Hlavní navigace

Intel prý vyřešil problémy se 7nm procesem, ale procesory s ním vyjdou až v roce 2023

25. 1. 2021

Sdílet

Zdroj: Fritzchens Fritz, použito se souhlasem autora - public domain
Intel zatím neopustí své továrny: u 7nm výrobního procesu se podařilo opravit problémy a next-gen procesory Core a Xeon tedy nebudou od TSMC. Ale pořád platí, že Intel má skluz, tyto jeho 7nm CPU přijdou až v roce 2023.

Už tu dnes byla řeč o finančních výsledcích Intelu za rok 2020, v nichž se firma v poslední čtvrtině roku překvapivě vzepjala. Spolu s financemi byly ale oznámené také důležité technické věci – zejména o osudu 7nm procesu. K tomu se upínalo hodně nadějí, ale loni v létě spustil Intel další krizi důvěry, když oznámil problémy a odklad výroby o 12 měsíců právě na 7nm procesu, zrovna když se konečně podařilo opravit 10nm technologii.

Nyní Intel hlásí dobré zprávy: 7nm proces se údajně podařilo opravit, takže nakonec skutečně dočkáme procesorů vyráběných touto technologií. Bude to ale až za nějaké tři roky.

Podle informací z konferenčního hovoru k výsledkům se odcházejícímu řediteli Robertu Swanovi, respektive jeho podřízeným podařilo problém na 7nm procesu vyřešit ještě před tím, než přijde nový – respektive příští měsíc nastupující – CEO Pat Gelsinger.

„Sekvence kroků vedoucí k defektům“

Podrobnosti problémů a oprav budou asi silně technické (a tajné), ale podle Swana šlo chybu či chyby v původním návrhu, které si vyžádaly úpravy. Určitá sekvence kroků, s níž 7nm roces počítal, zvyšovala defektnost výroby (a je možné, že když je řeč o sekvenci, nabaloval se efekt několikrát, kvůli čemuž mohla výsledná úspěšnost být velmi nízká). Na prozkoumání této sekvence problémů se pracovalo posledních šest měsíců a výsledek by měl být, že se jí podařilo vyřešit.

Robert Swan uvádí, že jako součást této práce byl 7nm proces upraven směrem k větší jednoduchosti a menší komplikovanosti. Opět k tomu nejsou řečené podrobnosti, ale teoreticky se za tímto může skrývat, že Intel zhoršil parametry chystané technologie, třeba energetickou efektivitu, hustotu tranzistorů nebo dosažitelné frekvence.

Pat Gelsinger, nový CEO Intelu Pat Gelsinger, nový CEO Intelu (Zdroj: Intel)

Je totiž možné, že ony problémy bylo možné odstranit jen tak, že se nějaké původně zamýšlené ambiciózní řešení nahradilo horším a jednodušším, protože nebylo možné ho použít a zachovat výtěžnost, Intelu se nepodařilo ho zvládnout. Toto ale není jisté, úpravy mohly být i zcela benigní bez negativ. Zda měla půdoně plánovaná verze 7nm technologie mít lepší parametry (ale vedoucí k nerealizovatelnosti), to se možná už ani nikdy nedozvíme.

Podle Swana výsledky ukazují, že by 7nm technologie tímto měla být opět na dobré cestě. V konferenčním hovoru vystoupil i Gelsinger, který pronesl, že měl možnost se se současným stavem procesu seznámit a je spokojený s tím, jak se technologii podařilo opravit a v jakém stavu momentálně je. Je třeba vyjasnit, že proces ještě zdaleka není hotový. Jde ale o to, že nyní asi už více odpovídá tomu, v jakém stavu by měl v aktuální fázi plnění plánu být.

Intel se (zatím?) vyhne přesunu procesorů k TSMC…

Intel díky tomuto údajně nebude muset využít outsourcing u „většiny“ produktů, které plánoval na svém 7nm procesu uvést. Spolupráce s TSMC či jinými továrnami bude praktikována, ale nemusí být asi o moc širší, než jakou Intel už používal doteď. Je možné, že GPU Ponte Vecchio pro superpočítač Aurora už u TSMC zůstanou (u jejich outsourcingu už se chvíli mluví a budou třeba už hodně brzo).

Ale plánované 7nm procesory Meteor Lake a následující tedy asi pořád budou „made in Intel“ jako doposud. Je otázka, zda ale firma před podobným rozhodnutím nebude stát zase v následující generaci, tedy se svým vlastním 5nm procesem (proti kterému bude asi už TSMC mít 3nm nebo i 2nm proces). Nyní ale Gelsinger říká, že Intel se bude snažit mít dál vlastní továrny a zejména hrát ve výrobním procesu (opět?) první ligu.

…ale 7nm CPU bude mít až v roce 2023

Stinná stránka této zprávy je, že 7nm produkty budou opožděné, oprava problémových částí procesu neznamená, že se zpětně smaže zpoždění, které Intel nabral. Pat Gelsinger uvádí, že 7nm produkty s touto technologií (tedy ne něco vyrobeného u TSMC či Samsungu) budou až záležitost roku 2023. Procesory Meteor Lake (s architekturou Ocean Cove) pro notebooky a desktopová PC tedy vyjdou až tehdy, podobně asi první 7nm Xeony.

KL24

Pokud letos vyjdou 10nm procesory Alder Lake (s novými jádry Golden Cove, která mají mít výrazně lepší IPC, než nyní Tiger Lake/Willow Cove), pak je možné, že v roce 2022 Intel vydá ještě nějaký jejich 10nm refresh, aby vyplnil mezeru vzniklou odkladem 7nm Meteor Lake. Dříve se objevily zvěsti, že by se tyto procesory mohly jmenovat Raptor Lake.

Galerie: Výroba čipů v cleanroomu polovodičové továrny Intel

Zdroj: Intel (via The Motley Fool)

Byl pro vás článek přínosný?