Hlavní navigace

Levné 10Gb/s a 2,5–5,0Gb/s síťovky na cestě. Karty Aquantia mají stát pod tři tisíce

19. 5. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

V posledních dnech jsme to tu měli samé GPU a procesor, ale letos se ve světě PC hardwaru kromě této obvyklé omáčky má odehrát podstatná věc v jiné oblasti. Měla by totiž konečně nastat popularizace rychlých síťových karet Ethernet – míněno rychlejších než gigabit, jenž je standardní už víc jak deset let. Tuto revoluci hodně tlačí jedna firma: výrobce síťových čipů Aquantia, která nedávno uvedla „lidové“ modely podporující rychlosti 10 Gb/s, ale také nižší tzv. multi-gigabitové mezistupně 2,5 Gb/s a 5,0 Gb/s (zajímavé tím, že fungují na levných/starých kabelech Cat 5E). Nyní oznámila, že do obchodů uvede i celé síťové karty založené na těchto čipech. A jejich ceny mají být poměrně slušné, takže by mohlo jít přesně o onen moment, kdy se tato technologie stane dostupnou pro běžné uživatele.

Ačkoliv Aquantia počítá s prodejem samostatných čipů jiným výrobcům (stihly se už dostat i na některé desky například od ASRocku), na svých výrobcích AQtion AQC108 (2,5 Gb/s/5,0 Gb/s) a AQtion AQC107 (2,5 Gb/s až 10 Gb/s) založí i své vlastní síťové karty, označené AQtion AQN-107 a AQtion AQN-108 dle použitého čipu. Tyto karty bude prodávat přímo, ale zároveň je také mohou přeprodávat „brandované“ další firmy, pod svou značkou a s vlastním designem. Nevím, zda je to případ 10Gb/s karet, které chystá Gigabyte a Asus, ale tímto způsobem by k nim mohly přibýt další, například od všemožných firem nabízejících nejrůznější značkové herní příslušenství.

aquantia-aqtion-aqn-107-108Síťovky AQtion AQN-107/108 budou jednoportové (s rozhraním RJ-45), provedené jako klasické karty do slotu PCI Express o nízkoprofilovém PCB. Připojení je u 2,5–5,0 Gb/s modelu AQN-108 přes PCI Express 3.0 ×1, dražší verze AQN-107 už kvůli podpoře desetigigabitu používá PCI Express 3.0 ×4. Nicméně podle výrobce by měly fungovat i s pomalejší konektivitou (například jen PCI Express 2.0 ×1), jen jim to omezí maximální propustnost do/ze sítě. Karty budou podporovány pod Linuxem – i když není jasné, zda přímo ve Vanilla jádru, nebo jsou třeba patche – a ovladače jsou i pro Windows 7/8/8.1 a 10. \měly by být dostupné i přes Windows Update.

KL24

Aquantia AQtion AQN-107 Aquantia AQtion AQN-107
Aquantia AQtion AQN-108 Aquantia AQtion AQN-108

Multi-gigabit za necelé tři tisíce

Síťové karty s podporou desetigigabitového režimu a standardů 2.5GBASE-T a 5GBASE-T nejsou nic nového. Proč ale o těchto modelech píšeme, je jejich celkem rozumná cena. Ta má u 10Gb/s modelu AQN-107 dělat 127 dolarů (3700 Kč s DPH). Nižší model AQN-108, nabízející jen ony nižší rychlosti 2,5 a 5,0 Gb/s, pak má stát 99 dolarů, což by u nás s DPH mělo dělat méně než 2900 korun. To již začíná být použitelné pro movitější nadšence a domácí uživatele.

Podle sdělení firmy Aquantia prý prodej začal už 15. května, což znamená, že doba skutečně rychlého Ethernetu (a tím nemyslím doslova původní standard „Fast Ethernet“) pro běžné smrtelníky by letos skutečně mohla nastat. Brzdit to pak budou už jen routery a switche – zejména pokud se bavíme o potenciálně velmi zajímavém nasazení 2,5 či 5,0Gb/s sítě s levnými kabely. Pro 10Gb/s malý domácí server nebo NAS by se měly dát použít desky s Xeony-D, nebo pro odvážné experimentátory třeba MacchiatoBin na platformě ARM, jenž nabízí celkem tři 10Gb/s a 2,5–5,0Gb/s porty.

Byl pro vás článek přínosný?