Hlavní navigace

Huawei Watch GT 4: pokračování osvědčené řady s praktickými vylepšeními (recenze)

Sdílet

 Autor: Dominik Dobrozenský
Huawei nelení a po roce přichází s nástupcem chytrých hodinek Watch GT 4, které přicházejí se zbrusu novým redesignem, vylepšeným monitoringem zdraví a mnoho dalšími funkcemi. Na test krátce před premiérou jsme dostali dámskou 41mm variantu.

Obsah balení:

Uvnitř krabičky na vás jako první vykouknou samotné hodinky. Po jejich vyjmutí se dostanete ke zbytku příslušenství, konkrétně nabíjecí kolébce s 80cm přívodním USB kabelem, trojicí rozšiřujících článků řemínku a sadou obligátních příruček.

Obsah balení nových Huawei Watch GT 4

Obsah balení nových Huawei Watch GT 4

Autor: Cnews

Parametry:

Rozměry a hmotnost:

41,6 × 41,6 × 11,9 mm, hmotnost 90 g (bez řemínku 36 g)

Zpracování:

displej krytý odolným sklem, kovové tělo, řemínek z nerezové oceli, spodní strana z polymeru

Displej:

1,32" AMOLED displej s rozlišením 466 × 466 px, 352 PPI

RAM a vnitřní paměť:

nespecifikováno

Baterie a nabíjení:

Li-ion baterie, 323 mAh, výdrž až 7 dní, bezdrátové dobíjení

Systém, kompatibilita:

HarmonyOS 4.0, kompatibilita s Androidem a iOS

Odolnost:

voděodolnost do 5 ATM, IP68

Funkce:
  • měření aktivit při sportovních výkonech
  • monitoring SpO2, snímač tepové frekvence
  • dechové cvičení, sledování menstruačního cyklu, upozornění na srdeční problémy, měření hladiny stresu
  • akcelerometr, gyroskop, barometr, teploměr tělesné teploty
  • upozornění na příchozí notifikace a volání z telefonu
  • přednastavené odpovědi na nepřijatý hovor
  • přehrávač hudby a ovládání přehrávané hudby
  • předpověď počasí, hledání telefonu
  • čas, datum, stopky, budík s inteligentním buzením
  • navigace
 Konektivita:

GPS, NFC, Bluetooth 5.2, reproduktor a mikrofon

Vzhled a celkové zpracování:

Jak už bývá u Huawei zvykem, zpracování hodinek je na velmi vysoké úrovni. Kvalitní použité materiály v čele s odolným sklem a nerezovou ocelí doplňuje odolný polymer, který je na hodinkách pouze z důvodu přítomnosti bezdrátového nabíjení. Mnou testovaná 41mm varianta je doplněna o kovový pásek z nerezové oceli, který je pro mě absolutně nevyhovující. V balení se sice nacházejí rozšiřující články pásku, nicméně vždy jste omezeni na určitou velikost, o tahání chlupů ani nemluvě. Pokud tedy nejste zarytí příznivci těchto kovových řemínků, doporučuji se jim velkým obloukem vyhnout.

Na ruce vypadají nové Watch GT 4 (41 mm) dobře
Na ruce vypadají nové Watch GT 4 (41 mm) dobře (zdroj: Cnews)
Jednou z dostupných variant je kovový řemínek s nepříliš šikovným zapínáním
Jednou z dostupných variant je kovový řemínek s nepříliš šikovným zapínáním (zdroj: Cnews)

Huawei Watch GT 4 jsou dostupné ve dvou velikostech – 41– a 46mm verze. Větší 46mm verze bude dostupná ve čtyřech variantách (černá se silikonovým řemínkem, hnědá s koženým, zelená s látkovým a šedá s výše zmíněným kovovým řemínkem), menší 41mm verze určená spíše pro dámy se bude prodávat ve třech variantách (bílá s koženým řemínkem, zlatá a stříbrná verze s kovovým řemínkem).

