Hlavní navigace

Přichází microSD Express. Malé karty budou výkonné jako SSD

25. 2. 2019

Sdílet


Organizace SD Association spravující stejnojmenný standard paměťovek dnes představila nové specifikace SD 7.1, jejíž hlavním přínosem je příchod nového formátu microSD Express. Velké SD Express určené zejména do foťáků a videokamer již známe od loňského léta, malé karty zamíří hlavně do mobilů a tabletů.

V nich již konečně nebudou brzdou zařízení, ale mohou nabídnout stejný výkon jako SSD v počítači, resp. integrované UFS paměti na základních deskách chytrých zařízení. Karty microSD Express pracují s rozhraním PCIe 3.1 a protokolem NVMe 1.3 a na kartách využijí druhou řadu pinů, které byly doteď k vidění na modelech s rozhraním UHS-II. Propustnost microSD Express dosahuje teoretických 985 MB/s, UHS-II to bylo maximálně 312 MB/s.

Díky hlavní řadě pinů a nezměněné velikosti karet zůstanou zpětně kompatibilní se staršími čtečkami a zařízeními, jen u nich bude rychlost limitovaná na 104 MB/s. Propustnost rozhraní ale není jedinou novinkou. SDA tvrdí, že Express karty budou mít nižší spotřebu a komunikaci zefektivní i pomocí technologií bus mastering, multi queue a host memory bugger. Ty zajistí přímý přístup k flash paměti bez asistence procesoru, paralelní frontu operací a možnost využít jako cache systémovou RAM. To vše by mělo snížit latence a zvýšit náhodnou rychlost čtení a zápisu.

KL24

Kdy nové karty dorazí na trh, zatím není jasné. Horko těžko se prosazují ty s rozhraním UHS-II. Rychlejší náhradu microSD mimochodem před třemi lety navrhl i Samsung, sám ale zatím UFS karty neprodává ani nevyrábí.

Byl pro vás článek přínosný?