Hlavní navigace

Intel prý vydá Ice Lake už za rok, bude mít osm jader. Kompatibilita s čipsetem Z390?

18. 9. 2017

Sdílet

Zdroj: Intel

Ty, kdo pokukovali po nadcházejících šestijádrových procesorech Coffee Lake od Intelu, před nedávnem zklamalo potvrzení informace, že pro ně bude třeba nová deska s čipsetem řady 300. To, že možná nejzajímavější člen generační skupiny Skylake nebude fungovat ve starších deskách se socketem LGA 1151 je nepříjemné, ovšem možná se rýsuje určitá náplast v následujícím pokolení.

Ačkoliv Coffee Lake teď oslavujeme jako procesor, který poprvé uvolní stavidlo počtu jader, který Intel v mainstreamové platformě od roku 2007 držel na maximálně čtyř, zdá se, že tento čerstvý vítr by mohl být jen začátkem. Objevil se totiž náznak, že by se hned v další generaci mohlo objevit jader osm. A tato osmijádra by dokonce mohla dorazit poměrně brzo, Intel by je možná mohl uvést už rok po Coffee Lake.

Zdroj této informace je firma Eurocom, vyrábějící notebooky. Přesto je zde řeč o desktopových CPU, protože Eurocom nabízí výkonné herní modely používající socket LGA 1151 a desktopová čtyřjádra místo mobilních čipů. A jeden z jejích zástupců vypustil zajímavý detail: firma údajně nehodlá vydat model notebooku Tornado F5 založený na čipové sadě Z370 a procesorech Coffee Lake, jelikož bude čekat až na čipset Z390. A pozor: podle slov tohoto zástupce Eurocomu má čipset Z390 „podporovat procesory s osmi jádry/šestnácti vlákny, které vyjdou v druhé polovině roku 2018“.

Zástupce firmy Eurocom mluví o podpoře osmijádrových CPU na platformě Intel Z390 Zástupce firmy Eurocom mluví o podpoře osmijádrových CPU na platformě Intel Z390

Pokud nejde o nějaký omyl, schovává se v této zmínce vícero dobrých zpráv. Ony nové procesory by měly být čipy Ice Lake, první 10nm („10nm+“) generace v desktopu. Má-li tedy tento zdroj pravdu, Ice Lake opět přidá jádra a ponese jich už osm. To trošku podrývá dosavadní nadšení z šesti jader u Coffee Lake, ale rychlá evoluce je každopádně pozitivem. Intel by tím také nominálně dosáhl parity s procesory Ryzen 7 od AMD. Připomeňme přitom, že Ice Lake by také měl mít novou architekturu jader a tak se dají čekat i další výkonnostní zlepšení.

Zároveň se zde tvrdí, že Ice Lake pro desktop přijde už zhruba za rok, tedy někdy v druhé polovině roku 2018. Intel má s rozjezdem 10nm výroby problémy a po zrušení většiny větších čipů mu i se zbývajícími mobilními dvoujádry zdá se hrozí další skluz, takže úplně první 10nm produkty možná bude mít až v novém roce. Je tedy dobrá zpráva, že Ice Lake by kvůli tomu už být opožděno nemuselo.

intel-ice-lake-10nmplus Ice Lake je druhá generace 10nm čipů Intelu

Skoro nejzajímavější ale je, že tato zřejmě 10nm osmijádra mají být podporována čipsetem Z390. Ačkoliv se tomu po Coffee Lake nechce moc věřit, Intel by tedy teoreticky mohl u platformy Z390 chystat kompatibilitu s budoucími procesory Ice Lake. Bylo by to dosti zvláštní, neboť u nové architektury Intel doposud socket vždy změnil. Je pochopitelně možné, že Intel pro Ice Lake sice použije čipovou sadu navrženou pro předchozí generace, ale pouzdro změní. Čipset Z390 má vyjít až v druhé polovině roku 2018, takže by teoreticky třeba ani už určený pro Coffee Lake nemusel být, nicméně to by také bylo dost bizarní (pak by se asi jmenoval Z470).

CS24

Pozoruhodné by bylo, pokud by se kompatibilita s příští generací čipů potvrdila třeba i u čipsetů H310, H370 a B350, které mají nejspíš stejný křemík jako Z390. Čipset Z370 naopak asi má smůlu a s ním i první nadcházející vlna desek pro Coffee Lake. Bude tedy hodně zajímavé sledovat, jak se situace vyvine. Zatím to vypadá, že budou poměry na desktopové platformě v roce 2018 trošku matoucí, ale pokud skutečně vyjdou 10nm osmijádra, mělo by to stát za to.

Parametry čipových sad Intelu pro procesory Coffee Lake a Cannon Lake (Zdroj: BenchLife.info) Parametry čipových sad Intelu pro procesory Coffee Lake a Cannon Lake (Zdroj: BenchLife.info)

Může jít o záměnu s Cannon Lake?

Jen doufám, že zde nedošlo k chybě. Teoreticky se třeba mohlo stát, že zaměstnanec pro komunikaci na internetu (který asi nebude mít přístup k důvěrnějším roadmapám) mluví o čipech Cannon Lake, což byla původně plánovaná první 10nm generace Intelu. I tato CPU měla prý být na desktopu osmijádrová, jenže byla zrušena a Coffee Lake je náhradou za ní. Intel čipsety H310/B350/H370/Z390 označuje podle původního plánu jako generaci Cannon Lake (viz slajd výše), což by teoreticky někoho mohlo poplést a vytvořit dojem, že tato CPU po Coffee Lake stále přijdou a že budou potřebovat čipset Z390... Doufejme ale, že se tento alternativní výklad pro pesimisty nevyplní.

Byl pro vás článek přínosný?