Detail na tělo kovových hodinek
Detail na tělo kovových hodinek (zdroj: Cnews)
Otočná korunka ukrývá malý detail v podobě nápisu Huawei Watch
Otočná korunka ukrývá malý detail v podobě nápisu Huawei Watch (zdroj: Cnews)

Pojďme ale zpátky k mnou testované stříbrné 41mm variantě. Ta nabízí rozměry 41,6 × 41,6 × 11,9 mm a celkovou hmotnost 90 g (samotné hodinky bez řemínku váží asi 36 g). Byť se jedná o menší verzi, kovové materiály v čele s nerezovou ocelí si žádají své a na ruce hodinky pocítíte. Kruhové tělo hodinek doplňuje dvojice tlačítek, přičemž jedno z nich je pak tradičně otočné a slouží pro vstup a pohyb v systému. I přestože hodinky disponují mikrofonem a reproduktorem pro volání, splňují certifikaci IP68 a voděodolnost do 5 ATM.

Displej:

Jako displej se Huawei rozhodlo sáhnout po osvědčeném AMOLED panelu, který se už roky používá nejen v chytrých hodinkách. AMOLED panely vynikají svojí vynikající barevnou přesností a dobrou čitelností na přímém slunečním světle, což je u chytrých hodinek žádaná funkcionalita. Mnou testovaná menší verze je osazena kruhovým 1,32" AMOLED panelem s jemností 352 PPI, větší 46mm verze pak dostala displej o velikosti 1,43" AMOLED panel s jemností 326 PPI. Pro obě velikosti je stejné rozlišení 466 × 466 px.

Základem 41mm hodinek je 1,32" AMOLED panel s vynikajícími barvami a jasem
Základem 41mm hodinek je 1,32" AMOLED panel s vynikajícími barvami a jasem (zdroj: Cnews)
Jeden z modelů Huawei Watch GT 4 s kovovým řemínkem
Jeden z modelů Huawei Watch GT 4 s kovovým řemínkem (zdroj: Cnews)

Maximální jas není výrobcem uveden, nicméně na přímém slunci budete vždy jasně vidět dění na displeji. Díky senzoru pro automatickou regulaci jasu se navíc nemusíte moc starat o jeho manuální nastavování, hodinky si vesměs vždy poradí samy. Výchozí ladně decentní ciferník je možné změnit na některý z desítek předinstalovaých, případně si skrze doprovodný obchod s aplikacemi stáhnout jiný nebo vytvořit vlastní. Součástí hodinek je i funkce Always-on, která se použitím AMOLED panelu vyloženě nabízí. Před její aktivací je ale třeba počítat s vyšší bateriovou náročností.

Uživatelské rozhraní a ovládání:

Hodinky Huawei Watch GT 4 běží na uzavřeném operačním systému HarmonyOS 4.0, který můžete dobře znát z dřívějších modelů chytrých hodinek od Huawei. Systém nabízí poměrně intuitivní ovládání podobné tomu, jaké můžete znát ze smartphonů. Tažením prstu dolů se dostanete do rychlého nastavení, potažením nahoru pak otevřete seznam notifikací. Tažením prstu doprava se otevře panel chytré asistence, opačným směrem se dostanete k jednotlivým kartám, jejichž počet a pořadí si můžete libovolně nastavit v hodinkách nebo mobilní aplikaci.

Po stisknutí vrchního tlačítka se dostanete do jakéhosi menu aplikací a funkcí
Po stisknutí vrchního tlačítka se dostanete do jakéhosi menu aplikací a funkcí (zdroj: Cnews)
Táhnutím prstu doprava dojde k rozbalení chytré asistence
Táhnutím prstu doprava dojde k rozbalení chytré asistence (zdroj: Cnews)
Potažením dolů rozbalíte ovládací centrum hodinek
Potažením dolů rozbalíte ovládací centrum hodinek (zdroj: Cnews)

Stisk tlačítka s korunkou vás dostane do jakéhosi menu aplikací a funkcí. Točením korunky je možné přibližovat a oddalovat toto menu, případně se v něm pohybovat nahoru a dolů. Spodní tlačítko na hodinkách ve výchozím stavu odkazuje na výběr sportovních aktivit, přiřadit mu v nastavení můžete i jinou než výchozí funkci, například měření stresu, výběr kontaktů a další.

