Hlavní navigace

LG pouští webOS dalším výrobcům. Jeho Smart TV převezme jako první Blaupunkt

21. 1. 2021

Sdílet

Zdroj: LG

LG začalo svůj webOS poskytovat dalším výrobcům televizorů. Smart TV známé po mnoho let doposud pouze z televizorů této korejské značky se tak dočká rozšíření. První zájemci jsou Blaupunkt a méně známá Konka. LG vytvořilo open-source variantu systému webOS už v roce 2018 a od té doby se čile spekulovalo, kdy se objeví na nějakém jiném televizoru. Google poskytuje Android TV za určitých podmínek každému výrobci. Naopak Samsung svůj Tizen zatím nikomu dalšímu nepustil, i když to loni zvažoval. Svět televizorů stále zůstává rozdělený na více operačních systémů. Mezi největší patří Android TV (Sony, Philips, TCL), Tizen (Samsung), webOS (LG) a MyHomeScreen (Panasonic). LG ale webOS tak úplně nevlastní, základní patenty totiž patří Qualcommu. Blaupunkt byl kdysi slavná německá značka, která vyrobila vůbec první autorádio na světě. Konka je pak čínský výrobce elektroniky z Šen-čenu.

CS24

LG webOS 3.5
LG webOS 3.5
LG webOS 5.0
LG webOS 5.0
LG webOS 6.0
LG webOS 6.0

V případě Blaupunktu půjde o nasazení webOS 5.0, tedy loňské verze rozhraní. Není také jasné, zda bude systém sdílet všechny funkce. Aplikace by ale měly fungovat standardně. Pro webOS sice neexistuje Kodi, ale využívat můžete YouTube, HBO, Netflix či v budoucnu Disney+.

zdroj: flatpanelshd

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.