Hlavní navigace

K čemu vede teplovodivá pasta pod víčkem APU Ryzen? Teploty jsou vyšší až o 15 stupňů

16. 2. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

V pondělí vydalo AMD první procesory Ryzen s integrovanou grafikou (neboli APU) pro socket AM4, tedy desktopovou verzi čipu dříve známého pod kódovým označením Raven Ridge. Jejich testy přinesly jedno překvapení. Překvapením je, že u nich AMD už nepřiletovává rozvaděč tepla k čipu kovem, ale jako Intel u nich používá levnější řešení, kdy je pájka nahrazena běžnou teplovodivou pastou. To vede zejména při přetaktování k vyšším teplotám. Otázka je samozřejmě, jak velké toto zhoršení je, a na internetu už se objevily testy, které si na následky pasty posvítily.

Ryzen 5 2400G

Dražší, výkonnější a také výhřevnější z obou modelů, Ryzen 5 2400G, delidoval na videu vám už možná známý youtuber a zaměstnanec německého obchodu Caseking Der8auer. Použil k tomu jeden z vlastních odvíčkovávacích nástrojů vyvinutých pro procesory Intelu (Delid Die Mate 2). Do toho procesor pasuje, pokud ho vložíte vzhůru nohama, tedy rozvaděčem tepla místo substrátem, jen je třeba dávat pozor a neohnout piny. Der8auer pak nahradil pastu tekutým kovem Thermal Grizzly Conductonaut (naneseným na rozvaděč i čip) a změřil, jaký je rozdíl proti výchozímu stavu procesoru s originální pastou.

Výsledky můžete vidět níže, a to nejprve u nepřetaktovaného a pak u přetočeného procesoru. Měřeno je jednak při běhu vícevláknového Cinebench R15 – což reprezentuje běžné zátěže – a pod Prime95 26.6 coby stress testem, s nastavením šířky FFT na 12K. Je třeba říci, že Cinebench i Prime95 zatěžují jen CPU, nikoliv grafiku. Ovšem procesor by si měl hlídat své TDP a v případě zatížení GPU ubrat takty, celková spotřeba při využití GPU i CPU by proto měla být podobná (obě součásti TDP sdílí).

Pokud chcete, můžete přihlížet raději k teplotám v Prime95 coby „nejhoršímu možnému scénáři“. Bez přetaktování je nicméně Ryzen 5 2400G pastou stižen relativně mírně. V Cinebenchi snížil delid zátěžovou teplotu o 7 stupňů (z 58 na 51°C), v Prime 95 o 12 (z 65 na 53°C). Test byl ovšem proveden s vodním chladičem NZXT Kraken X42 se 140mm radiátorem, což na levný procesor není úplně reprezentativní.

Teploty před a po delidu na Ryzenu 5 2400G (Zdroj: Der8auer) Teploty před a po delidu na Ryzenu 5 2400G (Zdroj: Der8auer)
Teploty před a po delidu na Ryzenu 5 2400G, přetaktovaném na 3,975 GHz s napětím 1,44 V (Zdroj: Der8auer) Teploty před a po delidu na Ryzenu 5 2400G, přetaktovaném na 3,975 GHz s napětím 1,44 V (Zdroj: Der8auer)

Přetaktování ovšem teploty celkově zvedne a v „OC režimu“ již procesor nehlídá své TDP. Der8auer testoval s procesorem na taktu 3,975 GHz a už hraničním napětím 1,44 V. Teploty v Cinebench R15 v tomto stavu dosáhly 68°C s pastou a 58°C po delidu (rozdíl 10 stupňů). Prime95 coby katastrofický scénář se dostal na 79°C a delid teplotu snížil na 64°C, což už je rozdíl 15 stupňů.

Der8auer uvádí, že snížení teploty mu umožnilo dokončit Cinebench na frekvenci 4,0 GHz místo předchozích 3,975 GHz, ovšem je to navýšení OC jen o 25 MHz, takže nelze úplně říci, že by delid přetaktování zlepšoval. Čip Raven Ridge zdá se naráží na svůj frekvenční strop dříve, než ho skutečně začnou omezovat teploty.

