Hlavní navigace

Huawei Mate 20 Pro: smartphone, kterému nic nechybí (recenze)

29. 10. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce
Mate 20 Pro je smartphone, kterému nechybí vůbec nic. Huawei do něj integroval všechny současné technologie i foťák s vylepšenou umělou inteligencí. Má skvělý displej, v něm čtečku otisků, vroubkovaný povrch zad, extrémně rychlé nabíjení, širokoúhlý foťák a dokáže bezdrátově nabíjet i jiné zařízení. Záda s maticí čoček jsou vyloženě krásná.

Úvod

Huawei v polovině října představil novou vlajkovou loď Mate 20 Pro, se kterou vůbec poprvé aspiruje na titul nejlepší smartphone (s Androidem). Nebojí se ani vysoké ceny a za novinku si řekne 24 990 Kč. K předobjednávce dostanete rychlou bezdrátovou nabíječku a paměťovou kartu NM Card zdarma (název nanoSD se tedy neujal). Ostatní varianty (Mate 20, Mate 20 X, Mate 20 Lite či Mate 20 RS) v Česku v prodeji nebudou.

Od tohoto modelu přestává u Huawei platit rozdělení na normální vlajkovou loď a phabletovou vlajkovou loď. Rozdíl mezi P20 Pro a novinkou je asi dva milimetry, přičemž Mate 20 Pro je užší a vlastně se tak i o něco lépe drží.

photo_2018-10-16_15-39-45

model Huawei Mate 20 Pro
označení konfigurace LYA-L29
představení / zahájení prodeje v Česku říjen 2018 (Londýn), listopad 2018
displej 6,39" (19,5:9) AMOLED, 1440 x 3120 px
rozměry a hmotnost 157,8 × 72,9 × 8,6 mm / 189 g
SoC  + RAM HiSilicon Kirin 980 (2× 2,6 GHz Cortex-A76 & 2× 1,92 GHz Cortex-A76 & 4× 1,8 GHz Cortex-A55 + Mali G72 MP12) + 6 GB RAM
úložiště (+microSD) 128 GB + NMCard (107 GB uživatelských)
akumulátor 4200 mAh, Qi
zadní foťák 40 Mpx, f/1.8, 27mm (wide), 1/1.7", PDAF/Laser AF
20 Mpx, f/2.2, 16mm (ultrawide), 1/2.7", PDAF/Laser AF
8 Mpx, f/2.4, 80mm (telephoto), 1/4", 5× optical zoom, OIS, PDAF/Laser AF
přední foťák 24 Mpx
konektory USB-C 3.1
bezdrátové sítě (Wi-Fi, BT, GPS, LTE, NFC, infraport) Wi-Fi (802.11ac dual), Bluetooth (5.0), GPS (Glonass, BDS), LTE (ano), NFC (ano), infraport (ano)
čtečka otisků prstů ano, v displeji
barevné varianty Emerald Green, Midnight Blue, Twilight, Pink Gold, Black
Single SIM / Dual SIM 2× nanoSIM
zvýšená odolnost IP68
operační systém Android 9 / EMUI 9
doporučená cena 24 990 Kč

 

Provedení: vroubkování jako lék na patlání

U nás bude od prvního listopadu v prodeji černá, modrá a twilight (modrofialová) varianta, naopak zde oficiálně nekoupíte zelenou a zlatou. Pouze modrá a zelená má přitom povrchovou úpravu obohacenou o – na první pohled neznatelné a velmi jemné – vroubkování. Podobné měla i modrá varianta modelu P20 Pro.

Úprava pomáhá menší klouzavosti na stole (problém především Honorů) i menšímu zapatlávání. Twilight je pak velmi pěkná varianta pro ženy a černá … se tu prodává, protože černou si kupuje majorita zákazníků. Subjektivně jsou modrá a zelená (či spíše zeleno-modro-šedá) nejhezčí.

Huawei Mate 20 Pro IMG_0778 Velmi jemné vroubkování místo hladkého povrchu

Konstrukční provedení přináší několik podstatných změn: Čtečka otisků se dostala pod displej, ten má zaoblené oba boky a sestava tří fotoaparátů je velmi pěkně poskládaná v matici.

