež jsou jeho nejlukrativnějším trhem, obvykle se diskuze točí kolem AMD s procesory Epyc nebo ThunderX od Cavium/Marvellu. Ale na platformě ARM číhají na Intel i další nepřátelé. Moc se nemluví o tom, že vlastní ARM procesory pro servery chytá také čínský HiSilicon neboli Huawei. Tato společnost totiž kromě mobilů vyrábí i servery, síťovou a telekomunikační infrastrukturu a pro ní také vyvíjí vlastní ARM procesory. Firma během posledních let vyrobila už tři SoC, které byly takovou přípravou nanečisto, ale nyní přichází s prvním procesorem, který má naostro přijít na trh. A konkurent Xeonů by to mohl být docela zdatný.

Tyto procesory byly poodhaleny na konferenci Supercomputing 2018 (SC18) tento měsíc. Jmenují se TaiShan Hi1620 a budou to podle Huawei první 7nm serverové procesory s architekturou ARM na trhu. Jde už o čtvrtou generaci TaiShanů, před ní byly čipy označené Hi1610, Hi1612 s jádry Cortex-A57 (z let 2015/2016) a Hi1616 s 32 jádry Cortex-A72 z loňska. Tyto předchozí procesory ale byly určené jen pro vývoj a ladění platformy, jako příprava na komerční nasazení. A to má přijít právě s nynějším TaiShanem Hi1620, který už má být zralý pro reálné používání.

64 jader Ares na 7 nm, PCIe 4.0, 100Gb/s Ethernet

Procesor Huawei/HiSilicon Hi1620 bude obsahovat 24 až 64 jader architektury ARM v8.2. Jádra by měla být licencovaná od ARMu, ale nejde o žádný ze dosavadních Cortexů. Nesou označení „Ares“, což je asi kódové jméno pro novou architekturu zaměřenou na servery, kterou ARM teprve oznámí. Tato jádra mají v čipu Hi1620 běžet na frekvencích 2,4–3,0 GHz, ale moc toho o nich jinak nevíme. Jaké IPC by tedy orientačně mohly dosahovat, těžko říct. Z prezentace ale vyplývá, že asi nebudou podporovat SMT.

Paměťový subsystém má obnášet 512KB L2 cache pro každé jádro a poměrně velké L1 cache o kapacitě 64+64 KB (pro instrukce/data). Kromě toho bude mít CPU L3 cache sdílenou pro všechna jádra. Ta má mít kapacitu 1 MB na každé jádro, tedy 24–64 MB. To je docela slibné a silný má být i paměťový řadič. Je osmikanálový (stejně jako u Epycu a ThunderX2) a bude podporovat DDR4 na efektivní frekvenci až 3200 MHz.

Prospekt k procesorům HiSilicon Hi1620 na SC18 (Zdroj: AnandTech)

Celý procesor bude mít TDP 100–200 W, tedy srovnatelné s Epycy a Xeony, vyráběn bude jak už bylo řečeno na 7nm procesu. Velikost celého procesoru i se substrátem je 6,0 cm × 7,5 cm, neznáme ale přímo velikost čipu samého. Je to ovšem pouzdro BGA, které se bude pájet na desku, CPU tedy bohužel nebudou vyměnitelná.

Lépe řečeno půjde spíše o SoC než o procesor, není totiž zřejmě vyžadován žádný externí čipset a konektivita je přítomná přímo v procesoru. Integrováno bude PCI Express 4.0 o celkem 40 linkách, dvojice 100Gb/s Ethernetů, koherentní propojení CCIX pro akcelerátory (například FPGA), šestnáct portů SAS 3.0, dva porty SATA a čtyři USB 3.0.

KL24

ARM už i pro enterprise servery

Čím ale bude HiSilicon Hi1620 opravdu vyčnívat, je něco jiného. Jde evidentně o dost ambiciózní design, protože tyto procesory se nespokojí s jednosocketovou konfigurací. Podporují nejen dvouprocesorové servery, ale dokonce i čtyřprocesorové. Každé CPU má v sobě mít tři linky pro propojení s dalšími, linky by měly mít propustnost 240 Gb/s. Zatím tedy sice nevíme, jak slušný bude výkon na jedno jádro (který byl dřív u Cortexů dost daleko za Zenem nebo Skylake), ale servery s HiSilicony Hi1620 budou schopné škálovat na dvakrát větší počet procesorů a tím i kapacitu paměti proti Epycu nebo ThunderX – ty podporují jen 2S režim s dvěma CPU. HiSilicon Hi1620 bude tedy nejpokročilejší ARM architektura pro enterprise servery, jaká se zatím objevila. Bude zajímavé vidět, jak se jim podaří prorazit, i když se asi dá očekávat, že hlavní odbytiště bude v Číně, kde jim bude hrát do karet lokální původ.

Roadmapa serverových architektur ARMu. Jádro Ares bude patrně formálně odhaleno až příští rok

Kdy se ale tyto procesory objeví na trhu, řečeno nikde nebylo. Momentálně jsou jen předběžně „oznámeny“. Jejich vypuštění do ostrého provozu/prodeje bude prakticky určitě až záležitostí roku 2019. Zda to však bude v jeho první nebo druhé polovině, to těžko říct. Více detailů se asi dozvíme v novém roce.

Byl pro vás článek přínosný?