Hlavní navigace

Lidovky: Google do Česka přinese Android Pay na jaře 2017

24. 8. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Platební systém Googlu, který dokáže z mobilu vybaveného čipem NFC vytvořit klon platební karty, se k nám prý dostane již příští rok na jaře. Tvrdí to na základně svých zdrojů Lidovky.cz. Android Pay je zatím dostupný jen v USA (od září 2015), letos v létě zamířil pro Británie, Singapuru a Austrálie.

Android Pay prý do Česka přijde na jaře
Android Pay prý do Česka přijde na jaře (foto: Google)

Android Pay přináší zjednodušení a dostupnost mobilních plateb. Česko je díky silnému využívání bezkontaktních plateb a terminálů, ale i významnému podílu telefonů se systémem Android logickou volbou pro spuštění Android Pay,“ uvedl pro Lidovky Miroslav Lukeš, šéf MasterCardu pro Českou republiku. Google kromě MasterCardu jedná i s Visou.

 

Potíž je v tom, že dostupnost nezávisí jen na Googlu a karetních společnostech, ale také bankách, které karty vydávají. Ty musí naklonování karty do mobilu povolit. Ne všude se to děje. V USA i Británii funguje Android Pay jen u zlomku finančních institucí. Navíc si můžeme vzít příklad z konkurenčního systému Apple Pay. MasterCard i Visa oznámily evropskou spolupráci již před dvěma roky, ale v Česku si zatím iPhonem nezaplatíte.

CS24

Než se rozhoupe Google, Apple nebo i Samsung, který má rovněž vlastní platební systém, s alternativou přicházejí samotné banky. Komerční banka a ČSOB/Era nabízejí aplikace pro Android, které rovněž promění telefon s NFC ve virtuální kartu. Tou lze pak snadno a bezpečně platit na všech terminálech.

Oživeno: PR manažerka českého Googlu Alžběta Houzarová vyhlídky trochu krotí: „Tuto spekulaci (vstup Pay do Česka, pozn. red.) nemůžeme potvrdit.

Byl pro vás článek přínosný?