Díky umístění čtečky může být displej protažený až skoro úplně dolů, a pokud by rámečky byly ještě užší, už by držení telefonu ani nebylo příjemné. Reakce čtečky je bleskurychlá, a přestože vrstva displeje čtečku logicky brzdí, nezaznamenal jsem žádné zpoždění. Umístění čtečky ve spodní třetině přesně padne na palec. Čtečka není aktivní vždy, takže pokud ji zmatete třeba jiným prstem, kdy vás telefon poté vyzve k odemčení jiným způsobem, pozdější přiložení správného prstu už přístroj neodemkne.

Huawei Mate 20 Pro IMG_0003 Piktogram ukazuje, kde je pod displejem čtečka otisků prstů

To je asi jediné negativum, na které jsem během testování přišel, a které asi ani nemůže probíhat jinak. Spíše zafunguje odemykání obličejem pomocí trojrozměrného skenu, takže na prst ani nedojde. Displej má poměrně široký výřez, neboť se v něm skrývá kromě selfie fotoaparátu právě 3D skener obličeje.

Huawei Mate 20 Pro IMG_0784Screenshot_20181027_214250_com.android.settings

Zaoblené boky jsou móda převzatá z jiných značek a popravdě se mi příliš nelíbí. Huawei má sice perfektní konstrukční zpracování, ale zakřivení displeje je tu (jako u jiných značek) spíše pro parádu. Pokud budete mít nějaký obraz přes celý displej, třeba náhled fotky, bude logicky deformovaný. Stejně tak při sledování videa. Není to ale žádná chyba, jen trošku zbytečná „inovace“, o kterou po vložení do pouzdra stejně přijdete.

Rámeček telefonu je z kovu a obsahuje decentní předěly kvůli anténám. Na horní straně má umístěný infraport a jeden mikrofon, levý bok je prázdný. Dole jsou nabíjecí port USB-C, dva mikrofony a šuplík, vpravo pak klasicky odemykací tlačítko a ovládání hlasitosti. Hlavní tlačítko je hezky zvýrazněné do červena a výškově tak akorát sedne na palec. Což je zdánlivě samozřejmost, která ale není vlastní třeba Xperiím. Jack zde chybí, což jako fanoušek bezdrátových sluchátek už nepovažuji za mínus. Jakožto poslední analogový konektor z telefonů stejně jednou zmizí.

Huawei Mate 20 Pro IMG_0786 Huawei Mate 20 Pro IMG_0789

Chybí zde spodní reproduktor, respektive jen jeho mřížka. Zvuk totiž vychází přímo z díry konektoru USB-C. Překvapivě ani zasunutí kabelu zvuk prakticky nijak neovlivní. Vedle konektoru je netradiční šuplík, který bude v začátcích možná budit kontroverzi. Jde o hybridní slot pro dvě nanoSIM, případně nový typ paměťové karty.

Huawei Mate 20 Pro IMG_0793 Slot pro dvě nanoSIM, nebo NM Card (menší než microSD)

NM Card je SD karta provedená ve stejném tvaru jako nanoSIM, prý kvůli miniaturizaci. Zatím není jisté, jestli budou tento typ karet vyrábět i ostatní, zatím se dá koupit pouze od Huawei a cena je asi o třetinu vyšší. Jenže při velkém úložišti tohoto telefonu bude kartu stejně potřebovat málokdo, a kdo si Mate 20 Pro nyní předobjedná, dostane ji zdarma.

Displej: od kraje ke kraji

Obří velikost 6,39" působí v ruce stejně jako 6,1" u modelu P20 Pro i jako dřívější 5,5" phablety s velkými rámečky a jiným poměrem stran. Huawei opět zvolil AMOLED s velmi dobrým podáním černé i nekonečným kontrastem. Nově i s podporou HDR. Rozlišení 1440 × 3120 px už okem ani neoceníte, v nastavení jej pro vyšší výdrž můžete snížit až na 720 × 1560 px, případně ponechat zvolený „chytrý režim“, který rozlišení automaticky snižuje či zvyšuje.

Huawei Mate 20 Pro gamut Živý režim a sRGB

Mate 20 Pro má jeden z nejlepších rozsahů jasu, jaký jsme za poslední roky naměřili. Od nočních 1,7 nitu až po více než 600 nitů pro práci na sluníčku. Živé a pro oko pěkné barvy lze přepnout na dodržování standardu sRGB, který je jen velmi lehce posunutý do modrého spektra. Nic, co byste očima rozeznali. Velmi dobrou funkcí lepších telefonů je i automatické uzpůsobení barev podle okolního světla (režim Přirozený odstín). Displej Matu 20 Pro je zkrátka perfektní, subjektivně si pouze nemohu zvyknout na zakřivené boky.

