Hlavní navigace

Jihočeský kraj zmodernizuje veřejnou dopravu. Půjde platit kartou i mobilem

7. 11. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Modernizovat odbavovací systémy chtějí i v Jihočeském kraji. Rada JČK schválila tzv. Strategii integrace bezkontaktních a mobilních plateb do veřejné dopravy, kterou vypracovala společnost MasterCard. Dokument popisuje současný stav, trendy v jiných regionech, popis cílového stavu i nákladů. Přesné znění ale zatím neznáme.

Elektronické platební a odbavovací systémy přinesou cestujícím jednoduché pořízení jízdních dokladů, přičemž zachováme i možnost odbavení papírovými jízdenkami. Přeskočili jsme vývojovou etapu krajských dopravních karet, takže celý systém bude výrazně levnější,“ uvedla hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská.

Naráží tím na Středočeský (Lítačka), Moravskoslezský (Odiska) a Plzeňský kraj (Plzeňská karta), kde zavedli vlastní formát cestovních karet pro ukládání dlouhodobých kupónů nebo platbu za jednotlivé jízdenky. Byť to nijak nevylučuje, že by v daných krajích nešlo platit i běžnými kartami Visa a MasterCard.

TIP: Ostrava se jako první zbaví papírových jízdenek. Odbavování bude plně elektronické

Na zpracovanou strategii naváže podrobný prováděcí projekt. Předpokládáme, že v průběhu dvou až tří let budou všichni dopravci v závazku veřejné služby Jihočeského kraje vybaveni odpovídajícími odbavovacími systémy. Dále chceme vytvořit i mobilní aplikace, aby si cestující měl možnost jízdenku koupit s předstihem, respektive si ji rezervovat. Mým úkolem je nyní svolat pracovní skupinu, ve které budou zástupci jednotlivých dopravců včetně města České Budějovice, se kterými budeme o této věci dále jednat,“ uvedl první náměstek hejtmanky Josef Knot.

CS24

TIP: PID Lítačka spuštěna. Praha má pro nákup jízdenek novou aplikaci i web

MasterCard se už letos podílel na zavedení elektronických jízdenek v Kolíně, aktuálně pomáhá také v Ústí nad Labem. V odbavovacích systémech si ale neponechává exkluzivitu a cestující samozřejmě mohou platit i Visou.

Byl pro vás článek přínosný?