Hlavní navigace

I Microsoft chce šířit internet. Tentokrát v Indii, pomocí rádiových frekvencí

12. 11. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zdá se, že internet chce do méně rozvinutých zemí a jiných oblastí rozšířit každý. Google hodlá vypustit na oběžnou dráhu satelity, Facebook má s partery také nějaké plány, které uvádí do chodu, zejména co se Afriky týče. Se svou troškou do mlýna přispěje i Microsoft. Ten si vezme na paškál Indii.

Lokální pobočka je připravena poskytovat internetové připojení napříč státem. Jak toho dosáhne? Nikoli satelity na oběžné dráze, nýbrž využije rádiové vlny a nepoužívané frekvence mezi dvěma televizními kanály. Konkrétně využije spektrum mezi 200–300 MHz, které běžně využívá mj. právě televize. Signál byl se v tomto pásmu měl šířit až na vzdálenost 10 km.

 

Frekvence patří firmě Doordarshan a vládě. Nikdo je však reálně nevyužívá, Microsoft se proto chopil příležitosti a zatím mu bylo vyhověno. Pilotní program se nutně nemusí dostat do další fáze, nemalá naděje však existuje. Indii to hraje do karet, neboť by se jí tím pádem snáze podařilo naplnit cíle projektu Digital India.

Ten má za úkol přinést pomocí technologií přinášet informace a šířit možnosti správy a interakce s vládou i v těch nejzapadlejších koutech země, kde momentálně chybí síťová infrastruktura. Z plnění projektu by měli užitek také místní výrobci elektroniky, např. routerů.

CS24

Odborníci věří, že ačkoli se televizní frekvence zatím ve světě k šíření internetu skoro nepoužívají, případný úspěch v Indii by mohl odstartovat podobné snahy v jiných méně rozvinutých zemích.

Zdroj: Hindustan Times via WinBeta

Byl pro vás článek přínosný?