Hlavní navigace

Intel Xeon W-3175X se nakonec bude dát volně koupit. Začal se objevovat v eshopech

6. 2. 2019

Sdílet

Minulý týden vypustil Intel na trh procesor Xeon W-3175X, extrémní highendové CPU, které má odemčený násobič se stejným počtem jader, jako nejvýkonnější a nejdražší Xeony Platinum pro servery. Při uvedení nicméně nebylo jasné, jak dostupné na trhu bude. Intel mluvil jen o tom, že se objeví v hotových sestavách některých výrobců a objevily se zprávy, že by jejich počet dokonce mohl být dost omezený. Naštěstí to ale začíná vypadat, že až taková „press edition“ to nebude, W-3175X se nakonec přece jen začíná objevovat na volném trhu.  

Xeon W-3175 nakonec přece jen v retailu

Xeon W-3175X se nejprve samostatně objevil na trhu v Japonsku, inzeruje ho například obchod Tsukumo, a to za cenu 459 000 jenů, což je skoro 94 tisíc Kč. Je to cena vyšší než doporučená, navíc snad ještě bez daně. Nicméně to může být způsobeno oním malým počtem kusů nebo tím, že jde o samý začátek prodejů. Hardware je také obecně v Japonsku drahý.

Upoutávka na prodej Xeonu W-3175X v obchodu Tsukumo (zřejmě v proslulé Akihabaře)

Poté se ale Xeon W-3175X objevil také v USA v jednom z hlavních tamních internetových obchodů, Neweggu. Ten nabízí CPU za standardní cenu. Respektive dokonce o něco nižší, chce jen 2978 $ s poštovným zdarma. Ovšem momentálně má CPU již vyprodané či ho ještě nemá na skladě. V tomto případě tedy ještě dostupnost potvrzená není, ale Newegg asi má potvrzeno, že tyto procesory dostane.

Balení Xeonu W-3175X (Zdroj: Newegg)

U nás vyhledávače cen zatím Xeon W-3175X neregistrují. E-shopy, které ho na konci prosince – asi spekulativně – zařadili do katalogů, jej již nenabízejí. To ovšem nemusí znamenat, že se u nás nebudou nikdy dát pořídit. Pokud se do běžného prodeje dostane více než jen nějaký minimální počet čipů zbylých z OEM dodávek, pak by se když ne u nás, tak alespoň v rámci EU snad měly dát sehnat.

CS24

Asus ROG Dominus Extreme?

Pro procesor ovšem pochopitelně bude nutná také deska. Japonské Tsukumo ale například samo varuje, že Asus ROG Dominus Extreme, což je zatím jediná dostupná možnost, na prodej nemá. A ani v nabídce Neweggu se nenachází. I pro ni se ovšem objevila údajná cena – má prý stát 1800 amerických dolarů nebo 2347 kanadských dolarů. To by znamenalo cenu 49 tisíc, teda také už někde v pásmu ojetých aut. Není ale úplně jasné, zda ji nějaké obchody také mají přislíbenou.

Galerie: deska Asus ROG Dominus Extreme pro procesory Xeon W-3175X

Každopádně se ale zdá, že Xeon W-3175X by navzdory zpočátku kolujícím informacím nakonec neměl být jen OEM záležitost, ale že by se snad mohl dostat do širší distribuce a být dostupný samostatně. Otázka je ještě, zda bude vyrobeno dost kusů, aby mohl být mezinárodní trh nasycen. Pokud by byly pravdivé prvotní zvěsti o tom, že se Xeonu W-3175X vyrobí jen 1500 kusů, asi by se nedostalo na všechny zájemce o levný substitut Xeonu Platinum pro výpočetní použití. Ale je možné, že tato informace nebyla reálná, nebo Intel toto rozhodnutí změnil – podobně jako se nepotvrdilo, že by CPU neměla být v běžném prodeji.

Byl pro vás článek přínosný?