Hlavní navigace

IBM kupuje Red Hat. Za linuxového giganta zaplatí 34 miliard dolarů

29. 10. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Obchod, který jsme nečekali, ale který dává smysl. IBM včera oznámilo, že za přibližně 34 miliard dolarů koupí společnost Red Hat. Za jednu akcii IBM vyplatí 190 dolarů, o 60 % více, než je její tržní hodnota. V pátek totiž cena na newyorské burze končila na 118 dolarech. Bližší informace o finančním pozadí přineslo Euro.cz. Akvizice by měla být dokončena v druhé polovině roku 2019. Zatím se domluvila jen představenstva obou společností. Schválit jej budou muset ještě akcionáři Red Hatu a následně regulační úřady. Pro IBM jde zdaleka o největší obchod v historii. Doposud byl rekordní nákup analytické společnosti Cognos v hodnotě 5 miliard dolarů, který proběhl v roce 2008. Zároveň jde o druhým největší softwarový obchod v dějinách, vyšší hodnotu měla jen akvizice EMC Dellem za 67 miliard. Spojení IBM a Red Hatu je zajímavé i z Českého pohledu. Obě firmy totiž mají velké pobočky v Brně, kde zaměstnávají stovky vývojářů a ajťáků.

IBM chce s cloudem porazit Microsoft, Google i Amazon

Red Hat má budoucímu majiteli pomoci s vývojem a prosazováním hybridního cloudu, po fúzi se IBM v tomto odvětví prý stane jedničkou. Pozici chce ale stále posilovat. Ginni Rometty, výkonná ředitelka a předsedkyně představenstva IBM tvrdí, že většina podniků už dnes využívá potenciál cloudu ke snížení provozních nákladů. Na pronajatou kapacitu a výpočetní výkon však přenesou jen 20 % firmy. IBM chce, aby podniky do cloudu přenesly i zbývajících 80 % prostředků.

TIP: Vyzkoušejte Fedoru 28, linux s duší Red Hatu

MMF24

Společně klientům pomůžeme rychleji vytvářet podnikové aplikace běžící nativně v cloudu, zlepšíme přenositelnost a zabezpečení dat na množství veřejných i soukromých cloudů, to vše s ucelenou správou. Přitom budeme čerpat ze společného know-how v oblasti Linuxu, kontejnerů, Kubernetes, cloudové správy a automatizace,“ píše Red Hat v tiskové zprávě.

IBM zároveň nezpřetrhá vazby, které už Red Hat má s jinými cloudovými poskytovateli, jako Amazon Web Services, Microsoft Azure, Google, Alibaba atd. IBM také slibuje, že zachová značku Red Hat a firmě ponechá stávající management. Nic se nebude měnit ani na podpoře open source komunity.

Byl pro vás článek přínosný?