Huawei Mate 20 Pro IMG_0795 Zakřivené boky

Výkon a výdrž: plné nabití do 70 minut

Kirin 980 má být nejvýkonnějším čipsetem (mezi Androidy), který zřejmě překoná až nějaký smartphone se Snapdragonem 855. Naměřené hodnoty v Antutu zatím na absolutní špičku neukazují, lepšího skóre dosáhla třeba Xperia XZ3 se Snapdragonem 845 či nové iPhony. S budoucím updatem by se to mělo zlepšit. Tato čísla nejsou tolik důležitá, důležitější je absolutní plynulost systému i při hraní her.

Nový Kirin má dvě jádra taktovaná na 2,6 GHz, dvě na 1,92 GHz a čtyři úsporná na 1,8 GHz. Do páru je jim 6 GB operační paměti. Pro asijský trh existuje i varianta s 8 GB a dvakrát větším úložištěm. Našich 128 GB s možností stejně velké paměťové karty zdarma je ale více než dostatečné. Kromě infraportu a NFC umí telefon všechny nejnovější sítě, Wi-Fi standardu 802.11ac i Bluetooth 5.0.

Kapacita akumulátoru lehce překonala konkurenci a s novým procesorem mohla přinést zajímavé výsledky. Standardizovaný test ukázal běžnou výdrž necelých devět hodin práce, reálně tento telefon vydrží dva pracovní dny. Video pak dokáže přehrávat 16,5 hodin. V obojím je pořád lehce lepší konkurenční Galaxy Note9.

V čem ale Mate 20 Pro ostatní deklasuje konkurenci je rychlost nabíjení. Na displeji se po připojení nabíječky objeví přibývání procent na dvě desetinná místa, před očima toto číslo roste, a po hodině jste na 97 %. Už půlhodina stačí na 72 % (přičemž Huawei sliboval 70 %). To je zatím rekord, za kterým ale stojí i silná a rozměrná 40W nabíječka.

Huawei Mate 20 Pro IMG_0796 Vpravo standardní nabíječka pro většinu smartphonů Huawei

Reverzní Qi

Mate 20 Pro je také prvním smartphonem značky (tedy po loňském RS Porsche Design) podporující bezdrátové nabíjení standardu Qi. To je již proti kabelu samozřejmě pomalejší, Huawei udává 15 W, a nabíječku dostanete při předobjednání zdarma. Telefon dokáže i sám nabíjet jiné zařízení. Umí to kabelem, ale i reverzním bezdrátovým nabíjením, kdy na sebe oba smartphony prostě jen položíte (po zatržení této funkce v nastavení, která se bez používání zase sama vypne).

Fotoaparát: širokoúhlý místo černobílého

Kamera nepřináší ani tak vyšší kvalitu snímků či videa, jako spíše užitečné či zajímavé funkce navíc. Že je matice tří čoček a diodového blesku krásná jsem zmínil už v úvodu. Díky umístění ve středu těla se telefon položený na stole navíc ani nekýve. Zcela zarovnané s tělem jsou čočky jen u o milimetr tlustšího modelu Mate 20 RS.

Hlavní fotoaparát má 40 Mpx a světelnost f/1.8. Nechybí ani 8Mpx snímač pro 3× až 5× zoom a místo černobílého tu tentokrát najdete 20Mpx ultraširoký objektiv. To je asi největší změna, která umožňuje například fotit zblízka architekturu a obecně získat mnohem širší záběr, než jste byli zvyklí. Doposud takovou funkci nabízelo třeba LG, Huawei není první. Okraje výsledného snímku jsou lehce zdeformované, ale působí autenticky. Hezké snímky či videa získáte i u supermakro režimu, který využívá širokoúhlého objektivu.

Huawei Mate 20 Pro IMG_0790 Zatím nejhezčí provedení fotoaparátu u smartphonů

Vylepšení doznala i funkce „mistr umělé inteligence“. Telefon rozezná více scén a dokáže i lépe určit, kdy má kterou použít. U předchozí generace dokázala inteligence v P20 Pro některé scény barevně úplně pokazit a raději jsem AI vypínal. To se mi u novinky zatím nestalo a i vylepšení modré oblohy působí vcelku přirozeně.

Huawei pro pořízení jednoho snímku nekombinuje více čoček, ale volí tu nejvhodnější. Při zoomu využívá 8Mpx teleobjektiv, pro široký záběr zase 20Mpx čočku. Pokud si pro tento typ snímků hlavní 40Mpx čočku třeba přelepíte, nic se na výsledku nezmění. Huawei kombinuje optickou stabilizaci (u teleobjektivu) s elektronickou.

