Hlavní navigace

webOS je open source. Může zamířit na Smart TV dalších výrobců

19. 3. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Je to pět let, co LG ve svých televizorech poprvé nasadilo operační systém webOS. Od té doby jej Korejci adaptovali i pro chytré hodinky nebo ledničky a má s ním plány také pro další domácí spotřebiče.

V budoucnu jej navíc možná potkáme rovněž v produktech jiných značek. LG dnes vydalo webOS Open Source Edition. Firma chce nalákat nejen vývojáře aplikací, ale také další firmy, aby se zapojily do ekosystému, který má konkurovat Androidu (TV, Things) nebo Tizenu.

Evoluce webOS Evoluce webOS

Vnímavější si již možná všimli, že webOS byl osvobozen už před lety a jeho zdrojové kódy jsou již dávno dostupné. Historie je složitá. Snad žádný jiný operační systém nemá tak komplikovaný původ. Výrobci si webOS přehazovali jako horký brambor a systém nakonec našel úplně jiné uplatnění, než se původně čekalo.

Stručná historie webOS

Vše začalo v době, kdy moderní smartphony byly ještě pořád v plenkách a Android nebyl dominantní jako dnes. Legendární Palm, který nás zásoboval kapesními počítači od poloviny 90. let, se rozhodl dále nevyvíjet Palm OS, protože přizpůsobovat jej pro nová zařízení by bylo složité. Své o tom ví i Nokia se Symbianem.

A tak potají vyvíjel jeho nástupce. V roce 2009 přišel na trh Palm Pre se systémem webOS, který perfektně skloubil (multi)dotykové ovládání i klasickou QWERTY klávesnici. Nadšené bylo i HP, které koupilo celý Palm za 1,2 miliardy dolarů. Tehdy největší výrobce počítačů chtěl konečně hrát důležitou roli i ve světě mobilů. Vylepšený model Pre 2 už vyšel pod jeho vedením.

Palm Pre 2 z roku 2010, poslední telefon legendární značky Palm Pre 2 z roku 2010, poslední telefon legendární značky

V roce 2011 pak v jeho režii vznikl Pre 3 a tablet TouchPad. HP chtělo webOS nasadit i do počítačů a tiskáren. Jenže v HP tehdy nastalo temné období, které vyústilo i ve změně ředitelů. Začalo se mluvit o konci PC divize a uživatelé nakonec uznali, že nejlepší kopií iPhonu je Android (zjednodušeně řečeno). Ještě v roce 2011 HP rozpustilo hardwarový tým starající se o mobily.

A protože firma nevěděla, co si počít se softwarem, webOS převedla na open source. Sama už jej nikdy nenasadila. webOS se nakonec v roce 2013 dostal do rukou LG. Zdrojové kódy byly dostupné zdarma, LG ale odkoupilo vývojářské nástroje, servery a další záležitosti. Ovšem nikoliv související patenty. Ty týkající se webOS a hardwaru Palmu totiž koupil Qualcomm v roce 2014.

Systém se dnes nachází ve zvláštním stavu. Stále je open source v rámci projektu Open webOS (komunita na něm postavila LuneOS), ale LG vyvíjelo i jeho rozšířenou proprietární verzi, kterou samo používalo ve vlastních produktech. A ta je dnes nově dostupná jako webOS Open Source Edition. Oproti Open webOS používá jiné nebo modernější frameworky. Základem je ale taktéž linuxové jádro a Chromium, přes které se spouští webové aplikace.

Mimochodem: Klíčovými designéry webOS byli Rich Dellinger a Matias Duarte. Ten první po rozpadu Palmu zamířil do Applu, kde se stará o „polidštování“ uživatelské rozhraní, druhý do Googlu, kde je dnes viceprezidentem. Má na svědomí Material Design, který sjednocuje vizuál mobilních aplikací a webu.

Byl pro vás článek přínosný?