Hlavní navigace

Intel 21. srpna odhalí novou generaci procesorů. Core i3 budou čtyřjádrová, máme parametry

9. 8. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Minulý týden jsme tu měli parametry šestijádrových procesorů Coffee Lake, které Intel chystá pro platformu LGA 1151. K nim by podle nedávno prosáknuvší roadmapy měla přibýt ještě dvě čtyřjádra. Ta zdá se budou zařazana do segmentu označeného Core i3, kde má dnes Intel dvoujádra s čtyřmi vlákny, což už v současné istuaci na trhu není nejatraktivnější. V Coffee Lake zdá se Core i3 povýší na čtyři jádra se čtyřmi vlákny, na internet se totiž dostaly parametry těchto dvou modelů.

Informace pochází zřejmě ze stejného dokumentu jako předchozí dávka. Core i3 generace Coffee Lake budou podle těchto specifikací čtyřjádra se čtyřmi vlákny, tedy bez HT. Od dnešních Core i5 se ale budou lišit v jedné věci: nebudou totiž mít aktivní turbo. To má nevýhodu v nižším jednovláknovém výkonu, ovšem Intel těmto CPU zase byl nucen nadělit vyšší základní frekvence, takže nakonec se může stát, že turbo ani moc chybět nebude, u nižších Core i5 totiž stejně nebylo moc vysoko.

První ze zachycených modelů je Core i3-8100, které má uzamčený násobič a TDP 65 W – vyšší než u předchozích i3, ale stejné, jako u dnešních i5 se čtyřmi jádry. Frekvence je 3,6 GHz (pro srovnání, i5-7500 má základ 3,4 GHz a turbo 3,8 GHz). Podle specifikací je kapacita L3 cache 6 MB – tedy 1,5 MB na jedno jádro, stejně jako u dosavadnch dvoujádrových Core i3 nižší „stovkové“ řady. Grafika je typu GT2 s taktem 350–1100 MHz. Co je na specifikacích ještě zajímavé: Intel snížil maximální podporovaný takt paměti DDR4 z 2666 MHz u šestijader na 2400 MHz. Výměnou za to ale u všech kávových čipů Core i3 údajně je podporováno ECC, jež mají i5 a i7 zakázáno. Core i3 také zřejmě nebudou mít omezeny hlavní instrukce, zůstalo jim AVX2, SGX, MPX a AES. Zda je podporováno TSX, bohužel tabulka neprozrazuje. Zmizet by asi mohla podpora vPro

Druhý model, který Intel letos se čtyřmi jádry uvede, bude odemčený pro přetaktování. Jmenuje se Core i3-8350K a má výchozí takt 4,0 GHz – což už ale nebude příliš omezující, neboť ho patrně kupující budou přetáčet výš. Opět má čtyři jádra a čtyři vlákna bez turba, ale na rozdíl od nižšího modelu má 8 MB L3 cache – jelikož patří do vyšší třístovkové řady. Také jeho GPU bude mít mírně vyšší takt, maximálně 1,15 GHz. Rychlost pamětí zústala naopak stejná, jen 2400 MHz. Ovšem díky tomu, že jde o odmečený „K“ model, se DDR4 bude dát na rozdíl od i3-8100 přetaktovat. Tedy pokud bude CPU instalováno do desky s čipsetem Z370. K přetočení bude u i3-8350K odemčeno také GPU. TDP tohoto procesoru bude 91 W, tedy stejné jako u odemčených Core i5 nyní.

Parametry Intel Core i3-8100 a i3-8350K Parametry Intel Core i3-8100 a i3-8350K

Velká neznámá: ceny

Zejména odemčený procesor by mohl teoreticky být zajímavý, ovšem zatím těžko říct, jak dopadne v praxi. V obou případech je totiž stěžejní otázka, jakou Intel hodlá nasadit cenu. Pokud by tato Core i3 stála stejné peníze, za jaké se dnes prodávají dvoujádrové modely generací Skylake/Kaby Lake, pak budeme jásat, neboť Intelovská čtyřjádra konečně zlevní o slušné částky. Nejlevnější i3 je dnes za tři tísíce a odemčený model je někde nad čtyřmi. Pokud se ale Intel rozhodne u Coffee Lake ceny zvýšit (o což lze asi mít obavy třeba u šestijader), pak se výhodnost pochopitelně může vypařit. Možná by ale mohla nastat i eventualita někde mezi, kdy cena o něco stoupne, ale stále to bude vycházet lépe než v minulosti s Core i5. Snad uvidíme během tohoto či následujícího měsíce.

intel-8-generace-core-notebook

CS24

Core 8. generace budou odhalená 21. srpna

Intel už také podle všeho vyzradil datum, kdy by Coffee Lake mohlo být uvedeno – nebo alespoň formálně odhaleno. Tiskové oddělení firmy totiž vydálo zprávu, že 21. srpna bude skrz Facebook Live živě vysíláno „odhalení“. Není zrovna jisté, že v tento den začne i prodej – v pozvánce totiž Intel slinuje, že se „dozvíme“ a „objevíme“ výkon nových procesorů. Použité formulace naznačují spíše prezentaci, nikoliv start prodejů. Jedna z vět zase říká: „začněte plánovat pořízení počítače s Core 8. generace k Vánocům [holiday season] nebo před nimi“, což by také evokovalo spíše pozdější podzimní dostupnost. Nicméně stále patrně dojde k odhalení parametrů, technologií a dalších důležitých informací.

intel-8-generace-core-coffee-lake-odhaleniTiskovka Intelu také nehovoří přímo o Coffee Lake, ale o „Core 8. generace“. Pod toto označení bude desktop na bázi Coffee Lake skutečně spadat, ale ne sám. Stejnou nálepku ponesou i mobilní čtyřjádra na bázi Kaby Lake-R a patrně také první 10nm procesory Cannon Lake, na které ale asi řada přijde až okolo přelomu roku. Intel by tedy zde nemusel mluvit o Coffee Lake, ale o notebookové platformě – Kaby Lake-R totiž už nedávno začali avizovat výrobci notebooků, takže jeho čas by měl být blízko. Ovšem v textu se také píše o tom, jak „Core 8. generace přijde do rukou tvůrců virtuální reality“, což by podle mě mělo mluvit o desktopových CPU, a tedy tolik vyhlížených šestijádrech. Čekal bych tedy, že Intel za dva týdny ukáže jak desktop, tak notebooky.

Byl pro vás článek přínosný?