Hlavní navigace

LCD čeká ještě dlouhá budoucnost. Technologie miniLED displeje přiblíží OLEDům

5. 11. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Fanoušci technologií s napětím vyhlížejí technologii microLED, která přinese nejlepší obrazovky do mobilů, počítačů i televizorů. Technologie, která na papíru nemá žádné nevýhody, může plně zastoupit současné LCD a OLEDy. Stále je to však hudba vzdálené budoucnosti, než budou nové typy displejů dostupné a relativně levné.

Již brzy bychom ale v praxi mohli potkávat tzv. miniLED. Nová technologie může podobně jako microLED nebo OLED sloužit k přímému zobrazování, častěji se s ní ale setkáme v podpůrné roli podsvícení pro LCD. Standardní diody mají jednotky milimetrů, miniLED desetiny milimetru (a microLED jsou ještě o řád menší).

TIP: Samsung vyvíjí vlastní technologii OLED s kvantovými tečkami

MMF24

MiniLED jsou menší, tenčí a lze je do tenkých obrazovek integrovat násobně víc, což má zlepšit homogenitu podsvícení, zvýšit jas, kontrast a samozřejmě i nabídnout lepší HDR (včetně DisplayHDR 1000). Monitory a televizory dnes obvykle mají desítky až stovky tzv. dimming zones. Tedy míst, kde lze lokálně regulovat podsvícení, což je třeba k dosažení hluboké černé či naopak velmi jasných oblastí, aniž by to ovlivnilo zbytek obrazu. S miniLED můžou být těch zón tisíce.

Srovnání LED a miniLED Srovnání LED a miniLED (zdroj: Ikemi)

Podle Digitimes již v druhé polovině 2018 odstartovala masová výroba nových panelů, nejdříve bychom je měli potkávat v herních monitorech, noteboocích, televizorech nebo displejích v autech. Technologii již podle TrendForce připravují přední výrobci LCD jako AUO, BOE, Innolux nebo JDI. Samsung, LG nebo Sharp se zatím k miniLEDům nevyjadřují.

Byl pro vás článek přínosný?