Hlavní navigace

Mapy.cz mají nové 3D mapy. Rozdíl je obrovský

21. 2. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Už to bude rok, co nás Seznam překvapil, když najednou spustil 3D mapy celé České republiky. Google ve 3D nabízí jen necelých 20 měst a Apple pouze dvě. Česká firma nicméně bodovala hlavně kvantitou, oba američtí rivalové měli plastické mapy výrazně lépe zpracované. To už po dnešku neplatí. Mapy.cz se na facebookové stránce pochlubily, že nasadily zcela nové 3D do více než 20 (menších) měst. Detaily neznáme, ale k vymodelování firma nejspíš použila nová data i lepší technologie.

3D už je srovnatelné s Googlem

Původní 3D bylo pravděpodobně generováno jen na základě fotek z ptačí perspektivy. Seznam měl k dispozici letecké snímky ze čtyř různých úhlů. Z toho lze vytvořit plastické mapy, ale nízké rozlišení a hustší městská zástavba, kde se budovy nazvájem stíní, způsobily, že modely domů nevypadaly dobře. Budovy nebyly hranaté, ale kulaté a různě boubelaté jako v Hobitíně.

TIP: Mapy.cz – konečným cílem budou plné 3D mapy jako v GTA

U nových map Seznam zřejmě využil nejčerstvější letecké snímky a zkombinoval je s daty, které posbíraly vozy snímkující Panoramu. Ty totiž kromě fotografií mají i laserové radary, z jejichž dat lze 3D mapu rekonstruovat. Stejně postupuje i Google.

CS24

Kde jsou nové 3D mapy

Nové 3D mapy najdete ve městech: Bruntál, Česká Lípa, Česká Třebová, Havlíčkův Brod, Jablonec nad Nisou, Jeseník, Jindřichův, Hradec, Kadaň, Kolín, Kyjov, Lanškroun, Mladá Boleslav, Olomouc, Pelhřimov, Rumburk, Rýmařov, Studénka, Třebíč, Turnov, Valašské Meziříčí, Varnsdorf, Velké Meziříčí, Veselí nad Moravou, Vysoké Mýto.

Pokud si na mapy.cz najdete některé z výše uvedených měst, klikněte na ikonku 3D pohledu a schválně trochu odzoomujte. 3D je sice všude, ale nově vygenerované mapy poznáte na první pohled. Oblast je živější se sytými barvami. A když naopak mapu přiblížíte, najdete na ní budovy a stromy, které mají uvěřitelné tvary.

Studénka na nové 3D mapě
Studénka na nové 3D mapě
Nedalený Příbor na původní mapě s ošklivými budovami a vybledlými barvami
Nedalený Příbor na původní mapě s ošklivými budovami a vybledlými barvami
Při odzoomování je vidět, že nové 3D mapy mají živější barvy
Při odzoomování je vidět, že nové 3D mapy mají živější barvy

Byl pro vás článek přínosný?