Hlavní navigace

Intel vyvinul vlastní VR brýle pro projekt Tango a 3D kameru RealSense [MWC]

26. 2. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ve snaze najít nové pastviny v době, kdy ta tradiční (osobní počítače a notebooky) uvadá, se Intel pustil do řady nových oblastí. Zdá se, že si nyní opatrně vyzkouší také obor brýlí pro virtuální realitu, který dnes zdá se stojí před rozpukem. Na MWC 2016 totiž firma přišla s prototypem vlastního VR headsetu. Nejde nicméně o úplně nový výstřelek, tyto brýle totiž budou navazovat na iniciativu prostorové kamery Intel RealSense a konceptu Project Tango od Googlu.

Intel na lednovém CES předvedl vlastní prototyp chytrého telefonu integrující technologii Tango pro 3D skenování okolí. Šlo o Androidí telefon s procesorem Atom a kamerou RealSense, který ovšem není určen běžným spotřebitelům, ale spíše vývojářům – jde tedy o jakousi vývojářskou platformu. Podobné určení má i headset, předvedený na MWC. Tyto brýle mají podobnou koncepci jako Gear VR od Samsungu, obsahují jen optiku a displej jim poskytne mobilní telefon, který do nich zasunete. V tomto případě právě onen vývojářský mobil s kamerou RealSense.

VR souprava Intelu pro telefon s 3D kamerou RealSense
VR souprava Intelu pro telefon s 3D kamerou RealSense (Zdroj: Tom's Hardware)

Brýle tedy nebudou prodávány v nějakém masivnějším měřítku a nelze tedy ani čekat, že by do vývoje tohoto odvětví přímo výrazněji zasáhly. Intel je chápe jako příslušenství k onomu telefonu s technologií Tango – údajně dokonce zvažuje, že by je k němu vývojářům dával zdarma. Na druhou stranu i takovýto skromný první pokus získá týmům pracujícím na Tangu a RealSense určité zkušenosti a je ak možné, že výhledově bude mít Intel v této oblasti i ambicióznější plány. A to právě i kvůli svým snahám na poli 3D kamer, které se s brýlemi či jinými zobrazovacími technikami doplňují jako stavební kameny pro zařízení implementující rozšířenou realitu.

Podle webu Tom's Hardware je VR adaptér pro Intelův vývojářský mobil s Tangem sofistikovaností někde mezi brýlemi Gear VR, které již Samsung měl příležitost více rozvinout, a minimalistickým Cardboardem od Google. Vzhledem k tomu, že má jít o spíše vývojářský hardware, nebude asi headset kvalitou srovnatelný s prvním z obou zmíněných.

VR souprava Intelu pro telefon s 3D kamerou RealSense

CS24

Intel měl na těchto brýlích pomocí prototypového telefonu již několik funkčních dem. Z nich asi nejzajímavější je rozpoznání objektů v zorném poli kamery a zejména rukou uživatele, a jejich následná vizualizace ve virtuální realitě. S těmito brýlemi byste tedy „uvnitř“ viděli přímo své vlastní ruce, aniž by bylo třeba držet nějaké neohrabané ovladače, které navíc stejně přesně nepoznají, co rukama a prsty provádíte. To je asi něco, co by kvalitnímu virtuální zážitku obecně prospělo, pokusné brýle Intelu tedy možná budou důležitým „ukazatelem“ na vývojové cestě této technologie.

Zdroj: Tom's Hardware

Byl pro vás článek přínosný?