Hlavní navigace

Výrobci mobilů zase podvádějí v testech. Tvůrci PCMarku a 3DMarku zasáhli

17. 4. 2020

Sdílet

Zdroj: Xiaomi

Manipulování s výsledky mobilních benchmarků je opět aktuální. Poté, co se skandál provalil před dvěma lety na Huawei, se nečestně choval také MediaTek. Ten sám o sobě telefony nevyrábí, ale patří mezi nejvýznamnější výrobce čipsetů a dodává je spoustě asijských výrobců včetně těch největších jako Xiaomi, Oppo, Vivo, Realme nebo Sony. Že v testech podvádí, odhalil stejně jako u Huaweie magazín Anandtech. Ten při testu telefonu Oppo Reno3 zjistil, že se liší výsledky v aplikaci stažené z Play Storu a v neveřejné verzi, kterou měli přímo od tvůrců benchmarku. Rozdíly přitom nebyly malé. V PCMarku naměřili u aplikace z PlayStoru o 30 % vyšší celkové skóre, v některých subtestech byl nárůst dokonce 75%. Přímo ve firmwaru zařízení byly zapsány specifické programy, v nichž se spustí tzv. Sports Mode. Ten aktivuje maximální výkon CPU i GPU, přetaktuje paměťový řadič, upraví i plánovač úloh či práci s úložištěm. Při běžném používání tak uživatelé dostanou jen omezený výkon, protože telefon má jako prioritu nastavenou nižší spotřebu (tj. delší výdrž). Potají aktivovaný režim ale optimalizace zahodí a jede „na dřeň“.

(Ne)poctivé herní režimy

MediaTek se k tomu vyjádřil na svém blogu, že jde o běžnou praktiku v celém průmyslu a jeho chování není ničím výjimečné. Umělé navyšování výkonu podle aplikace prý v testech naplno ukáže výkon hardwaru. Anandtech, ale ani Underwriters Laboratories (tvůrci 3DMarku a PCMarku, bývalý Futuremark) s tím nesouhlasí, o běžnou praxi nejde. UL proto zasáhl a z žebříčků dočasně vyřadil všechna zařízení s čipsety MediaTek Helio A22, P20, P60, P65, P90, P95, G70 a G90. Mezi nimi i oblíbený telefon Xiaomi Redmi Note 8 Pro či čerstvou novinku Realme 6.

Vybíráte se telefon podle výsledků v benchmarcích?

UL nedovoluje, aby výrobci zacházeli s jeho programem jinak než s ostatními aplikacemi. Na totéž v minulosti doplatil též právě Huawei (a Honor). Zajímavé je, že v reakci na podvody pak čínská firma do telefonů integrovala speciální herní režim, který výkon zvyšuje také, ale už to není funkce tajně schovaná někde na pozadí, ale uživatel ji musí explicitně zapnout. Podobné „boostery“ se následně objevily i v zařízeních dalších výrobců. S tím už UL problém nemá a výsledky těchto transparentních řešení nepenalizuje.

Zdroj: Anantech

Byl pro vás článek přínosný?