Aplikace:

Pro správnou funkčnost Huawei Watch GT 4 je třeba mít v telefonu nainstalovanou aplikaci Huawei Zdraví. Majitelé iPhonů mají trochu ulehčenou práci, jelikož se aplikace stále nachází na App Store. „Androiďáci“ musejí aplikaci stáhnout z oficiálních stránek Huawei nebo z jejich obchodu s aplikacemi App Gallery, což může být poměrně otravná a zbytečně zdlouhavá záležitost.

Huawei Watch Ultimate: v hlavní roli ultraprémiové materiály a potápěčský režim (recenze) Přečtěte si také:

Huawei Watch Ultimate: v hlavní roli ultraprémiové materiály a potápěčský režim (recenze)

Jak jsem u recenze posledních chytrých hodinek Huawei Watch Ultimate chválil okamžité párování, zde jsem narazil a po dobré půlhodině se mi hodinky stále nedařilo párovat. Pomohla až kompletní přeinstalace Huawei Zdraví a resetování hodinek do továrního nastavení (byť v továrním nastavení už byly). Následně se hodinky umoudřily a párování proběhlo úspěšně.

Domovská obrazovka Huawei Health zobrazující všechny důležité informace
Domovská obrazovka Huawei Health zobrazující všechny důležité informace (zdroj: Cnews)
Z aplikace je možné kompletní nastavení hodinek
Z aplikace je možné kompletní nastavení hodinek, jako je změna ciferníku, budíku nebo notifikací (zdroj: Cnews)

V mobilní aplikaci je možné kompletní nastavení hodinek, nastavení kontaktů pro volání nebo doinstalování dalších aplikací, byť se jedná spíše o blbosti než o užitečné nástroje. Mezi užitečné aplikace patří například rychlá kalkulačka nebo Philips Hue pro ovládání chytrých světel Philips. Byť hodinky disponují nespecifikovaným interním úložištěm, nelze do nich nahrát offline playlisty ze Spotify nebo jiné streamovací platformy, za což patří hodinkám jeden velký palec dolů.

Funkce:

Nové Huawei Watch GT 4 s sebou přinášení sadu funkcí, které můžete dobře znát například z předchozích Watch GT 3, k nim pak přidává nové funkce nebo vylepšení těch stávajících. Mezi hlavní novinky letošních Watch GT 4 patří vylepšený monitoring spánku a celodenních aktivit a zlepšení samotného senzoru, který měření provádí.

Recenze chytrých hodinek Huawei Watch GT 3: stejné jako loni, ale přesto jiné? Přečtěte si také:

Recenze chytrých hodinek Huawei Watch GT 3: stejné jako loni, ale přesto jiné?

Sadu základních funkcí, jako měření srdečního tepu, výpočet kroků a další funkce, které mají v dnešní době snad každé hodinky, asi není třeba dlouze komentovat. Daleko zajímavější je výčet sportovních a zdravotních funkcí. V prvé řadě se rozrostla nabídka sportovních režimů na rovných 20, mezi kterými nechybí různé typy běhání, plavání, turistika, nebo dokonce lyžování. Pokud by vám ani jeden z přednastavených sportovních režimů nevyhovoval, můžete si vytvořit vlastní. V kombinaci s různými sportovními plány se může jednat o velmi účinný způsob udržování tělesné kondice pro mnohé uživatele.

41mm hodinky Huawei Watch GT 4 s kovovým řemínkem by více slušely na ženské ruce

Autor: Cnews

Další vylepšení potkalo samotný senzor TrueSeen 5.5+, který by měl nyní poskytovat přesnější výsledky. Senzor trénuje své funkce pomocí umělé inteligence a do jisté míry se přizpůsobuje vašim návykům a nárokům. Pro podrobnější zkoumání a testování nového senzoru jsem bohužel neměl dostatek času, nicméně měření při sportu a každodenních aktivitách zvládaly hodinky na výbornou. K dispozici je i funkce měření hladiny stresu, hladiny kyslíku v krvi, sledování menstruačního cyklu a další.