Ryzen 5 2400G s odstraněným rozvaděčem tepla (Zdroj: The Stilt). Rozvaděč má uprostřed větší tloušťkou, protože čip Raven Ridge je nižší pro použití v noteboocích. Čip by měl dokonce být nižší než SMD kondenzátory okolo Ryzen 5 2400G s odstraněným rozvaděčem tepla (Zdroj: The Stilt). Rozvaděč má uprostřed větší tloušťku, protože čip Raven Ridge je nižší než obvykle, patrně proto, aby pouzdra Ryzenů Mobile pro notebooky měla útlejší profil. Čip by měl dokonce být nižší než SMD kondenzátory okolo. Při odstraňování nebo nahrazování rozvaděče je na to třeba pamatovat

Ryzen 3 2200G, přibalený chladič

Web GamersNexus učinil podobný pokus (video zde) s procesorem Ryzen 3 2200G, čímž pokryl pro změnu levnější a o něco chladnější z obou modelů. Tento web použil podobnou desku (Asus ROG Crosshair VI Hero, zatímco Der8auer model Extreme) a také tekutý kov Thermal Grizzly Conductonaout, což je dobré pro srovnání. Jako chladič byl použit jednak vodní NZXT Kraken X62 s 280mm radiátorem, kromě toho ale také přibalený vzduchový chladič Wraith Stealth, nastavený na maximální otáčky. Zátěž je zde generována pomocí Prime95 28.5, opět jde tedy o stress test.

Pozor na to, že grafy webu GamersNexus ukazují rozdíl teploty proti okolnímu vzduchu, nikoliv absolutní hodnotu. Výchozí pasta je v popiskách označena „TIM“ (thermal interface material), delid pak „LM“ (liquid metal). Výsledky s označením „auto“ znamenají nepřetočený procesor, kromě toho GamersNexus testuje také čip běžící na 3,80 GHz s vysokým napětím 1,4 V. Výsledky jsou takovéto: s vodním chladičem snižuje delid teplotu o 11°C bez přetaktování a o 14°C za přetaktování. Se vzduchovým boxovým chladičem je rozdíl 13°C (bez OC) a 17°C (přetaktování).

Samotná „delta“ je tedy skoro stejná jako u vodníka, ale absolutní teplota je se stock chladičem samozřejmě vyšší: 56,7°C nad teplotou okolí bez přetaktování a 69,3°C při napětí 1,4 V. I s přibaleným chladičem tedy nepřetaktovaný Ryzen 3 2200G ustojí Prime95, ale kombinace této zátěže a napětí 1,4 V už si opravdu říká o lepší chlazení, neboť v absolutních teplotách se APU dostalo až na 94°C. Jedno z vláken už při této teplotě vykazovalo chyby, nedostatečné chlazení tedy už porušilo stabilitu OC.

MMF24

Grafy teplotních rozdílů proti okolí naměřených na Ryzenu 3 2200G s OC ("3.8GHz") a bez ("Auto"), s vodním chlazením ("X62") a chaldičem Wraith Stealth ("Air") a ve výchozím stavu ("TIM") a po delidu a nahrazení pasty ("LM"). Zdroj: GamersNexus Grafy teplotních rozdílů proti okolí naměřených na Ryzenu 3 2200G s OC ("3.8GHz") a bez ("Auto"), s vodním chlazením ("X62") a chaldičem Wraith Stealth ("Air") a ve výchozím stavu ("TIM") a po delidu a nahrazení pasty ("LM"). Zdroj: GamersNexus

Vyplatí se delid?

Zátěžové teploty zhoršené o oněch 10–15 stupňů nejsou nic, nad čím by se dalo jásat. Tento rozdíl bohužel v praxi znamená, že vám chlazení poběží na o něco vyšších otáčkách, pokud ho ručně neseštelujete a neakceptujete tím horší teplotu. Delid tím pádem je cestou, jak pomoci slabším chladičům tato APU zvládnout.

Jiná věc je, zda se to vyplatí. Vzhledem k rizikům a nákladům asi není příliš efektivní tuto operaci na Raven Ridge provádět nebo za ni platit a bude lepší akceptovat provoz na vyšších teplotách. Tyto procesory jsou ostatně určené pro relativně levné sestavy, nikoliv nadšencům a ani většina majitelů čipů Intel delid nepoužívá.

Byl pro vás článek přínosný?