Hlavní navigace

Nová highend CPU Intel Cascade Lake-X mají víc linek PCI Express, Asus už uvádí desky

20. 8. 2019

Sdílet

Už před časem prosáklo, že by se snad tento říjen měly od Intelu vynořit nové highendové procesory pro socket LGA 2066 – čipy Cascade lake-X, které budou odvozené od letos vydané nové generace serverových Xeonů Cascade Lake-SP. Jejich vydání se zdá se opravdu přiblížilo, protože výrobci desek už mají nové modely určené pro tato CPU a začínají na ně lákat. Díky tomu se také začínáme dozvídat některé novinky, které Cascade Lake-X přinese – například v konektivitě.  

Nové desky Asusu pro Core i9-10000X

Asus teď už oznámil trojici nových desek pro tuto příští generaci CPU, které budou speciálně připravené na jejich novinky. Jde o modely ROG Rampage VI Extreme Encore, ROG Strix X299-E Gaming IIPrime X299-A II. Ještě k nim snad bude patřit čtvrtá deska Prime X299 Edition 30, o které se oficiální sdělení nezmiňuje, ale také je přichystaná na nová CPU. V popisu těchto modelů se dala nalézt zmínka, že nové procesory budou značené jako řada Core i9-10000 (série X), zde tedy nedošlo k nějakým velkým překvapením.

https://twitter.com/momomo_us/status/1163595661230526464

Parametry desek můžete vidět v tabulce specifikací (viz galerii níže), případně je Asus podrobně probírá v tomto článku. Specifikace již má i na svém webu, kde se mu podařilo prozradit jednu z novinek, které Intel chystá. Informace týkající se Core i9-10000 už sice zase zmizely, ale všímavý twitterista Momomo_us/188stránku předtím „vyfotil“. O co jde? Kromě názvosloví CPU Asus také vykecal, že Cascade Lake-X bude poskytovat o čtyři linky PCI Express víc, než Skylake-X. Intel tak trošku reaguje na výhodu v konektivitě, kterou mají procesory Threadripper od AMD, i když Cascade Lake-X je úplně nedožene.

Asus ROG Rampage VI Extreme Encore Asus ROG Rampage VI Extreme Encore

Cascade Lake-X má řadič pro 48 linek PCI Express

Specifikace desek Asusu ukazují v položce slotů PCI Express a M.2, jakou konektivitu (počty linek) jednotlivé sloty podávají pro procesory, které mají řadič s 44 linkami PCI Express – to jsou plné neosekané Skylake-X – a pak pro procesory s jen 28 linkami – to jsou třeba Core i7-7800X, i7-7820X. Toto je stará známá věc. Ovšem původně byla u těchto desek ještě další specifikace, tentokrát pro „CPU s 48 linkami“, kterou už Asus smazal. Ta se téměř určitě týká právě procesorů Cascade Lake-X neboli Core i9-10000 (tak to je napsané u rozlišení schopností slotů M.2).

Desky Asus pro Cascade Lake X 48 linek PCi Express Desky Asus prozrazují, že Cascade Lake-X bude mít 48 linek PCI Express 3.0 (Zdroj: 188号/Twitter)

Například na desce Prime X299-A II jsou tyto čtyři další linky využité k přidání dalšího slotu M.2 s konektivitou PCIe 3.0 ×4. Se staršími procesory Skylake-X na desce zřejmě je aktivní jen jeden, s Cascade Lake-X se budou dát použít dva.

CS24

„Jen“ 48 linek PCI Express 3.0 je pořád méně, než 60 linek PCI Express u Threadripperů, ovšem je třeba pamatovat, že čipset X299 může poskytovat více linek PCI Express 3.0, zatímco X399 u AMD jen osm pomalejších linek PCI Express 2.0. S touto konektivitou, byť nepřipojenou přímo k CPU (lze říct, že se nachází za přepínačem), už je to na počet rozhraní zhruba rovnocenné. Ovšem Cascade Lake-X podle všeho umí stále jen PCI Express 3.0, kdežto nové Threadrippery 3000 by snad již měly umět PCI Express 4.0 (a možná i z čipsetu, pokud bude odvozen od X570), takže pak zde bude zase asi konektivitou (propustností poskytnutých linek) vítězit AMD. Ovšem bude to za cenu aktivního chladiče na čipsetu.

Jádra Cascade Lake zlepší výkon

Samotné procesory Cascade Lake-X jsou stále 14nm a mají podle zatím dostupných informací stále maximálně jen 18 jader. Ta budou ale asi výše taktovaná než u Skylake-X/Skylake-X refresh (procesory generace 9000). A také budou mít aktualizovanou architekturu, kde Cascade Lake zprovozňuje funkci loop stream detect, která byla v Skylake-X/SP neaktivní, takže by mohlo trochu stoupnout IPC. A zároveň má Cascade Lake nové instrukce DL Boost pro akceleraci AI výpočtů, plus bezpečnostní opravy chyb jako Meltdown, což také zlepší reálný výkon v opravených operačních systémech. Desky pro Cascade Lake-X mají také oficiálně podporovat 32GB moduly DDR4 a tím až 256 GB operační paměti.

Galerie: Nové X299 desky Asusu pro procesory Intel Cascade Lake-X/Core i9-10000X

Byl pro vás článek přínosný?