Spodní polymerová základna s vylepšeným TrueSeen 5.5+ senzorem

Spodní polymerová základna s vylepšeným TrueSeen 5.5+ senzorem

Autor: Cnews

Z jiných funkcí potěší integrovaný kompas, teploměr kůže, tlakoměr, barometr a indikátor nadmořské výšky. Vylepšení se dočkalo také měření kvality spánku, u kterého je možné sledovat počet dechů za minutu, aktivitu vašeho těla při spánku a tepovou frekvenci. Mimo sport a měření životních funkcí je možné s hodinkami také volat, byť se absencí eSIM nejedná o plnohodnotný hovor, ale pouze o hovor přesměrovaný z mobilního telefonu. I přestože hodinky disponují NFC čipem, v našich končinách si můžete nechat o placení hodinkami zdát. Skrze mobilní aplikaci nelze přidat jakoukoliv platební kartu a aktuálně se nekoná ani jakákoliv podpora virtuálních platebních metod (Curve, Revolut apod.).

Výdrž:

Uvnitř menších 41mm hodinek se nachází 323mAh baterie, která dle slov Huawei udrží zařízení v chodu až 7 dní. Tato hodnota je orientační a výsledná výdrž hodně závisí na tom, jakým stylem hodinky používáte. Pokud si zapnete kontinuální měření životních funkcí (i přes noc) a sem tam provedete nějakou sportovní aktivitu, můžete počítat spíše s několika dny než týdnem výdrže. Při mírnějším používání je reálných až 6 dnů.

Hodinky je možné nabíjet skrze bezdrátovou magnetickou nabíječku...
Hodinky je možné nabíjet skrze bezdrátovou magnetickou nabíječku… (zdroj: Cnews)
...nebo například pomocí reverzního nabíjení smartphonu
… nebo například pomocí reverzního nabíjení smartphonu (zdroj: Cnews)
Detailní parametry nabíjecí kolébky
Detailní parametry nabíjecí kolébky (zdroj: Cnews)

Pro úplnost zmíním 524mAh baterii u větší 46mm verze a výdrž udávanou Huawei až 14 dnů. Díky podpoře rychlonabíjení a Qi standardu můžete hodinky nabíjet buď dodávanou magnetickou nabíječkou, vlastní bezdrátovou nabíječkou, nebo skrze funkci reverzního nabíjení, pokud ji váš smartphone umožňuje.

KL24

Závěr:

Nové hodinky Huawei Watch GT 4 jsem bohužel nemohl testovat tak dlouho, jak bych pro úplnou recenzi potřeboval. Nicméně i po mém krátkém testu se z hodinek vyklubalo povedené zařízení, které až na pár nedostatků směle kráčí v nastolené kvalitě předchozích modelů. Horší prvotní párování hodinek a otřesný kovový řemínek nahrazují hodinky prvotřídním zpracováním, zvýšenou odolností IP68 a voděodolností až do 5 ATM.

Vylepšený senzor TrueSeen 5.5+ nabízí příjemný upgrade od loňska, stejně jako nové sportovní režimy a funkce. Bohužel stále jsme se nedočkali jakékoliv podpory českých bank, byť NFC v hodinkách je. Rovněž zamrzí i absence eSIM, byť hovory skrze Bluetooth jsou více než návykové. Hodinky Huawei Watch GT 4 se v našich končinách prodávají podle modelu a barvy od 249 do 399 eur (asi 6100 až 9800 korun), což je podle mého názoru za hodinky s takovouto výbavou přijatelná cena. Pokud vám tedy nevadí výše zmíněné neduhy a rozhlížíte se po novém kousku do vaší chytré sbírky, může být některý z modelů nových Watch GT 4 tím pravým právě pro vás.

Líbilo se mi:
Nelíbilo se mi:

+ kvalitní zpracování

– krkolomná cesta k Huawei Zdraví (u Androidu)

+ dlouhá výdrž a podpora Qi rychlonabíjení

– absence eSIM

+ odladěný HarmonyOS 4.0

– nemožnost platit hodinkami

+ vylepšený senzor TrueSeen 5.5+

– kovový řemínek není moc pohodlný

+ 20 sportovních režimů s možností tvorby vlastních

+ vynikající AMOLED displej s vysokým jasem

+ haptická odezva

+ zvýšená odolnost IP68 a voděodolnost do 5 ATM

+ široký výčet funkcí

+ vylepšený monitoring spánku