Hlavní navigace

Juho Sarvikas odešel po patnácti letech z Nokie rovnou do Qualcommu

7. 4. 2021

Sdílet

Zdroj: HMD Global
Dlouholetý produktový ředitel Nokie (respektive společnosti HMD Global) před týdnem oznámil svůj odchod. S finskou Nokií byl spojen dlouhých patnáct let a pomáhal zavádět Symbian. Zažil její vrchol, ale i kontroverzní spojení s Microsoftem a následný pád. V podstatě prošel třemi společnostmi, ale stále byl v Nokii. Teď HMD Global opouští a překvapivě přechází do Qualcommu.

Juho Sarvikas se jen dva týdny po odchodu z Nokie stává viceprezidentem Qualcommu a prezidentem americké divize společnosti (Qualcomm je mimochodem americká firma). Zatímco HMD Global vyrábí celé telefony, Qualcomm pro ně dodává čipy, nebo přesněji systém na čipu (SoC), což je integrovaný obvod zahrnující kromě samotného čipu i další součástky.

Pro HMD Global bylo důležité, aby ve firmě zůstali i lidé z původní Nokie. Sarvikas byl často vidět právě při představování novinek. Nové smartphony kdysi slavné značky mají úspěch a jejich prodeje pomalu rostou. Ovšem z nízkých čísel na úrovni Sony a na nějaký globální úspěch a návrat na světovou špičku to zatím nevypadá.

https://twitter.com/sarvikas/status/1379112217623203843

Qualcomm má stále největší byznys jako dodavatel Snapdragonů pro výrobce smartphonů, ale začíná to zkoušet i s procesory pro notebooky. Sarvikas změnu popsal mj. slovy, že se nemůže dočkat pracovat v epicentru revoluce 5G.

zdroj: GSMarena

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.