 

Testovací fotografie:

   

   

Normální vs. širokoúhlý záběr

Makro:

 

Kvalita videa zůstala dost podobná modelu P20 Pro, telefon zvládne 4K při 30 snímcích a pokud chcete lepší stabilizaci, zůstanete u Full HD. Ovšem ani u 4K jsem nějaké otřesy videa při chůzi nezaznamenal. Video však trpí jinou vadou, kdy okraje záběru divně přeskakují. Alespoň u našeho kusu. Zda přinese Huawei opravu v některém updatu, nebo zda jde o vliv stabilizace  se nedá určit, natáčení ve Full HD je ale jistota obecně u všech telefonů.

Stejně jako u focení, i videa dostaly funkce navíc. Zajímavá jsou třeba černobílá videa s obarvením pouze člověka v popředí. Huawei zvládá ideálně jednu dvě osoby a neumí zvířata. Při větším počtu lidí už barvy mezi lidmi přeskakují. Podobně umí po rozpoznání lidí zbytek videa rozmazat, takový efekt miniatury. Tyto efekty u fotoaparátu nejsou, ale snímek můžete pořídit i z prostředí videokamery. Zpomalený režim už žádné zlepšení nepřinesl, 960 snímků umí jen při rozlišení 720p.

Testovací videa:

 

 

Hodnocení: téměř nemá chybu

Huawei Mate 20 Pro se prodává za sebevědomou cenu 24 990 Kč, dráže pořídíte jen Galaxy Note9 či Galaxy S9+ a samozřejmě iPhony. Mate 20 Pro ale nabízí prakticky vše, kromě obsoletního sluchátkového jacku mu nechybí žádná moderní technologie, výborně fotí, dlouho vydrží a má krytí IP68. Samsung by se měl opravdu začít bát. O tisícovku dražší Galaxy Note9 jakožto největším konkurent Matu 20 Pro nabízí navíc vlastně jen stylus, ten však může být pro některé uživatele zásadní.

Focení je s Matem 20 Pro zábava. Umělá inteligence rozpozná velké množství scén, širokoúhlé záběry pak dají fotografiím, ač s lehce deformovanými okraji, zajímavý šmrnc. Ani se zrcadlovkou se deformaci u širokoúhlých objektivů příliš nevyhnete. Stejně tak s videem máte možnost si pohrát u černobílých či rozmazaných záběrů. Škoda jen chyb u 4K. Reproduktory podporují Dolby Atmos hrají výborně.

Huawei Mate 20 Pro IMG_0782 Huawei Mate 20 Pro IMG_0780

Čtečka otisků v displeji je spolehlivá, ale spíše vás donutí začít pořádně využívat skener obličeje. Vlastně jen proto, že ji pod displejem fyzicky nevidíte a piktogram pro položení prstu se objeví jen, když je potřeba.

Výkon i výdrž má telefon lehce nadstandardní, překvapí tak spíše jen extrémně rychlé nabíjení, ale i rozměrná nabíječka. Mírně vroubkovaný povrch zad u modré a zelené varianty je pak příjemnou změnou vedle celé řady lesklých, hladkých a kluzkých telefonů.

Android 9 s nadstavbou EMUI 9 přináší docela výrazné zrychlení prostředí i spouštění aplikací a drobné změny. Jednou z nich je třeba vertikální posuvník pro změnu hlasitosti nebo Digital Balance – měření doby strávené s mobilem (zvlášť pro jednotlivé typy aplikací), což lze využít pro omezení sama sebe, nebo svých dětí.

Screenshot_20181027_214424_com.huawei.parentcontrolScreenshot_20181016_181819_com.huawei.scanner

Odemykání obličejem má v nabídce i zatržítko, jestli budou vyžadované otevřené oči a můžete si i šikovně vybrat mezi přímým odemknutím a nutností ještě potáhnout prstem po displeji.

Vyložené negativum telefon nemá. Pro někoho jím může být absence sluchátkového jacku, pro jiného nový formát SD karty, osobně mi vadí akorát zakřivení displeje (a jako vždy jeho velikost. Celkově je Mate 20 Pro bomba a kandidát na titul smartphone roku. Díky „vroubkovanému“ povrchu pak hlavně ten modrý…

Huawei Mate 20 Pro IMG_0779

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.